ПРезентація " Редьярд Кіплінг. Якщо"

Про матеріал
Презентація для використання на уроці зарубіжної літератури у 5 класі при вивченні твору Р. Кіплінга
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Редьярд Кіплінг. «Якщо…». Проблема духовного випробування людини та її моральної стійкості у вірші Р. Кіплінга «Якщо…». Сюжет і композиція вірша. Сиволоб Л. В.

Номер слайду 2

Редьярд Кі́плінґ— англійський поет і прозаїк. Світову популярність здобув завдяки поезії про британських солдатів, що перебувають на службі в колоніях, та пригодницьким оповіданням, що стали класикою дитячої та підліткової літератури. Його вважали «співцем британського імперіалізму», проте він не відкидав культурну цінність поневолених народів.

Номер слайду 3

У своїх творах оспівував колоніалізм як місію білої раси, обов'язком якої вважав пропагування засад європейської цивілізації. Юність провів переважно в Індії, що стала екзотичним тлом для його найвідоміших творів: роману «Кім» та фантастичних оповідань «Книга джунглів». У численних статтях та виступах письменник коментував найважливіші політичні події у світі. Його найвідоміші твори отримали змішані оцінки літературних критиків. 1907 року став лауреатом Нобелівської премії з літератури «за спостережливість, яскраву фантазію, зрілість ідей і видатний талант оповідача».

Номер слайду 4

Письменник відомий як представник «літератури дії» — складової частини неоромантизму, культу, що проголосив домінанту мужнього оптимізму, життєлюбного світовідчування й енергійні пошуки самостійних рішень.

Номер слайду 5

У 1886 р. з'явилася перша поетична збірка Редьярда Кіплінга «Департаментські пісеньки», що відразу привернула увагу читачів, але всесвітню славу авторові здобули збірки «Балади з" казарми» (1892), «Сім морів» (1896) і «П'ять націй» (1903).

Номер слайду 6

Одним із найпопулярніших творів Кіплінга став вірш «Якщо...» (англійською «If» у деяких перекладах передається словом «Коли...», а ще деякі перекладачі ставили як заголовок цієї поезії «Заповідь» (М. Лозинський), «Синові» (В. Стус). Вірш уперше було надруковано в жовтневому номері «Американського журналу» за 1910 рік. Він одразу ж здобув широку популярність.

Номер слайду 7

У цьому вірші автор розмірковує над етичними категоріями, які були особливо важливими для нього. Основна думка твору полягає в тому, що людиною має право називатися лише той, хто в будь-яких ситуаціях прагне і вміє залишатися самим собою, йти своїм шляхом у житті, не втрачати почуття гідності ані перед юрбою, ані перед королем, робити добрі справи, не хизуючись цим.

Номер слайду 8

Життя зображене тут як гра, і завдання людини в ній не піддаватися захопленню в успішні миті й не занепадати духом під час негараздів. Рисою справжньої людини є здатність без жалю втрачати свої надбання й починати все знову: Як все, твоїми створене руками,Зробити зможеш ставкою у грі,Програти і знову працювати роками,Не згадуючи програші старі...

Номер слайду 9

Усі образи твору є максимально конкретними. Перевага у тексті речень-настанов створює враження, ніби це не поетичний твір, а суцільне повчання. Але разом із тим йому властива досконалість ритму та рими, ретельний добір слів, які мають підкреслювати категоричність висловлюваних тверджень. Стрімкість і категоричність авторської думки передається за допомого таких художніх засобів, як анафора та антитеза.

Номер слайду 10

Бути Людиною це мати…стійкістьсилугідністьвірутерпіннячесть

Номер слайду 11

Що ж, на думку Кіплінга, треба зробити, щоб мати право називатися Людиною? - Бути стійким у випробуваннях, залишатися самим собою, робити добрі справи, не втрачати гідності, не шкодувати себе, постійно працювати над собою. Якщо ти зможеш так жити, то світ, випробувавши тебе, відступить і належатиме тобі, бо ти – Людина!

Номер слайду 12

Людиною має право називатися лише той, хто в будь-яких ситуаціях прагне і вміє залишатися самим собою, йти своїм шляхом у житті, не втрачати почуття гідності ані перед юрбою, ані перед королем, робити добрі справи, не хизуючись цим.

pptx
Додано
9 березня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку