Презентація до уроку: Початок Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст.

Про матеріал
Історія України. 8 клас. Розділ. Національно-визвольна війна українського народу середини ХVІІ ст. Тема уроку: Початок Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Генрі Фордамериканський винахідник“ Зібратися разом – це початок, триматися разом – це прогрес, працювати разом – це успіх! ”

Номер слайду 3

Слова поляка, ім’я якого історія замовчує: «Славне Польське королівство є небом шляхти, пеклом для селян»

Номер слайду 4

Початок Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. Мета уроку з’ясувати, якими були передумови Національно-визвольної війни; розповідати про Б. Хмельницького та його сподвижників, характеризувати події початку війни;розвивати логічне та історичне мислення школярів, удосконалювати навички роботи з історичними документами, історичними картами; виховувати в учнів почуття гордості за тих, хто в різні часи вів боротьбу за свободу і незалежність України, почуття патріотизму і національної гідності.

Номер слайду 5

Проблемне питання:«Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.була випадковим чи закономірним явищем?»

Номер слайду 6

Робота з документом. Б. Хмельницький про основну причину Національно-визвольної війни«Причиною, яка спонукала козаків піднятися війною проти ляхів, було не те, що ляхи несправедливо відбирали в них села й доми, не те, що позбавляли їх земної батьківщини, не те, що обтяжували їх роботами, подібно до немилостивих фараонів (усе це ще могли б стерпіти козаки), а те що ляхи, змушуючи козаків відступити від благочестивих догматів та приєднатися до невірного вчення, злим юродством руйнували села й доми нетлінних душ». Запитання до документа. У чому Б. Хмельницький вбачав основну причину війни українців із поляками?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ОСНОВНІ РУШІЙНІ СИЛИ:селяни, козаки, міщани, українська шляхта та духовенство

Номер слайду 9

Характер війни: національно-визвольна, справедлива війна українського народу за своє національне, соціальне та релігійне визволення, за своє існування та розвиток.

Номер слайду 10

Національно-визвольна війна українського народу сере-дини ХVІІ ст. – це боротьба українського народу за виз-волення від польсько-шля-хетського панування.

Номер слайду 11

Його батьком називали люди українські,поважали і боялись королі чужинські. Він був генієм військовим, будівник державний,був освічений, знав мови. Хто діяч цей славний?

Номер слайду 12

Богдан Хмельницький

Номер слайду 13

Соратники Богдана Хмельницького

Номер слайду 14

Суботів. Богданова церква з руїнами його будинку

Номер слайду 15

Битва під Жовтими Водами5 – 6 травня 1648р.

Номер слайду 16

Корсунська битва16 травня 1648р.

Номер слайду 17

Пилявецька битва11 – 13 вересня 1648р.

Номер слайду 18

Проблемне питання:«Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.була випадковим чи закономірним явищем?»

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 19 у підручнику;Скласти історичний портрет Б. Хмель-ницького;За додатковими джерелами підготувати повідомлення «Противники Богдана Хмельницького».

Номер слайду 20

… ми на Вкраїні – таки український народ. А не просто юрба, що у звітах "населенням" зветься. “ Українці мої ” Віктор Баранов

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
26 січня 2021
Переглядів
832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку