Презентація до уроку-подорожі "Від пірамід до хмарочосів"

Про матеріал
Дана презентація є доповненням до уроку-подорожі "Від пірамід до хмарочосів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Від пірамід до хмарочосів

Номер слайду 2

Девіз уроку:«Просто знати ще не все, знання потрібно використовувати»

Номер слайду 3

Бліц-опитування. Що таке архітекту́ра? Що таке будівлі? Що таке споруда? Що є довговічністю будівлі? Які матеріали використовують для спорудження будівель?Що таке стійкість будівлі?

Номер слайду 4

Політична карта світу

Номер слайду 5

Єгипетські піраміди

Номер слайду 6

Єгипетські піраміди — найбільша архітектурна пам'ятка Стародавнього Єгипту, одне з семи чудес світу. Піраміди — це величезні кам'яні споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для фараонів Давнього Єгипту. Всього в Єгипті знайдено 118 пірамід (на 2008 рік). При згадці єгипетських пірамід, як правило, мають на увазі розташовані в Гізі, неподалік від Каїру Великі Піраміди. Проте, вони не були єдиними пірамідами Єгипту.

Номер слайду 7

Найбільші піраміди{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Фараон. Датування. Місцезнаходження. Розмір. Примітки. Хуфу(Хеопса)~ 2589–2566 до н. е. Гіза230 м, h=146 м. Хеопса, Велика Піраміда. Хафра (Хафрена)~ 2558–2532 до н. е. Гіза210 м, h=143 м. Джосер~ 2630–2612 до н. е. Саккара121 × 109 м h=62 м«Ступінчата»Снофру~ 2612–2589 до н. е.219 м h= 105 м«Рожева»Снофру~ 2612–2589 до н. е.189 м h= 105 м«Ламана»Снофру~ 2612–2589 до н. е. Мейдум144 м h= 94 м«Ламана»

Номер слайду 8

Великі піраміди Перша піраміда — ступінчата піраміда Джосера, побудована приблизно в 2670 року до нашої ери, нагадує кілька поставлених один на одну щораз менших по масштабу плит. Сама піраміда Джосера розташована в Саккарі, неподалік від древнього Мемфіса. Її висота становить 62 метри.

Номер слайду 9

Найбільшою є піраміда Хеопса. Спочатку її висота становила 147 метрів, проте, через те, що нині відсутнє облицювання піраміди, її висота натепер зменшилася на 7,5 метрів. Довжина сторони піраміди — 230 метрів. Піраміда була побудована XXVII столітті до н. е. Припускають, що будівництво тривало 23 роки.

Номер слайду 10

Піраміда складена з 2,3 мільйонів кам'яних блоків, які були підігнані один до одного з неперевершеною точністю. При цьому не використовувався цемент чи інші сполучні речовини. Кожен блок важить 2 тонни. Піраміда є практично монолітним спорудженням — за винятком поховальної камери і провідних до неї коридорів, в піраміді практично немає внутрішнього простору.

Номер слайду 11

Сім чудес світу Єгипетські піраміди – це єдине з Семи чудес світу, яке дійшло до наших днів. Вони були побудовані не рабами, а звичайними людьми, в знак поклоніння правлячому фараону, при чому сама служба на будівництві була справа суто добровільною. Початкова висота найбільшої піраміди Хеопса (вершина якої не збереглася до наших днів) становила 146,6 м. На її спорудження пішло приблизно 2,3 мільйона кам’яних блоків, кожен з яких в середньому важив 2,5 т. Блоки з’єднувалися між собою без допомоги цементу, але були підігнані один до одного так щільно, що в стики неможливо пропхати навіть волосину.

Номер слайду 12

За підрахунками Наполеона, кам’яних блоків від трьох пірамід в Гізі вистачило б, щоб огородити усю Францію стіною заввишки в 3 метри і товщиною в 30 сантиметрів. На верхівках деяких пірамід зображені очі. Так, наприклад, піраміда Сенусерта I називалась “Сенусерт, що дивиться на Єгипет”. Лише в 1889 році піраміда Хеопса перестала бути найвищою будівлею світу, поступившись першістю Ейфелевій вежі.

Номер слайду 13

Тестові завдання1. Єгипетські піраміди - це найбільша архітектурна пам'ятка Стародавнього Єгипту?Так Ні 2. Де розташована Піраміда Джосера ? в Саккарі в Гізі3. Чи правда, що Єгиптяни винайшли цемент?Так Ні

Номер слайду 14

ІСТОРІЯ ПІЗАНСЬКОЇ ВЕЖІ

Номер слайду 15

Піза́нська вежа — частина ансамблю міського собору Санта-Марія Маджоре в Пізі. Вежа є дзвіницею собору і примикає до його північно-східного кута. Знаменитий соборний ансамбль в Пізі — шедевр середньовічної італійської архітектури. Вежа відома тим, що сильно нахилена. Висота вежі становить 56 метрів, діаметр — 15 метрів. На вершину вежі ведуть сходи в 294 ступені, піднявшись якими на самий верх можна оглянути всю округу. Всесвітньо відомий вчений Галілей використовував Пізанську вежу для своїх дослідів. З верхнього її поверху він кидав різні предмети, щоб довести, що швидкість падіння не залежить від ваги падаючого тіла.

Номер слайду 16

В 1063 році розпочалося створення комплексу, була закладена будівля ансамблю міського собору, що включив біломармуровий п'ятинефний собор, дзвіницю і баптистерій-крещальню. Першим будівельником храму був архітектор Бускетто. Після 1118 року будівництво Пізанського собору продовжив майстер Райнальдо. Він подовжив головний неф будівлі і звів фасади. В основному будівництво Пізанського собору було завершено в 1150-х роках. Така порівняно швидка споруда пояснюється тим, що майстри не витрачали час на зведення складних кам'яних зведень: перекриття центрального нефа виконане дерев'яним.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Будівництво дзвіниці («Пізанської вежі») було почато в 1174 році майстрами Вільгельмом (Гульєльмо) з Інсбрука і Боннано. Побудувавши перший поверх заввишки 11 метрів і два колонадні кільця, Бонанно виявив, що дзвіниця відхилилася від вертикалі на чотири сантиметри. Майстер припинив роботу і зник з міста.

Номер слайду 19

Час від часу роботу з будівництва відновлювали, і до 1233 року було побудовано всього чотири поверхи. В 1275 році архітектор Джованні ді Симоні відновив роботи, відхилення верхнього карниза вежі від вертикалі становило 50 сантиметрів. Роботу було припинено після завершення п'ятого колонадного поверху. У 1350 році, коли відхилення від вертикалі становило вже 92 сантиметри, за роботу взявся архітектор Томазо ди Андреа. Так, будівництво вежі зайняло 164 роки. Вона виявилася укороченою на чотири поверхи і без даху.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

А за задумом перших архітекторів перший поверх її повинен був бути високим, потім 10 поверхів з балконами, 12-й поверх — дзвіниця, а вінчати кампанелу повинен був дах. Загальна висота вежі передбачалася 98 метрів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Тестові завдання1. Яка висота Пізанської вежі?56 метрів46 метрів36 метрів2. Чи правда, що будівництво вежі зайняло 164 роки. Так Ні 3. Який відомий вчений  використовував Пізанську вежу для своїх дослідів? Галілей. Ломоносов. Нютон

Номер слайду 24

Замок князя Острозького

Номер слайду 25

Тестові завдання1. Де збудований за́мок князі́в Остро́зьких ?СтарокостянтинівІзяслав. Летичів2 . Замок збудований при злитті річок Случ  та  Ікопоть?Так Ні

Номер слайду 26

ЕЙФЕЛЕВА ВЕЖА

Номер слайду 27

Ейфелева вежа була побудована до Всесвітньої Паризької виставки 1889 році, дата проведення якої збіглася зі сторіччям Французької революції. З численних проектів, представлених на конкурс, переміг проект Олександра Густава Ейфеля , на якого і була покладена відповідальність за спорудження Ейфелевої вежі.

Номер слайду 28

Будівництво Ейфелевої вежі розпочалося 26 січня 1887 року, а закінчилося – 31 березня 1889 року. Від початку й до кінця процес її спорудження зайняв 2 роки, 2 місяці та 5 днів.

Номер слайду 29

Висота разом з новою антеною становить 324 метри . Зразу після побудови висота вежі разом із щоглою прапора становила 312 м. Висота платформ:1-го поверху: 57 м;2-го поверху: 115 м;3-го поверху: 276 м.

Номер слайду 30

Ейфелева вежа була споруджена з пудлінгового заліза вищої якості. При будівництві Ейфелевої вежі було використано 9 441 тонн зварювального заліза. Щоб створити Ейфелеву вежу, треба було об’єднати в загальній складності 18 038 частин зварювального заліза.

Номер слайду 31

Вежа неодноразово змінювала колір — від жовтого до червоно-коричневого. Останні десятиліття Ейфелева вежа незмінно фарбується у так званий «Коричневий-Ейфелевий» колір — офіційно запатентований, близький до природного відтінку бронзи.

Номер слайду 32

На бічних сторонах Ейфелевої вежі, трохи нижче першої платформи, зафіксовані імена 72 видатних французьких вчених та інших відомих осіб (по 18 імен на кожній стороні).

Номер слайду 33

На вежі постійно діють ресторани «Висота 95» (на першому поверсі, 95 м над рівнем моря) і «Жуль Верн» (респектабельний заклад на другому поверсі із високими цінами та окремим ліфтом).

Номер слайду 34

Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Основна частина витрачених коштів практично окупилася за період роботи виставки. За шість місяців роботи виставки подивитися «залізну даму» прийшли понад 2 млн відвідувачів. У початковому договорі з Ейфелем йшлося про демонтаж вежі через 20 років після завершення будівництва.

Номер слайду 35

Цікаві факти про Ейфелеву Вежу У ясну погоду з вершини вежі відкривається огляд околиць радіусом близько 70 км. Щоб її пофарбувати, потрібно близько 60 тонн фарби. При сильних вітрах вершина башти відхиляється в сторони на 15 см. Якщо рахувати від основи, то до першого рівня є 347 сходинок, до другого – 674, а в цілому до самої верхньої маленької платформи третього рівня – 1 710 сходинок. З часів заснування Ейфелеву вежу відвідали більше 200 мільйонів чоловік.

Номер слайду 36

Тестові завдання1. У якому році була побудована. Ейфелева вежа до Всесвітньої Паризької виставки? У 1889 У 1989 У 19992. Яка кількість людей відвідала Ейфелеву вежу з часів заснування? більше 200 мільйонівбіля 100 міл.біля 60 міл.

Номер слайду 37

ХМАРОЧОСИ

Номер слайду 38

Хмарочос - дуже висока будівля, вільно стояча споруда, призначена для життя і роботи людей. Також використовується термін «висотна будівля» або просто «висотка».

Номер слайду 39

ІСТОРІЯАнгломовний термін хмарочоса почали використовувати у 1880-х роках у Сполучених Штатах Америки, коли, на той момент сучасні технології, дозволили будувати житлові та офісні споруди на шість або більше поверхів. Будинок домашнього страхування,Чикаго, 1885

Номер слайду 40

СУЧАСНІСТЬНайвищі хмарочоси перебувають за межами Європи - в Америці й Азії.

Номер слайду 41

ХІТ-ПАРАД ХМАРОЧОСІВ{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Місце. Назва. Місто. Висота. Кількість поверхів. Рік відкриття1 Бурдж Халіфа (Вежа Халіфа́)Дубай828 м16220102 Шанхайська башта. Шанхай632 м12820153 Абрадж аль-Бейт. Мекка601 м12020124 Міжнародний фінансовий центр Пінань. Шанхай600 м11520165 Goldin Finance 117 Тяньцзінь597 м1172017

Номер слайду 42

«Шанхайська башта»  Будівництво було розпочато в 2008 і завершено в 2015 році. Шанхайську вежу було добудовано до рівня даху. Висота 128-поверхового хмарочосу становить 632 м.

Номер слайду 43

У вересні 2004 р. розпочалося будівництво, а в січні 2010 офіційно відкритий «Бурдж Халіфа» — найвищий хмарочос світу у місті Дубай, Об'єднані Арабські Емірати. Його висота становить 640 м до даху, а разом зі шпилем — 828 м. Споруда має 162 поверхи (не враховуючи підвал).

Номер слайду 44

Абраж аль-Баїт – це найвищий у світі готель, найвищий у світі баштовий годинник і будівля з найбільшою у світі площею. Висота 120-поверхового хмарочосу становить 601 метр.

Номер слайду 45

Goldin Finance 117 — хмарочос в Тяньцзіні, КНР. Висота 117-поверхового хмарочосу становить 597 метрів. Будівництво було розпочато в 2008 і буде завершено в 2017 році.

Номер слайду 46

ХМАРОЧОСИ УКРАЇНИДо 2009 року в Україні хмарочосами вважали будівлі вищі 74 метрів, тепер — 100 метрів. В УРСР заборонялося споруджувати житлові будинкиз умовною висотою вище 73,5 м. Стрибок у висотне будівництво почався у кінці1990-х років, коли закон про антивисотне будівництво було визнано недійсним. За часи незалежності в Україні збудували більше30 будинків вищих 100 метрів.

Номер слайду 47

Висотне будівництво в Україні освоїли ще в XІV столітті. Першими спорудами-хмарочосами України були не будинки, а дзвіниці.

Номер слайду 48

В Україні перший хмарочос (для свого часу) був побудований в 1910–1912 у Києві на вул. Інститутській, 16-18 (67,5 м). В рік побудови був найвищим хмарочосом Російської імперії.

Номер слайду 49

 ХАРКІВСЬКІ ВИСОТКИ13-поверховий Держпром(1928 рік) – 68 м.14-поверховий Дім Проектів(1932 рік) – 68,5 м

Номер слайду 50

На сьогодні найвищим хмарочосом України є 168-метрового ЖК на Кловському узвозі, 7. Спорудження було завершено у 2012 році.

Номер слайду 51

141-метровий. БФК «Gulliver» посідає друге місце як найвищий будинок України

Номер слайду 52

ХМАРОЧОСИ УКРАЇНИ№Назва. Висота. К-кість поверхів. Роки побудови. Місто1 ЖК на Кловському узвозі, 7168 м482008—2012 Київ2 БФК «Gulliver»141,2 м352003—2012 Київ3 БЦ «Парус»133,1 м332004—2007 Київ4 ЖК «Корона»128 м382004—2007 Київ5 ЖК «Корона №2»128 м382006—2008 Київ6 Будинок Апеляційного Суду127 м271978—2006 Київ7 ЖК «Башти»123 м301999—2005 Дніпропетровськ8 ЖК пр. Героїв Сталінграда, 2123 м302007—2013 Київ9 Будинок МТУ120 м281974—1986 Київ10 Бізнес-центр «101 Tower»116,1 м272009—2012 Київ

Номер слайду 53

Будинок Апеляційного Суду. Будинок МТУ

Номер слайду 54

Тестові завдання 1. Хмарочос - це дуже висока будівля, вільно стояча споруда, призначена для життя і роботи людей. Так Ні 2. Коли був побудований в Україні перший хмарочос ?в 1910–1912 у Києві В 1999-2005 у Дніпропетровську3. Коли будо завершено найвищий хмарочос  України? 2012 р.2011р.2010р.

Номер слайду 55

«Мікрофон»1. Що Ви взнали цікавого і нового для себе на уроці?2. Які будинки довговічні та з якого матеріалу?3. Який матеріал в будівництві найпоширеніший?4. Якого часу Вам до вподоби споруди та будинки, чому? 5. Чи сподобався вам урок-подорож?

Номер слайду 56

Домашнє завдання. Творче завдання Складіть кросворд «Сучасне будівництво та архітектура»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лойченко Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 жовтня 2019
Переглядів
1476
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку