Хімічні властивості амінокислот. Амінокислоти є амфотерними сполуками: вони можуть виступати як кислотами, так і основами завдяки наявності карбоксильної і аміногрупи Нбіполярний йон. У такому розчині немає надлишку йонів Гідрогену чи гідроксилу, тому він має нейтральну реакцію і не діє на індикатор Універсальний індикатор. Розчин гліцину
2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислот. Замінні амінокислоти – це ті, які організм може синтезувати самостійно або отримати з продуктами харчування. Незамінні амінокислоти в організмі не виробляються і надходять лише з їжею триптофанфенілаланін треонінвалінлейцин лізин ізолейцинметіонінаргінінгістидиналанінаспарагін гліцинцистеїнпролінглутамінтирозинсеринаспарагінова кислотаглутамінова кислота
Амінокислоти використовуються з терапевтичною метою Значення і застосування амінокислотманіоккукурудзацукрова тростинакрохмальпатокаглюкозабактеріїферментаціяглутамінова кислота. Недороге масове виробництво натрій глутамату забезпечив метод ферментації за допомогою бактерій. Натрій глутамат - мононатрієва сіль глутамінової кислоти, харчова добавка E621, передає один з основних смаків - умами , або так званий "м'ясний смак"Аспартам - це підсолоджувач, виготовлений з аспарагінової кислоти та фенілаланіну
Підіб’ємо підсумки!Амінокислоти - це мономери білків, органічні сполуки, що містять аміногрупу -NH2 і карбоксильну групу, характерну для карбонових кислот -СООН Більшість амінокислот – білі або безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді, багато які з них мають солодкий смак. Білки організму людини будуються із 20 амінокислот: замінних і незамінних Наявність двох характеристичних груп визначають кислотні і основні властивості амінокислот. Залишки амінокислот об’єднуються пептидними зв’язками з утворенням поліпептидів