Вживання білкової їжі важливе для побудови та підтримання життєдіяльності організму
Номер слайду 4
Структури білкаамінокислоти. Амінокислоти – це мономери білків, органічні сполуки, що містять аміногрупу -NH2 і карбоксильну групу -СООН, характерну для карбонових кислотаміногрупакарбоксильна група
Номер слайду 5
Неполярні й гідрофобніПолярні й гідрофільніПозитивно зарядженіНегативно заряджені
Номер слайду 6
Гліцин (аміноетанова кислота) - найпростіша, одна із двадцяти амінокислот, які входять до складу білків Модель молекули
Номер слайду 7
Фізичні властивості амінокислотбілі або безбарвні, без запаху нелеткі кристалічні тверді речовини; плавляться при температурах вище 200°C;добре розчинні у воді, гірше – в органічних розчинниках; багато з них мають солодкий смак
Номер слайду 8
Хімічні властивості амінокислот. Амінокислоти є амфотерними сполуками: вони можуть виступати як кислотами, так і основами завдяки наявності карбоксильної і аміногрупи Нбіполярний йон. У такому розчині немає надлишку йонів Гідрогену чи гідроксилу, тому він має нейтральну реакцію і не діє на індикатор Універсальний індикатор. Розчин гліцину
Номер слайду 9
Хімічні властивості амінокислот. Амінокислоти є амфотерними сполуками: вони можуть виступати як кислотами, так і основами завдяки наявності карбоксильної і аміногрупи у кислому середовищіНбіполярний йону лужному середовищі
Номер слайду 10
1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот
Номер слайду 11
1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот https://www.youtube.com/watch?v=e. HT_SB2r. Wg. I
Номер слайду 12
1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот+ НСl3[[Сlгідроген хлорид аміноетанової кислоти+ Na. OHNa+ H2 Oнатрій аміноетаноат
Номер слайду 13
2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислот
Номер слайду 14
2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислот. Замінні амінокислоти – це ті, які організм може синтезувати самостійно або отримати з продуктами харчування. Незамінні амінокислоти в організмі не виробляються і надходять лише з їжею триптофанфенілаланін треонінвалінлейцин лізин ізолейцинметіонінаргінінгістидиналанінаспарагін гліцинцистеїнпролінглутамінтирозинсеринаспарагінова кислотаглутамінова кислота
Номер слайду 15
2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислотпептидний зв’язокдипептид
Номер слайду 16
Хімічні властивості амінокислот
Номер слайду 17
Значення і застосування амінокислот. Деякі амінокислоти та їхні похідні є нейромедіаторами, що передають нервові імпульси (серотонін, гістамін, мелатонін)Тироксин і гетероауксин як похідні амінокислот є прикладами гормонів
Номер слайду 18
Амінокислоти використовуються з терапевтичною метою Значення і застосування амінокислотманіоккукурудзацукрова тростинакрохмальпатокаглюкозабактеріїферментаціяглутамінова кислота. Недороге масове виробництво натрій глутамату забезпечив метод ферментації за допомогою бактерій. Натрій глутамат - мононатрієва сіль глутамінової кислоти, харчова добавка E621, передає один з основних смаків - умами , або так званий "м'ясний смак"Аспартам - це підсолоджувач, виготовлений з аспарагінової кислоти та фенілаланіну
Номер слайду 19
Підіб’ємо підсумки!Амінокислоти - це мономери білків, органічні сполуки, що містять аміногрупу -NH2 і карбоксильну групу, характерну для карбонових кислот -СООН Більшість амінокислот – білі або безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді, багато які з них мають солодкий смак. Білки організму людини будуються із 20 амінокислот: замінних і незамінних Наявність двох характеристичних груп визначають кислотні і основні властивості амінокислот. Залишки амінокислот об’єднуються пептидними зв’язками з утворенням поліпептидів