Презентація до уроку: "Поняття про амінокислоти"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про амінокислоти, їхню будову, властивості та застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вживання білкової їжі важливе для побудови та підтримання життєдіяльності організму

Номер слайду 4

Структури білкаамінокислоти. Амінокислоти – це мономери білків, органічні сполуки, що містять аміногрупу -NH2 і карбоксильну групу -СООН, характерну для карбонових кислотаміногрупакарбоксильна група

Номер слайду 5

Неполярні й гідрофобніПолярні й гідрофільніПозитивно зарядженіНегативно заряджені

Номер слайду 6

Гліцин (аміноетанова кислота) - найпростіша, одна із двадцяти амінокислот, які входять до складу білків Модель молекули

Номер слайду 7

Фізичні властивості амінокислотбілі або безбарвні, без запаху нелеткі кристалічні тверді речовини; плавляться при температурах вище 200°C;добре розчинні у воді, гірше – в органічних розчинниках; багато з них мають солодкий смак

Номер слайду 8

Хімічні властивості амінокислот. Амінокислоти є амфотерними сполуками: вони можуть виступати як кислотами, так і основами завдяки наявності карбоксильної і аміногрупи Нбіполярний йон. У такому розчині немає надлишку йонів Гідрогену чи гідроксилу, тому він має нейтральну реакцію і не діє на індикатор Універсальний індикатор. Розчин гліцину

Номер слайду 9

Хімічні властивості амінокислот. Амінокислоти є амфотерними сполуками: вони можуть виступати як кислотами, так і основами завдяки наявності карбоксильної і аміногрупи у кислому середовищіНбіполярний йону лужному середовищі

Номер слайду 10

1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот

Номер слайду 11

1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот https://www.youtube.com/watch?v=e. HT_SB2r. Wg. I

Номер слайду 12

1. Взаємодія їх з лугами та кислотами з утворенням солей Хімічні властивості амінокислот+ НСl3[[Сlгідроген хлорид аміноетанової кислоти+ Na. OHNa+ H2 Oнатрій аміноетаноат

Номер слайду 13

2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислот

Номер слайду 14

2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислот. Замінні амінокислоти – це ті, які організм може синтезувати самостійно або отримати з продуктами харчування. Незамінні амінокислоти в організмі не виробляються і надходять лише з їжею триптофанфенілаланін треонінвалінлейцин лізин ізолейцинметіонінаргінінгістидиналанінаспарагін гліцинцистеїнпролінглутамінтирозинсеринаспарагінова кислотаглутамінова кислота

Номер слайду 15

2. Утворення поліпептидів Хімічні властивості амінокислотпептидний зв’язокдипептид

Номер слайду 16

Хімічні властивості амінокислот

Номер слайду 17

Значення і застосування амінокислот. Деякі амінокислоти та їхні похідні є нейромедіаторами, що передають нервові імпульси (серотонін, гістамін, мелатонін)Тироксин і гетероауксин як похідні амінокислот є прикладами гормонів

Номер слайду 18

Амінокислоти використовуються з терапевтичною метою Значення і застосування амінокислотманіоккукурудзацукрова тростинакрохмальпатокаглюкозабактеріїферментаціяглутамінова кислота. Недороге масове виробництво натрій глутамату забезпечив метод ферментації за допомогою бактерій. Натрій глутамат - мононатрієва сіль глутамінової кислоти, харчова добавка E621, передає один з основних смаків - умами , або так званий "м'ясний смак"Аспартам - це підсолоджувач, виготовлений з аспарагінової кислоти та фенілаланіну

Номер слайду 19

Підіб’ємо підсумки!Амінокислоти - це мономери білків, органічні сполуки, що містять аміногрупу -NH2 і карбоксильну групу, характерну для карбонових кислот -СООН Більшість амінокислот – білі або безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді, багато які з них мають солодкий смак. Білки організму людини будуються із 20 амінокислот: замінних і незамінних Наявність двох характеристичних груп визначають кислотні і основні властивості амінокислот. Залишки амінокислот об’єднуються пептидними зв’язками з утворенням поліпептидів

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Михайленко Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Галета Оксана Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Франчук Мар'яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Логвин Ольга Володимирівна
    Дякую, пані Тетяно, за вашу колосальну працю) Усіх благ Вам. Слава Україні!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Рабієвська Любов Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
6 квітня 2022
Переглядів
3097
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку