Презентація до уроку "Поняття про міф. Основні тематичні групи міфів"

Про матеріал
Довго не наважувалася додавати цю презентацію, оскільки вона носить компілятивний характер. Якщо колеги побачать певні запозичення, щиро прошу пробачити. У презентації визначено 10 тематичних груп міфів, додано поняття циклу, визначені автори ілюстрацій. Взагалі нічого нового, втім працювати з нею можна...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про міф Основні тематичні групи міфів

Номер слайду 2

МІФ (гр. Μύθος— переказ, оповідання) — стародавня оповідь про походження і будову Всесвіту, діяння богів, таємниці народження й смерті людини, життя правителів і героїв Міфи відносяться до усної народної творчості (фольклору) - найдавнішої форми роздумів людини. Міфи - це спроба зрозуміти, звідки виник світ, яка у ньому роль людини. Тільки міф давав відповідь про сенс життя людини. Усі народи з давніх давен складали міфи. Вони народжувалися з природньої допитливості людей, їхнього прагнення зрозуміти і пояснити дійсність. Наші предки жили серед природи й відчували себе її невід’ємною частинкою. Живими для них були і сонце, і море, і ліс, і сама матінка-земля. Вони були то добрими та ласкавими, то суворими й навіть жорстокими, набагато сильнішими від людського роду. Тому у свідомості людей виникали образи могутніх богів, велетнів-героїв, які могли б допомогти або зашкодити. Так виникли розповіді-міфи, що пояснювали виникнення світу та різних його явищ. І що дивно – у міфах різних народів світу багато спільних мотивів. Саме вони і єднають людей, роблять їх людьми.

Номер слайду 3

Зображує протистояння добра та зла, у якому добро завжди перемагає. Зображує світ у його неподільності, складності.  У казках переважно діють звичайні люди, тварини речі, які інколи можуть наділятися чарівними властивостями. У міфах діють міфологічні персонажі -  боги, герої, дивовижні істоти. Казку завжди сприймали як витвір фантазії. У давнину міфам вірили. Розважає та повчає. Пояснює світ. Відображає уявлення про окремі аспекти людського буття, риси людей, мораль. Відображає колективні уявлення про світ, його створення, будову, істот, що його населяють. Основа казки – вигадка. Основа міфу - реальні події, явища природи, перетворені людською фантазією. Казка Міф Міф подібний до казки тим, що він також є результатом колективної творчості, у ньому використовується розповідна форма (невелика за обсягом) і вигадка. Міф, як і казка, може існувати в різних варіантах. Проте міф не тотожний казці, між ними є суттєві відмінності.  Давайте розглянемо таблицю і подивимось, які відмінності є між міфом та казкою.

Номер слайду 4

Тематичні групи міфів За змістом міфи умовно поділяються на такі тематичні групи:  Міфи про створення та будову світу; Міфи про нібесні тіла; Міфи про створення людини;  Міфи, які пояснюють виникнення якогось явища в природі чи в людському суспільстві; Міфи, у яких викладено вигадані історії про минувшину;  Міфи, пов’язані з календарними обрядами, магічними дійствами відповідно до природного циклу;  Міфи про богів, у яких утілено уявлення давніх людей про явища природи та людські якості;  Міфи про подвиги героїв;  Міфи про загибель цивілізації, кінець світу; Міфи про тварин та ін.

Номер слайду 5

Богиня краси і кохання у міфах різних народів. Афродіта, давньогрецька богиня Лада, слов’янська богиня Фрейя, скандинавська богиня Міфи різних народів мають схожі теми та мотиви. Мотив – сталий елемент певного сюжету, який повторюється в різних творах. Міфоло́гія  (грец. μυθολογία від μῦθος — переказ та λόγος — слово; виклад стародавніх сказань, переказів) — сукупність міфів певного народу. Сукупність міфів складає основу міфологічного світогляду, який притаманний як для первісного суспільства, так і для, певною мірою, сучасного. Цикл міфів  (грецьк. kyklos — коло) —сукупність міфів, пов'язаних між собою певною тематикою, героями або подіями. Цикли міфів утворюють певну замкнуту цілість.

Номер слайду 6

Міфи про створення світу Міфи про небесні тіла Міфи про створення людей Міфи про богів Міфи про кінець світу Календарні міфи Міфи про героїв Міфи про тварин Вказані тематичні групи є у більшості міфологій світу. Тематичні групи міфів (схема)

Номер слайду 7

Схожі умови розвитку давніх людей призвели до появи схожих сюжетів і образів, що, в свою чергу, обумовило появу відповідних мотивів. Мотив Світового дерева знайшов відображення у міфах різних народів як уособлення єдності усього світу, як своєрідна модель Всесвіту й людини. В різних міфах його називають по-різному: «дерево центру», «небесне дерево», «дерево пізнання», «Ві́чне Де́рево Життя»́.

Номер слайду 8

Також у багатьох народів (давніх греків, іранців, китайців) існував міф про те, що світ виник з яйця. Подібні легенди є і у слов’ян. Пізніше мотив космічного яйця з’явився у казках та зайняв важливе місце у традиції святкування Великодня.

Номер слайду 9

Жан-Леон Жером Пігмаліон і Галатея. 1890 М. А. Врубель “Пан” 1899 Жан-Батист Жувене - Аполлон и Фетида Навіщо потрібні міфи? Міфи стали джерелом натхнення для мистецтва, яке зароджувалося у надрах міфології. Створюючи сказання про богів і героїв людина робила перший крок до творчості. Художники втілили зміст міфів у своїх шедеврах. Досить згадати картини, що присвячені грецькій міфології… Зв’язок між музикою та міфом здавна затвердився у культурі. Створено багато музичних творів за мотивами міфів різних народів. Це опери та балети, ораторії і кантати. Створюються й сучасні музичні твори за сюжетами міфів, легенд та переказів.

Номер слайду 10

Змальовуючи своїх богів і героїв давні люди втілювали в них найкращі і найблагородніші якості людини. Добро і благородство, честь і мужність, дружба і любов завжди перемагають. Ці непорушні істини доходять до нас через віки. Пройшли тисячі років, багато давніх цивілізацій були стерті з лиця землі, але величні ідеї Світла, Честі і Добра до сьогодні є найактуальнішими і найсучаснішими.

Номер слайду 11

Домашнє завдання 1. Прочитати статтю підручника на с. 14-19. 2. Відповісти на завдання 1-5 на с. 19 (усно). 3. Знати основні поняття, записані в зошиті: міф, мотив, міфологія.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Вергун Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Саморядова Марія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Музика Аліса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 серпня 2020
Переглядів
33194
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку