Презентація до уроку "Р. Шеклі. "Запах думки". Духовне й фізичне випробування Кліві"

Про матеріал

Презентація містить текст твору з навмисно підібраними для наочності ілюстраціями, ланцюжок перетворень Кліві, таблицю фізичних та духовних перетворень Лероя Кліві, завдання порівняти Кліві і Тома ("усмішка") у вигляді таблиці або кол Вена. Надані також тести на перевірку знань текста твору.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Запах думки» Духовне й фізичне випробування Кліві

Номер слайду 2

“Запах думки”. Зміст твору Що таке справжні негаразди Лерой Кліві зрозумів, коли спрямував свій поштоліт-243 крізь неколонізоване зоряне скупчення Сергон. Раніше йому доводилося мати справу лише зі звичайними проблемами міжзоряного поштового перевізника: старий корабель, поїдені іржею труби, невивірені астронавігаційні прилади. Але цього разу, знімаючи параметри курсу, він зауважив, що в кораблі стає надто спекотно. Кліві приречено зітхнув, увімкнув систему охолодження і зв’язався з поштмейстером Бази. Розмова відбувалася на межі досяжності радіозв’язку, і голос поштмейстера ледь пробивався крізь океан статичних розрядів. — Знову проблеми, Кліві? — запитав він лиховісним тоном людини, яка сама складає графіки й свято в них вірить. — Як вам сказати, — іронічно відповів Кліві. — Якщо не рахувати труби, прилади та комунікації, то можна вважати, що все гаразд, за винятком ізоляції та охолодження. — Справді, ганьба, — сказав поштмейстер, раптом сповнений співчуттям. — Уявляю, як тобі там. Кліві перемкнув на максимум регулятор охолодження, витер піт, який заливав очі, й подумав: поштмейстерові лише здається, що він уявляє, як почуваються його підлеглі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

“Запах думки”. Зміст твору Кліві вдало приземлився на З-М-22: винятково вдало, беручи до уваги той факт, що до його розпечених приладів неможливо було доторкнутися. Розм’яклі від перегріву труби скрутило вузлом, а поштова сумка на спині обмежувала рухи. Поштоліт-243 вплив у атмосферу, немов лебідь, але за п’ять метрів від поверхні двигуни відмовили, і він каменем упав на землю. Кліві з останніх сил намагався не втратити свідомість, хоча йому здавалося, що всі кістки його тіла поламані. Борти корабля набули темно-червоного відтінку, коли він вивалився з аварійного люка, але поштова сумка, як і раніше, була міцно пристебнута до його спини. Хитаючись, із заплющеними очима він встиг пробігти сотню метрів. Потім корабель вибухнув, і вибухова хвиля кинула Кліві обличчям донизу. Він підвівся, ступив ще два кроки й остаточно втратив свідомість. Коли Кліві прийшов до тями, з’ясувалося, що він лежить на схилі невеликого пагорба, обличчям у високій траві. Він перебував у безтурботному стані шоку. Йому здавалося, що розум відокремився від тіла й вільно плаває в повітрі. Усі турботи, почуття, страхи залишилися в тілі: розум був вільний.

Номер слайду 5

“Запах думки”. Зміст твору Він озирнувся й побачив біля себе тварину розміром з білку, але з темно-зеленим хутром. Коли вона наблизилась, Кліві помітив, що в неї немає ані очей, ані вух. Це його не здивувало — навпаки, видалося цілком доречним. Чому, власне, білка повинна мати очі та вуха? Для білок було б краще не бачити болю і мук цього світу, не чути розпачливих криків... З’явився інший звір, що розмірами й формою тіла нагадував великого вовка, але також зеленого кольору. Паралельна еволюція? Вона не змінює загального стану речей, вирішив Кліві. У цього звіра теж не було ані очей, ані вух. Натомість були могутні ікла. Кліві спостерігав за тваринами із млявим інтересом. Навіщо чистому розуму турбуватися про вовків та білок, нехай навіть сліпих? Він помітив, що білка завмерла не далі як за півтора метра від вовка. Вовк повільно наближався. За метр від білки він, очевидно, утратив слід.

Номер слайду 6

“Запах думки”. Зміст твору "Які у вовків великі зуби", — зауважив Кліві. Раптом сліпий вовк рвучко обернувся в його бік. "Тепер він збирається з’їсти мене", — вирішив він. Його розважало те, що він виявиться першою людиною, з’їденою на цій планеті. Коли вовк ощирився біля самого його обличчя, Кліві знову втратив свідомість. Коли він знову прийшов до тями, був уже вечір. Над землею простяглися довгі тіні, а сонце майже сховалося за обрій. Кліві сів і спробував поворушити руками й ногами. Усе було ціле. Він підвівся на одне коліно, похитуючись від слабкості, але контролюючи усі органи чуття. Що трапилося? Він пам’ятав про катастрофу, але йому здавалося, що це було тисячу років тому. Його корабель згорів, він устиг відбігти від нього і втратив свідомість. Згодом він зустрівся з вовком і білкою. Кліві невпевнено підвівся й озирнувся довкола. Напевно, остання частина йому наснилася. Якби тут був вовк, він би уже не жив.

Номер слайду 7

“Запах думки”. Зміст твору Він гарячково намагався зібратися з думками. Отже, вовк таки був, до того ж голодний. Якщо Кліві хоче дочекатися прибуття рятувальників, треба точно з’ясувати, що сталося і чому. У тварин не було ані очей, ані вух. Тоді як вони вистежували одне одного? За запахом? Якщо так, то чому вовкові було так важко знайти білку? Позаду він почув низьке гарчання й озирнувся. Метрів за п’ятнадцять від нього стояла істота, схожа на жовто - буру пантеру, також без очей і вух. "Клятий звіринець", — подумав Кліві й сховався у високу траву. Ця планета взялася за нього надто швидко. Йому потрібен час, щоб усе обміркувати! Як діють ці тварини? Можливо, замість зору вони користуються локаторами? Щойно він подумки вимовив слово "пантера", тварина повернула голову в його бік. "Що я зробив? — запитував себе Кліві, глибше ховаючись у траву. — Вона не може відчувати мій запах, бачити й чути. Я лише вирішив не стояти у неї на дорозі..." Підвівши голову, пантера швидко бігла до нього. Точно! Позбавлена очей і вух, ця тварина може виявити Кліві лише одним способом — з допомогою телепатії!

Номер слайду 8

Телепатія (від грец. Геlе — далеко та раіпо$ — відчуття) — «відчуття на віддалі»; одна з форм т.з. надчуттєвого сприйняття, можливість мисленневого спілкування на відстані або відчуття стану іншої живої істоти без участі відомих органів чуття. Наукового обґрунтування телепатії як існуючого явища поки що немає. “Запах думки”. Зміст твору За якусь частку секунди Кліві майже все зрозумів. Вовк вистежував білку з допомогою телепатії. Білка завмерла — можливо, навіть, вимкнула свій мозок. Вовк збився зі сліду й не міг виявити здобич, поки білці вдавалося гальмувати діяльність мозку. Якщо так, то чому вовк не напав на нього, коли Кліві втратив свідомість? Можливо, він перестав мислити, принаймні на тій частоті, яку сприймає вовк? Але не виключено, що справа набагато складніша. Зараз головна проблема — це пантера. Тварина знову загарчала. До неї лишалося якихось десять метрів, і відстань швидко скорочувалася. "Єдине, що треба, — вирішив Кліві, — не думати про... думати про щось інше. Запитання: Хто ще, крім вовка та пантери, полював на Кліві?

Номер слайду 9

Кліві полум’я самиця пантери пантера змія птах Смоло скип труп кущ Лерой Кліві на планеті ЗМ-22 Вороги Кліві: Вовк Пантера Вовки Птах-дятел Стерв’ятник Ланцжок перетворень

Номер слайду 10

Результати випробувань: «Він боровся з цією планетою за її правилами і переміг. Так і мало бути. Хіба завдяки своєму розуму й умінню пристосуватися людина не була завжди і скрізь царем природи?» 1. Фізична робота в аварійному режимі. 2. Фізичний біль. 3. Втома і виснаження. 4. Загроза знищення від пантери, вовків, птаха. 1. Поведінка в екстремальній ситуації. 2. Відповідальність. 3. Формування сили думки: - навчився керувати своїми думками; - уникає паніки; - оволодів телепатією; - намагається побороти страх. Фізичні випробування Духовні випробування Духовні та фізичні випробування Лероя Кліві

Номер слайду 11

Кліві Том спільне Фінал твору Гуманізм героя Риси характеру Жанр твору Кліві Том Герої твору Завдання: порівняйте Лероя Кліві з одним (на ваш вибір) з героїв творів: Томом (“Усмішка” Р. Бредбері) або безіменним героєм Джека Лондона (“Жага до життя”) Порівняння у вигляді кол Вена Порівняння у вигляді таблиці

Номер слайду 12

Тести за змістом твору “Запах думки” . 1. Лерой Кліві був: А) космонавтом; Б) поштовим перевізником; В) поштмейстером бази. 2. Герой потрапив на планету: А) З-М-22; Б) З-М-43; В) А-М-24. 3.Яку тварину першою побачив Кліві: А) вовка; Б) білку; В) пантеру. 4.Що незвичного було у тваринах: А) вони були без очей і носа; Б) вони були без вух і хвоста; В) вони були без очей і вух. 5.Як тварини знаходили свою жертву: А) за допомогою телепатії ; Б) за допомогою нюху; В) за допомогою розуму. 6.Що збило пантеру з пантелику: А) запах парфумів; Б) запах думок; В) запах диму. .

Номер слайду 13

Тести за змістом твору “Запах думки” 7. Які птахи кружляли у небі: А) орли; Б) яструби; В) шуліки. 8.Яка думка непокоїла Кліві: А) що він не зможе вчасно доставити пошту; Б) що він буде першою людиною, яку з’їли на цій планеті; В) що він ніколи не повернеться на Землю. 9.Якого кольору був вовк: А) зеленого; Б) рудого; В) чорного. 10.Що врятувало героя від розлючених звірів: А) кущ; Б) вогонь; В) птах. 11.Чи вдалося Лерою зберегти пошту: А) так; Б) ні; В) частково. 12.Чим були здивовані рятувальники: А) відсутністю на тілі Лероя поранень; Б) відсутністю на тілі Лероя опіків; В)  відсутністю на тілі Лероя переломів.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Відповісти на тестові запитання за оповіданням Роберта Шеклі “Запах думки”. Прочитати твір або переглянути фільм за твором Астрід Ліндгрен “Міо, мій Міо”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кантемірова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 серпня 2020
Переглядів
12474
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку