Презентація до уроку "Роберт Шеклі. "Запах думки". Утвердження сили людської думки у творі"

Про матеріал
Презентація містить відомості про життєвий шлях письменника, зокрема про перебування у Харкові, творчий доробок Р. Шеклі, словникову роботу, тест для перевірки знань, що засвоєні під час уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Шеклі 1928 -2005 “Запах думки” Утвердження сили людської думки у творі. Гуманістичний зміст оповідання

Номер слайду 2

Біографія письменника Роберт Шеклі (псевдонім Фінн О’Донневан) народився 16 липня 1928 р. у Нью-Йорку в районі Бруклін, а виріс у містечку Мейплвуд, штат Нью-Джерсі. Після закінчення середньої школи він поїхав у Каліфорнію: пробував свої сили в якості розсильного, буфетника й навіть садівника. З 1946 по 1948 рр. Шеклі служив в армії США в Кореї, де був редактором полкової газети. Демобілізувавшись, повернувся до Нью-Йорка, де вступив до Нью-Йоркського університету; 1951 року здобув ступінь бакалавра мистецтв. У наступні роки він продавав свої оповідання всім науково-фантастичним журналам, таким чином опубліковано кілька сотень його творів, більшість — у журналі «Саlаху». 1954 року Шеклі отримав нагороду «Найкращий дебют» — найвище звання найбільш перспективному молодому письменникові-фантасту. Багато досвідчених колег по перу й критиків визнавали Роберта Шеклі найкращим фантастом 1950-1960-х р.р. Шеклі швидко завоював визнання та популярність саме як майстер короткого оповідання. Однак зоряний час журнальної прози в США 1960-х рр. закінчився з появою й масовим поширенням телебачення. У кожному будинку кількість журналів зменшилася, чимало журналів припинили своє існування. Настали скрутні часи для авторів короткої прози. Тоді Шеклі спробував себе у великих літературних формах відповідно до вимог літературного ринку.

Номер слайду 3

Біографія письменника Згодом Роберт Шеклі оселився в Портленді, штат Орегон. Іноді приїздив до Росії, оскільки там здебільшого мешкали його шанувальники. В останні роки письменник жив на острові Ібіца. Шеклі писав небагато, майже не видавав твори, жив скромно, хворів, часто потребуючи матеріальної допомоги. Пам'ятаючи про свою популярність у Росії і в Україні (куди він неодноразово приїжджав на запрошення як почесний гість), Роберт Шеклі розглядав можливість оселитися на чорноморському узбережжі — у недорогому, теплому й романтичному місці, що сприяло б творчості. Однак цим планам не судилося збутися. Навесні 2005 року під час візиту в Україну на літературний конвент «Портал» стан здоров'я Шеклі внаслідок застуди, перенапруження та похилого віку погіршився, і він був госпіталізований. Шеклі не зміг знайти свою обов'язкову медичну страховку, не мав можливості сплатити за лікування самостійно, і його борг у дорогій приватній клініці (10 тисяч доларів) був сплачений відомим українським політиком. Також був організований збір коштів, що допомогло йому повернутися до США в супроводі й під наглядом українських лікарів. В Україну за ним приїжджала його дочка Ганна. Роберт Шеклі не зміг одужати й пішов із життя 9 грудня 2005 р. в Покіпсі, штат Нью-Йорк, у лікарні, у віці 77 років, через два тижні після операції. 1998 року в Санкт-Петербурзі йому вручили премію «Мандрівник» за внесок у сфері гумору та наукової фантастики. Роберт Шеклі — лауреат премій «Мандрівник—97» і «Малий Золотий Остап—97».

Номер слайду 4

Роберт Шеклі в Україні Харківський міжнародний фестиваль фантастики “Зірковий міст” (2005 р.)

Номер слайду 5

Творчий доробок Усього за своє життя цей письменник написав 15 романів і понад 400 оповідань і повістей, що склали дев'ять авторських збірок, перекладених багатьма мовами, а це більш ніж 65 книг. У 1970-ті багато подорожував, ходив під вітрилом, був редактором журналу «Омні». Оповідання Р. Шеклі увійшли до збірок «Де не ступала нога людини» ( 1954), «Громадянин у космосі»( 1955), «Паломництво на Землю» (1957), «Ідеї без обмежень» (1960), «Лавка нескінченності» (1960), «Осколки космосу» (1963), «Пастка на людину» (1967), «Ви що-небудь відчуваєте, коли я роблю це?» (1971), «Робот, який був схожий на мене» (1978), «Дивовижні світи Роберта Шеклі» (1979) та інших. За його творами знято 4 кінофільми: «Десята жертва», «Втікач», «Втеча з Пекельного Острова», «Ціна ризику». Також 2007 року було екранізовано повість «Страж птиця» в серіалі «Хроніки майбутнього». З його творчості, крім оповідань, найбільш відомі романи «Корпорація "Безсмертя"» (1958), «Цивілізація Статусу» (1960) і «Подорож у післязавтра» (1962), повісті «Обмін розумів», «Координати чудес» і «Квиток на планету Транай». 1991 року Роберта Шеклі було відзначено нагородою імені Даніеля Галана за внесок у жанр наукової фантастики.

Номер слайду 6

Робота з літературним поняттям наукова фантастика за схемою-тлумаченням: Стр. 217 – підручник (літературознавча довідка) Запис у зошит словесного пояснення:  наукова фантастика – це література, в якій досліджуються, прогнозуються наслідки наукової думки для життя людини Здебільшого під час вживання цього поняття відбувається сполучення іменника з прикметником, який має протилежне значення: «лунка тиша», «солодка луна», «сміх крізь сльози». Оксюморон трапляється і в загадках: Без очей — а сльози ллє. (Роса) Запис у зошит поняття оксюморон Оксюморон (від грецьк. Oxymoron – “дотепно-безглузде”) – літературно-поетичний прийом, що полягає у поєднанні протилежних за змістом контрастних понять, які разом дають нове уявлення: гарячий сніг, страшенно весело, ходячий труп. Я називаю це поєднанням несумісного Словникова робота

Номер слайду 7

Назва твору Оксюморон - ЗАПАХ ДУМКИ Думка — результат процесу мислення, вона не є матеріальною, однак Шеклі своєю назвою матеріалізує думку, звертаючи увагу читача на її силу

Номер слайду 8

Словникова робота Оповідання — це невеликий за розміром художній твір з чітким сюжетом, незначною кількістю описів та персонажів, у якому відтворено події обмеженого проміжку часу. Екстремальна ситуація - будь-яка подія, що спричиняє різку зміну нормальних умов життєдіяльності людини. Думка — поняття про що-небудь (переконання, судження, висновок, точка зору), що засновано на інтерпретації фактів, на суб'єктивному, та емоційному відношенні до них

Номер слайду 9

Завдання: Прочитайте повний текст твору Р. Шеклі “Запах думки” Гуманістичний зміст твору ”Коли, здається, жити неспромога…” Коли, здається, жити неспромога, Коли, здається, більше сил нема, Повір у себе, і твоя тривога Розвіється, як марево, сама… Повір у себе, ти багато можеш, Не опускай безсилої руки. Ти сам собі найкраще допоможеш– Лиш тільки спробуй сам себе знайти. Коли здається, що земля і небо Супроти тебе стали на диби, Повір у себе, знай, що жити треба, Бо ви своєї долі - не раби! Тетяна Фролова

Номер слайду 10

Роберт Шеклі. Тести Роберт Шеклі – письменник А англійський; Б американський; В французький. 2. Служив в армії США А у Кореї; Б у В'єтнамі; В в Анголі. 3. Здобув вишу А у Кембриджському університеті; Б в Оксфордському університеті; В у Нью-Йоркському університеті. 4. Здобув ступінь А бакалавра літератури; Б бакалавра мистецтв; В магістра права. 5. Більшу частину творчого доробку письменника складають А новели; Б оповідання; Г романи. 6. Шеклі отримав нагороду “Найкращий дебют” А у 1948 р.; Б у 1954 р.; В у 1960 р.

Номер слайду 11

Роберт Шеклі. Тести 7. Перехід Р. Шеклі до жанру роману пов'язаний А з відсутністю попиту на оповідання; Б з негативним ставленням літературної критики на оповідання Шеклі; В з занепадом журнальної прози та появою телебачення. 8. В останні роки письменник жив А в Україні; Б в Росії; В в Іспанії, на острові Ібіца. 9. Під час перебування в Україні Р. Шеклі відвідав А Київ і Харків; Б Одесу і Тернопіль; В Львів і Чернігів. Роберт Шеклі написав А близько 200 оповідань; Б понад 300 оповідань; В понад 400 оповідань. 11. Назва твору “Запах думки” є А метафорою; Б оксюмороном; В гіперболою. 12. Жанр творів Р. Шеклі – А наукова фантастика; Б фентезі; В казка.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Прочитайте повний текст твору Р. Шеклі “Запах думки”. 2. Складіть письмово сюжетний ланцюжок твору.

ppt
Додано
25 серпня 2020
Переглядів
11235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку