Презентація до уроку «Повсякдення і господарське життя. Організація суспільства і влади у містах-державах і царствах Дворіччя.»

Про матеріал
Презентація до уроку «Повсякдення і господарське життя. Організація суспільства і влади у містах-державах і царствах Дворіччя.»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друге листопада. Тема: «Повсякдення і господарське життя. Організація суспільства і влади у містах-державах і царствах Дворіччя.»

Номер слайду 2

План уроку:1. Господарство Південного Дворіччя в ІV-ІІІ тис. до н. е.2. Міста-держави Південного Дворіччя в IV-III тисячоліттях до н.е. Держава Саргона3. Утворення Вавилонської держави. Правління Хаммурапі

Номер слайду 3

1. Господарство Південного Дворіччя в ІV-ІІІ тис. до н. е. Шумери й аккадці заснували багато міст - Ур, Урук, Лагаш, Аккад, Ашшур та ін. Місто-держава - держава, яка складається з одного міста та навколишньої території.

Номер слайду 4

Очолював місто-державу володар, якого називали лугаль («велика людина») або енсі («пан, що кладе наріжний камінь»).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

2. Міста-держави Південного Дворіччя в IV-III тисячоліттях до н.е. Держава Саргона. Освоєння людьми багатств Дворіччя привело до виникнення міст. На півдні — Ур, Урук, Ереду, Лагаш, а на півночі — Аккад, Марі, Ашшур. Зазвичай вони розташовувалися на підвищеннях і були захищені мурами. Чисельність населення у деяких з них сягала 40-50 тис. осіб.

Номер слайду 9

Одним із визначних царів Аккаду був Саргон (2316-2261 рр. до н.е.), ім’я якого в перекладі означає «істинний цар». Коли царя Кіша усунули від влади, Саргон узяв на себе управління містом, а згодом став царем держави.

Номер слайду 10

Найвищого розквіту збудована Саргоном держава досягла за Нарам-Суена (бл. 2236-2200 рр. до н.е.).

Номер слайду 11

3. Утворення Вавилонської держави. Правління ХаммурапіМісто Вавилон виникло у XXIII ст. до н.е. Засновники — шумери — називали його Кадінгірр, що в перекладі означає «ворота бога», по-аккадськи — Бабілі.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Найбільшої могутності у II тис. до н.е. досягає Вавилон за царя Хаммурапі, який правив з 1792 по 1750 р. до н.е.

Номер слайду 14

Помер Хаммурапі в 1750 р. до н.е. За час правління його наступників Вавилонське царство поступово занепадало. Ослаблене внутрішніми чварами, воно розпалося на дрібні держави. Близько 1600 р. до н.е. під ударами завойовників Вавилонія припинила своє існування.

Номер слайду 15

Висновки. У бронзовий вік на території Месопотамії розташовувалися міста-держави Шумеру, Аккадське та Вавилонське царства. Аккадський цар Саргон завоював міста Шумеру та створив першу у світі імперію. Вавилонське царство досягло найбільшого розквіту за правління Хаммурапі.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати § 13, 14 (1,2)Виписати основні дати та терміни. Виконати онлайн-завдання https://learningapps.org/watch?v=p2js03hm318

pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
1605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку