Презентація "Фінікійські міста-держави та Ізраїльсько-Іудейське царство"

Про матеріал
Презентація "Фінікійські міста-держави та Ізраїльсько-Іудейське царство" за підручником Бандровського, складається з 14 слайдів, що містять теорію, зображення, карти, питання на самоопрацювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:

Номер слайду 2

1. Роздивіться на карті територію Східного Середземномор’я. Яку країну можна назвати приморською? 2. Назвіть міста, які мають вихід до Середземного моря. 3. Назвіть сусідів країн Східного Середземномор’я. 4. Визначте місце розташування Давньої Палестини. Які ріки та озера є на її території?

Номер слайду 3

Вигідне розташування (на перехресті торгівельних шляхів); Доступ до Єгипту, Греції, Вавилону тощо; Складалась з кількох міст – держав, які в основному займались торгівлею; Місто-держава — держава, яка складається з одного міста та навколишньої території. Найбільшими містами були Бібл, Сідон, Тір; Фінікійські мореплавці вважались найкращими в світі.

Номер слайду 4

Фінікійці займались колонізацією (освоєнням) нових земель; Найбільша колонія – Карфаген у Північній Африці.

Номер слайду 5

Вивозили: Ліс; Пурпурова фарба; Скло; Работоргівля.

Номер слайду 6

Фінікійці вірили в багатьох богів, серед них вирізнявся Молох. Перед його статуєю приносили людські жертви, спалювали дітей.

Номер слайду 7

Розташування – східне узбережжя Середземного моря, на південь від Фінікії; Гори Синай і Фавор, що згадуються в релігійних текстах; Давня назва – Ханаан; Назва Палестина від назви племені філістимлян (давньоєврейською – «пелештим»; 14-13 ст. до н.е. до Палестини з Дворіччя прийшли племена скотарів – євреї; Євреї згадуються в Біблії.

Номер слайду 8

У Біблії записано подію, що у Ханаан прийшло плем’я на чолі з вождем Авраамом із міста Ур. Бог сам наказав їм оселитись у Палестині. Сталось це близько 1700 р. до н.е. Оселившись, євреї почали займатись землеробством. Сіяли ячмінь, пшеницю, вирощували виноград, фініки, гранат тощо; Євреї жили великими громадами, на чолі роду стояв вождь – патріарх; Найважчу роботу робили раби.

Номер слайду 9

Одним з найважливіших символів іудеїв є золотий семисвічник, опис та правила виготовлення якого, за Біблією, заповів Мойсею Бог на горі Синай.Звичай запалювати свічку біля вікна або біля дверей так, щоб її сяйво було видно здалеку, зберігається й нині. Поміркуйте, що уособлює цей звичай.

Номер слайду 10

Ще у 15 ст. до н.е. Палестина стала єгипетською провінцією. У Біблії описується, що фараон змушував євреїв тяжко працювати. Нарешті вони переконали Рамзеса ІІ відпустити їх. У 1250 р. до н.е. єврейський народ покинув Єгипет на чолі з вождем Мойсеєм. 40 років євреї жили у пустелі поки не повернулись до Ханаану.

Номер слайду 11

В 11 ст. до н.е. цар Саул об’єднав племена євреїв і утворив в північній частині Палестини Ізраїльське царство. Населення займалось землеробством. Одночасно в південній частині Палестини з’явилось Іудейське царство. За легендою, його заснував цар Давид, який колись служив в Саула і написав релігійні пісні (псалми). По смерті Саула він об’єднав їх держави в одну.

Номер слайду 12

Робота з підручником с.75 Виписати в робочий зошит особливості правління Давида та Соломона

Номер слайду 13

Які країни були розташовані в Східному Середземномор’ї? 2. Витлумачте поняття: Біблія, фінікійськіміста-держави, колонізація, метрополія, пророки. 3. Якими винаходами уславилися фінікійці? 4. Про які події з історії євреїв йдеться в Біблії? Як виникла перша єврейська держава? Чому про правління царя Соломона кажуть як про «золотий вік» Ізраїльсько-Іудейського царства?

Номер слайду 14

Параграф 12 читати і переказувати.

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку