Презентація до уроку "Прикметник як частина мови"

Про матеріал
Презентація до уроку "Прикметник як частина мови" метою уроку”Прикметник як частина мови” є повторення вивченого в попередніх класах про прикметник, поглиблення знань учнів про прикметник як частину мови, його значення, граматичні ознаки, синтаксичну роль; навчити учнів знаходити в тексті прикметники, визначати граматичні ознаки, доречно використовувати їх у мовленні; усіма можливими методами та прийомами виховувати патріотичні почуття, любов до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК-ПРИСВЯТАРІДНІЙ МОВІ

Номер слайду 2

Гра «Фантики»

Номер слайду 3

21 лютого Міжнародний день рідної мовиrrrrrrrrrr

Номер слайду 4

Вправа«Намистинки»

Номер слайду 5

Прикметник як частина мови. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Категорії роду, числа й відмінка прикметника залежні від роду, числа й відмінка іменника. Наприклад: рідна мова, рідну мову, рідною мовою.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЗАГАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯМОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИСИНТАКСИЧНА РОЛЬПрикметник-це частина мови, що виражає ознаку предмета й відповідає на питання який? чий?Прикметники змінюються за родами, числами, відмінками. У реченні прикметник найчастіше буває означенням, рідше- присудком. Наприклад: зимовий, високий, ніжний. Початковою формою прикметника є форма називного відмінка однини чоловічого роду. Наприклад:1. Повівав холодний вітерець.2. Сонце було яскраве.

Номер слайду 6

Хвилинка поезії РІДНА МОВАВелична, щедра і прекрасна мова,Прозора й чиста, як гірська вода,-То України мова барвінкова,-Така багата й вічно молода. Вона, як ніжна пісня колискова,Заходить в серце й душу з ранніх літ, Ця мова, наче пташка світанкова,Що гордо лине в свій стрімкий політ. Юлія Косинська

Номер слайду 7

Вправа «Хто швидше?»1) Ой, яка чудова українська мова! 2) У солов’їній мові спів пташок і запах чарівного зілля. 3) Я вдячний рідній мові за її багатство, мелодійність. 4) Буду я навчатись мови золотої… 5) Пишаймось чарівною мовою наших казок. 6) Мову чудову дав нам народ… 1) (Н. в.) 2) (М. в.) 3) (Д. в.) 4) (Р. в.) 5) (О. в.) 6) (З. в.)

Номер слайду 8

Робота з текстом. Мелодійна й _________ українська мова-__________ багатство мого народу. Я люблю _________ мову. Люблю за те, що вона мені ________. Наша мова дуже______ та______, її ще називають___________. Ми повинні краще вчити __________ мову, більше нею розмовляти, адже того, хто погано володіє ________ мовою, ніхто поважати не буде!ДОВІДКА: найбільше, співуча, українську, солов’їною, лагідна, ніжна, рідна, рідною, українську.

Номер слайду 9

Мелодійна й співуча українська мова - найбільше багатство мого народу. Я люблю українську мову. Люблю за те, що вона мені рідна. Наша мова дуже лагідна та ніжна, її ще називають солов’їною. Ми повинні краще вчити українську мову, більше нею розмовляти, адже того, хто погано володіє рідною мовою, ніхто поважати не буде!Робота з текстом

Номер слайду 10

Вправа - руханка«Літери»

Номер слайду 11

«Буквограй» (дібрати прикметники так, щоб перша літера першого слова, друга другого і т. д. утворювали слово МОВА)Наприклад: Сумний, р. Адісний, з. Доровий (САД).

Номер слайду 12

«Зернини мудрості» 1) Краще _______ правда, ніж _______ брехня. 2) З ________ хмари - _______ дощ. 3) З ________ насіннячка ________ дерево виростає. 4) У мудрої людини ________ вуха і _______ язик.

Номер слайду 13

«Зернини мудрості» Краще гірка правда, ніж солодка брехня. З малої хмари – великий дощ. З малого насіннячка велике дерево виростає. У мудрої людини великі вуха і малий язик.

Номер слайду 14

«Конструктор» Зразок. Квіти з лісу – лісові квіти. Ваза з кришталю, будинок з дерева, руки з золота, мова матері, порада батька, діти з Самакови.

Номер слайду 15

«Ребуси»

Номер слайду 16

Номер слайду 17

«Ребуси»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

«Кубування»rrrrr

Номер слайду 20

«Тестові завдання»1. Прикметник виражає: Г. назву предмета. Д. ознаку предмета. Ж. ознаку ознаки.2. Прикметник змінюється за: Я. родами, числами, відмінками. Ю. групами, родами, числамиЄ. відмінами, родами, числами.3. Виберіть рядок, у якому всі слова прикметники:Ї. хоробрий, край, весела, тепле. Й. буревій, сонний, небесна,ділове. К. солов’їна, рідна, чарівна, чудова.4. У якому з прикметників наголос падає на останній склад: Т. батьківський. У. черговий. Ф. урочистий.5. Правильно визначено синтаксичну роль прикметника у реченні: Ю. Шануйте, любіть рідну мову.Є. Чистіша від сльози вона хай буде.Ї. Я завжди розмовлятиму українською мовою.

Номер слайду 21

Ключ «Дякую»

Номер слайду 22

Домашнє завдання *Вивчити теоретичний матеріал,* написати есе “За що я люблю рідну мову”, використавши прикметники виписані з вірша Юлії Косинської “Рідна мова”,*** за бажанням намалювати малюнки про мову, зробити елементи до лепбука про прикметник.

pptx
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
1441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку