Презентація до уроку: "Продуктивність праці: сутність, показники її визначення та шляхи підвищення »

Про матеріал

Продуктивність праці є одним із важливих показників ефективності виробництва. Від її зростання залежать як успіхи у розвитку економіки країни, так і підвищення народного добробуту.


Продуктивність праці – це вимір того, наскільки ефективно ми працюємо.

Продуктивність праці — це здатність конкретної праці виробляти певну кількість продукції за одиницю часу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкритий урок на тему: «Продуктивність праці: сутність, показники її визначення та шляхи підвищення » Викладача БОРОВИК Н. В.

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна – формувати знання про продуктивність праці; розвиваюча – розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять,розумову активність; виховна – виховувати любов до знань, інтерес до теми уроку та предмета вцілому.

Номер слайду 3

Перевірка знань по раніше вивченому матеріалі: 1. Які головні елементи маркетингу Ви знаєте? 2. Що таке маркетинг? 3. Назвіть основні об’єкти маркетингу?

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу: 1. Сутність поняття «продуктивність праці». 2. Показники визначення продуктивності праці. 3. Шляхи підвищення продуктивності праці. 4. Розрахунок показників продуктивності праці.

Номер слайду 5

Ми повинні дотримуватись певних правил, а саме: Працюють усі і кожен. Надихають цікаві думки і успіх кожного. Усі вдячні кожному, і кожен вдячний усім за свої успіхи. Довіряють викладачу та один одному.

Номер слайду 6

Розум людський має 3 ключі, які відчиняють: знання, думка, уява – все у цьому. В. Гюго Урок – це невеличка майстерня, де формується думка підростаючого покоління, потрібно міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє. А. Бардюс

Номер слайду 7

Запишіть свої асоціації щодо терміну «праця», ці слова мають починатися з букв, які складатимуть саме це слово. П - Р- А- Ц- Я-

Номер слайду 8

А які ви знаєте вислови видатних вчених про працю?

Номер слайду 9

З якими предметами пов’язана економіка?

Номер слайду 10

Продуктивність праці є одним із важливих показників ефективності виробництва. Від її зростання залежать як успіхи у розвитку економіки країни, так і підвищення народного добробуту.       Продуктивність праці – це вимір того, наскільки ефективно ми працюємо. Продуктивність праці — це здатність конкретної праці виробляти певну кількість продукції за одиницю часу.

Номер слайду 11

Впровадження інформаційних систем проводиться з метою підвищення ефективності виробничої, господарської та фінансової діяльності підприємства за рахунок нових методів управління. При цьому відбувається підвищення рівня продуктивності праці працівників і зниження трудомісткості.

Номер слайду 12

Кожне підприємство характеризується певним рівнем продуктивності праці, який може зростати або знижуватися під дією різноманітних чинників. Підвищення продуктивності праці є безперечною умовою прогресу і розвитку виробництва.

Номер слайду 13

Показники рівня продуктивності праці: виробіток і трудомісткість. Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції (робіт, послуг), виробленої одним працівником за одиницю робочого часу, і розраховується за формулою В = О/Чпл де В — виробіток; О — обсяг виробництва продукції (робіт, послуг); Чпл — планова чисельність промислово-виробничого персоналу. Виробіток може бути годинним, денним, місячним, квартальним, річним.

Номер слайду 14

Трудомісткість — це обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг), і розраховується за формулою Тр=Чпл/О

Номер слайду 15

Види трудомісткості: — натуральний (ділення обсягу виробленої продукції у фізичних одиницях на кількість затраченого часу в нормо-годинах); — вартісний (ділення обсягу виробленої продукції в гривнях до затрат часу, вираженого в середньосписковій чисельності робітників, або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин); — трудовий (ділення обсягу продукції, представленої в затратах робочого часу в нормо-годинах, на кількість робітників).

Номер слайду 16

Шляхи зростання продуктивності праці: - розвиток науки, техніки та технології,; - матеріальна та моральна зацікавленість у результатах праці; - рівень кваліфікації робітників; - поліпшення умов праці;

Номер слайду 17

- зміна форм власності на засоби виробництва та результати праці; - економічним та ефективним використанням основних виробничих фондів; - поліпшення добробуту населення; - розвиток сфери обслуговування; поліпшення соціально-психологічного клімату в трудових колективах, - підвищення трудової активності; раціональне використання вільного часу і ін.

Номер слайду 18

До галузевих резервів відносять спеціалізацію, концентрацію і комбінування виробництва, удосконалення технології, розповсюдження передового досвіду, кращих технічних досягнень у межах галузі.

Номер слайду 19

         Дія факторів росту продуктивності праці залежить від  1)     природних, 2)     суспільних, 3)     екологічних, 4)     матеріальних  умов

Номер слайду 20

Зниження трудомісткості забезпечується     впровадженням нового високопродуктивного обладнання.

Номер слайду 21

Завдання 1. а) Визначити трудомісткість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції б) Обчислити показники рівня продуктивності праці в сільськогосподарському підприємстві.

Номер слайду 22

Вправа на фокус уваги – завдання «Хто швидше» Розташуйте області України та м. Київ за рівнем середньомісячної заробітної плати, починаючи з найвищої

Номер слайду 23

Вправа «Розумний куб» На кожній із граней написана одна із галузей, потрібно покращити її продуктивність праці за допомогою сучасної техніки.

Номер слайду 24

«Жити – значить працювати. Праця є життя людини». (Вольтер) «Ученість – солодкий плід гіркого коріння» (Сократ). Проникаючи в зоряні далі, в таємниці земної кори, Економіка всіх закликає: «Ти міркуй, фантазуй і твори»!

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Чи є на Вашу думку врахування природних умов одним із важливих принципів продуктивності праці. Відповідь обґрунтуйте? Фактори зниження трудомісткості виробництва кухарів; кондитерів.

ppt
Додано
3 грудня 2018
Переглядів
5058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку