Презентація до уроку: "Реєстрове козацтво. Козацькі повстання кінця XVI ст.", 8 клас.

Про матеріал
Підручник: Історія України : підруч. для 8 кл. закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, Б. В. Черкас, О. В. Бурлака, Н. С. Власова, К. Ю. Галушко, В. О. Кронгауз, І. О. Піскарьова, Д. О. Секиринський. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2021. — 224 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реєстрове козацтво. Козацькі повстання кінця XVI ст. План: Реєстрове козацтво;Повстання К. Косинського;Повстання С. Наливайка.

Номер слайду 2

1. Реєстрове козацтво«Польське право не знало такого стану селян, як козаки, що мали обов’язкову військову службу, й уряд не тямив тепер, куди козаків приписати. Польське право знало тільки шляхтичів, міщан та селян-кріпаків... Тоді стало відомо, що над козаками немає жодного начальства. Через те один із польських королів Степан Баторій приміркував середню міру, щоб як-небудь уладнати це діло. Він ужив правничої функції... У короля було право наймати для себе на військову службу чужинців. Цього права він і вжив задля козаків, хоч вони й були місцевий стан». В. Антонович «Про козацькі часи на Україні»: Які причини створення реєстрового козацтва визначає вчений?

Номер слайду 3

Реєстрові козаки (реєстровці) — частина українського козацтва, прийнята на військову службу владою Речі Посполитої і записана в окремий список — реєстр, звідси й назва — реєстрові козаки. Нереєстрові козаки — частина українського козацтва, яка не потрапила до реєстру і тому втратила привілеї, визнані за козацтвом урядом Речі Посполитої.1572 р. - Сигізмунд ІІ Август наймає на державну службу 300 козаків - поява реєстрового козацтва. Привілеї реєстрового козацтва:звільнено від сплати податків;не підкорювалися місцевій адміністрації;встановлювали власне судочинство;мали право володіти землею;головним центром було визначено місто Трахтемирів.

Номер слайду 4

«Простори пустих місць на прикордонні за Білою Церквою не приносять ніякої користі, ні державної, ні приватної, необхідно мати з них користь, щоб вони даремно не пустували. А тому за дозволом і повноваженням від усіх чинів сейму ухвалюємо, що ми будемо роздавати ті пустелі у приватну власність особам шляхетського стану за заслуги перед Річчю Посполитою по волі і розумінню нашому». Яку мету ставив польський уряд при створенні реєстрового козацтва? У 1578 р. реєстр збільшився до 600 осіб. Що могло спонукати шляхту доєднуватися до козацтва?

Номер слайду 5

Козацтво Речі Посполитої середини XVI ст. Реєстрові козаки. Нереєстрові козаки. ГородовіЗапорозькіСічовіВійсько Запорозьке Низове (низові козаки) — нереєстрове козацтво Запорожжя другої половини XVI — кінця XVIII ст., яке розміщувалося за порогами Дніпра. Городові (волосні) козаки — частина українського козацтва, яке проживало не на Січі, а на волостях або городах — землях, що були під владою місцевої адміністрації Великого князівства Литовського; назва козацького стану у XVII—XVIII ст., до якого належали особи, внесені до козацьких списків (компутів). Січове козацтво — частина козацтва, яка більшість часу перебувала на Січі, складали основну бойову силу, не мали сім'ї, називалися товариством або лицарством.

Номер слайду 6

2. Повстання під проводом К. КосинськогоІз листа кримського хана Сагіба Герая до польського короля Сигизмунда I (початок 40-х рр. XVI ст.):"... Приходять козаки черкаські й канівські, стають на Дніпрі ... й чинять шкоду нашим людям. Я багато разів повідомляв Вас про цих козаків, щоб їх заспокоїли, але ваша милість не послухала. Якщо бажаєте зберегти з нами приязнь, пришліть до нас тих, хто робив шкоду, інакше не ображайтеся на нас, і ми не хочемо зламати наші братські стосунки й присягу, але на ті замки — Черкаси й Канів — направимо наше військо..."На що скаржиться кримський хан?

Номер слайду 7

2. Повстання під проводом К. Косинського. У 1570 - 1590 рр. - козаки вчиняють напади на турецькі та татарські володіння в Криму та Молдові.1590 р. - польський сейм прийняв «Порядок щодо низовців та України». За цією ухвалою козаки переходили під польської влади, а старшину могли обирати лише з шляхти. Реєстровці ж мали заприсягтися, що вони без дозволу не перетнуть кордону «ні водою, ні сушею з метою грабунку і війни із сусідніми державами, не перейматимуть купців... не прийматимуть нікого до свого товариства поза волею старшини».1590 р. - татари у відповідь спричиняють напади на на Поділля і Галичину, татарські загони дійшли до Львова. Лише об’єднавшись зі шляхтою, козакам вдалося спинити наступ. османський султан погрожував новим походом.

Номер слайду 8

1591 р. через приватний конфлікт за землю представника старшини Криштофа Косинського та білоцерківського старости князя Януша Острозького розпочалося перше масштабне козацьке повстання. Косинський захопив Білу Церкву, заволодів зброєю і відступив до Трипілля, — мабуть, готувався оборонятися. Проти повстання виступили сили українських магнатів Острозьких та Вишневецьких. Повстання поширилось на Волинське, Братславське, Подільське та Київське воєводства.

Номер слайду 9

У лютому 1593 р. під містечком П’ятки (нині — с. П’ятка на Житомирщині) відбулася битва, у якій Криштоф Косинський зазнав поразки, від надвірного війська К. Острозького, втратив гетьманство, а у травні 1593 р. — загинув. Хоч повтання 1591 - 1593 рр. і зазнало поразки, однак дія «Порядку щодо низовців та України» де-факто була скасована у Київському та Руському воєводствах. Козацькі походи проти турок і татар поновились. За період 1593 - 1595 рр. було вчинено 7 Молдавських походів на чолі з С. Наливайко, Г. Лободою проти турок та татар. Северин (Семерій) Наливайко Григорій Лобода

Номер слайду 10

1596 р. - польський уряд вдруге заборонив козакам вчиняти військові походи проти турок і направляє каральну експедицію під командуванням коронного гетьмана Станіслава Жолкевського розпочало каральний похід проти козаків, і 28 лютого 1596 р. у с. Мацієвичі (нині — Хмельницька область) відбувся перший в історії бій між козаками й урядовими військами. Повстанці змогли зайняти Теребовлю, Городок, Гусятин, Сатанів, вчинили похід на Південну Білорусь, Волинь.3. Повстання під проводом С. Наливайка

Номер слайду 11

Найбільшою стала битва під Білою Церквою навесні 1596 р. Незважаючи на втрати, козаки вистояли й відступили за Дніпро до Переяслава, а у середині травня коронне військо перейшло Дніпро, наздогнало та розгромило обоз повстанців під Лубнами біля річки Солониця. Почалася двотижнева облога козацького укріплення — табору, зміцненого чoтирмa рядaми возів, ровами й насипними валами. Під безперервним гарматним обстрілом козаки погодилися видати провідників повстання полякам.«Пeрший жe пiсля рoзгрoму пoвстaння сeйм 1597 р. oгoлoсив кoзaкiв вiйськoвими злoчинцями i вoрoгaми дeржaви..., a гeтьмaну дoручив винищити їx дo oстaнку. Нeздiйснимiсть цiєї уxвaли, як i бaгaтьox пiзнiшиx сxoжoгo змiсту, витiкaлa з тiєї цiлкoм oчeвиднoї причини, щo кoзaччинa вжe пeрeрoслa мeжi урядoвoгo кoнтрoлю, прoсякнувши всe укрaїннe життя..." Н. Василенко. Козацький табір зблизька.

Номер слайду 12

Гра «Три речення»Спробуйте передати зміст вивченого матеріалу трьома реченнями. Перемагає той, у кого ці три речення будуть найкоротшими і водночас найточніше відбиватимуть зміст уроку.1......2......3......

Номер слайду 13

Д/з:§14 (читати);Знати поняття: "Реєстрове козацтво";Письмово: Дати: С.66;Вправа: С.66, №1 (Упорядкуйте хронологічну послідовність);Скласти речення зі словосполученнями: 1572 рік; реєстрове козацтво; "Порядок щодо низовиків та України"; 1591 - 1593 роки; 1594 - 1596 роки; Біла Церков; облога на річці Солониця; село П'ятка.

pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку