Презентація до уроку розвитку мовлення "Твір-опис процесу праці"

Про матеріал
Дана розробка "Смачний урок зі смаком Батьківщини" (опис процесу праці- приготування борщу) допоможе ознайомити здобувачів освіти з вимогами до складання твору-опису процесу праці в художньому стилі, запам’ятати особливості побудови висловлювань, що містять опис трудового процесу, звернути увагу на слова, що вказують на послідовність дій; розвивати вміння учнів складати твори-описи процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі, викладати матеріал послідовно, логічно, дотримуючись стильових ознак художнього стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смачний урок з ароматом батьківщини. Твір – опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стиліУчитель української мови та літератури. Перепаденко С. О.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з вимогами до складання твору-опису процесу праці в художньому стилі, запам’ятати особливості побудови висловлювань, що містять опис трудового процесу, звернути увагу на слова, що вказують на послідовність дій;- розвивати вміння учнів складати твори-описи процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі, викладати матеріал послідовно, логічно, дотримуючись стильових ознак художнього стилю;- виховувати патріотизм, любов до українських традицій, культури. Тип уроку: розвиток мовлення. Обладнання: проектор, презентація, чернетки, пісня М. Поплавського «Борщ», відеороліки (посилання)

Номер слайду 3

Тема уроку: «Твір – опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі». Сьогодні ми спробуємо описати процес праці, свідком якого ви неоднократно були – це приготування українського борщу.,

Номер слайду 4

Все, що росте на українському городі,З любов’ю щедро ми до столу подаєм. Та над усе в житті ми дякуєм природі,Коли смакуєм щойно звареним борщем. Він по обіді кличе кожного до хати,І по тарілці розливається душа. Нас і за вуха від борщу не відірвати,Коли він ллється, наче пісня із ковша

Номер слайду 5

Рецептів борщу існує дуже багато. У народі стверджують: скільки господинь - стільки рецептів. І кожен борщ – це симфонія смаку. Не дивно, адже існує навіть поняття про «борщовий пояс», що пролягає від південно – східної Польщі через Україну, Білорусь до регіонів Росії на Волзі. І в кожній місцевості, та що там казати, у кожної господині, своя рецептура. Але, в народі кажуть, що зла людина гарного борщу не зварить. Звичайно ж, найкращий борщ той, що готує ваша ненька. А для того, щоб описати процес приготування української страви, необхідно дещо пригадати.

Номер слайду 6

Які види борщів ви знаєте? (Червоний, зелений, холодний) Нещодавно, в 2014 – 2015 р.р., з’явився ще один вид українського борщу – СУШЕНИЙ. Давайте разом познайомимося з цими видами борщів

Номер слайду 7

Перший, червоний, найулюбленіший, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пізніше — з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили на м'ясній юшці, в будень — затовкували або засмажували салом із часником та цибулею. Для борщу звичайно заквашували червоний городній буряк і використовували як його, так і квас. Для смаку додавали сироватку, а в особливо урочисті дні забілювали сметаною. Гостроти додавав червоний стручковий перець, особливо поширений на Півдні України. Борщ готували з квасолею /Середнє Подніпров'я, Полтавщина, Поділля/, на Півдні додавали злегка підсмажене борошно, пшоняну або гречану кашу /затирали борщ/, а на Полтавщині — галушки. На Поділлі для закваски готували спеціальний квас із запарених житніх висівок — грис. На крайньому заході варили дуже рідкий, лише з буряками, заправляючи засмажкою, а для кисло-солодкого смаку додавали сік свіжих вишень або яблук. У піст борщ варили без сала та м'яса, лише на олії, проте намагалися додати до овочевої юшки гриби, в'ялену, сушену або смажену рибу. Червоний борщ широко вживали не лише як повсякденну обідню страву, але й на Різдво, весілля, хрестини, поминки.  

Номер слайду 8

Другий різновид борщу — щавлевий, зелений, або весняний. Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи юшку круто звареним яйцем і сметаною /сироваткою, маслянкою/. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

Номер слайду 9

Третій різновид борщу — так званий холодний /холодник/ — готували виключно влітку. Молодий городній буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою /сметаною/, додавали зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був сирий борщ, оскільки варили /та й то окремо/ лише буряк. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.

Номер слайду 10

- Нещодавно з’явився ще один вид українського борщу – сушений.  ВІДЕО ТСН про волонтерок з міста Дніпра, що вигадали сухий борщ для українських військових https://www.youtube.com/watch?v=x. IKQUPn. Et. Ts&ab_channel=%D0%A2%D0%A1%D0%9 D 

Номер слайду 11

Прислів’я про борщ. Борщ та каша - їжа наша. Вари, горщику, борщ, а я з хлопцями погомоню. Добрий борщик, та малий горщик. Смачний борщ і каша, але як є кусок м’яса. Борщ усьому голова. Салом борщ не зіпсуєш.Їж борщ з грибами, та держи язик за зубами. Що до чого, а борщ до хліба. Борщу однаково – чи йому пампушок, чи галушок.

Номер слайду 12

Цікави факти про борщ. Наш борщ є візитною карткою України. Подейкують: страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 – 400 років ласують цією добренною стравою українці. За рік українці з’їдають 0,5 мільярдів літрів червоного борщу. На його приготування витрачають приблизно 86 тис. тонн буряка, 39 тис. тонн моркви, 104 тис. тонн капусти, 79 тис. тонн картоплі та 36 тис. тонн цибулі. Традиційний український борщ – це природні ліки. Дієтологи стверджують, що людина, яка регулярно обідає борщем, не знає проблем з травленням, зайвою вагою, імунітетом. Борщ має позитивний сенс не тільки в реальному житті. Якщо ви уві сні бачили борщ – це віщує успіх у справах. Варити борщ – ваші труди отримують хорошу матеріальну ви нагороду. Їсти борщ – до спокійного життя в достатку.

Номер слайду 13

Робота з пам’яткою «Як працювати над твором-описом процесу праці в художньому стилі»1. У вступній частині твору вкажіть на особу, що виконує роботу, і зазначте назву трудової дії.2. В основній частині твору, описуючи безпосередньо процес праці, обов’язково дотримуйтесь чіткої послідовності виконання дій, використовуючи при цьому спеціальні слова (спочатку, потім, пізніше, затим, насамкінець та ін.).3. Під час опису трудового процесу вживайте слова, що аналізують виконувані операції. Наприклад: працювати швидко, легко, серйозно, спокійно, творчо, цікаво, зосереджено, вправно; праця успішна, благородна, відповідальна, напружена, нелегка, плідна, радісна, сумлінна.4. З метою створення тексту-опису процесу праці в художньому стилі використовуйте художні засоби (епітети, метафори, порівняння тощо).5. Пам’ятайте, що основною метою художнього опису трудового процесу є характеристика людини під час роботи та її ставлення до праці.

Номер слайду 14

Назвіть типи мовлення.- Який твір називається описом?/Твір-опис – це текст, який дає словесне зображення основних ознак предмета, явища, особи, процесу в усній чи писемній формі/.- Яку особливість має розвиток дії у творах-описах процесу праці?/Розвиток дії відбувається за рахунок того, що кожна наступна думка додає до сказаного щось нове/.- З яких основних частин складається опис процесу праці? /Підготовчий етап для виконання якоїсь роботи, опис послідовного виконання праці, опис результатів роботи/.- Пригадайте стилі мовлення.- Назвіть найхарактерніші ознаки художнього стилю. 

Номер слайду 15

Метод гронування «Борщ до печі проситься»Бурячок – невеличкий, червоний, цукровий, столовий, смажений;картопелька – сира, варена;квасолька – рябенька, біленька, кругленька;цибулька – смажена, золотиста;морквинка – невелика, соковита;сметанка – густенька, свіженька;борщик – запашний, ароматний, духмяний, український, смачненький, добренький.помідорчик – червоні, стиглі, перетерті, соковиті.

Номер слайду 16

Метафори: усміхається борщ з глиняного полумиска, пахне добре впрілий борщ у печі, підморгує сметанка у борщі, золоті мамині руки, пихтить борщик у горщику. Порівняння: ллється борщ, неначе пісня; готує мати, немов ворожить.

Номер слайду 17

З чим прийнято їсти борщ?•Пампушки (пампухи) — невеличкі булочки, круглі, пишні виготовлені із дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна.•Хліб — традиційний харчовий продукт європейців, жителів Близького Сходу та представників індійських культур.•Часник — багаторічна рослина родини цибулевих. Продуктивною частиною часника є цибулина.•Смета́на — це один з найпоживніших молочних продуктів харчування. Виготовляється сквашуванням нормалізованих вершків за допомогою чистих культур кисломолочних бактерій. Завдяки чому сметана є густою та має характерну кислувату смакову ноту. 

Номер слайду 18

Технологія приготування Підготовлені моркву та буряк відварюють у шкірці у воді за температури 100 ºС до готовності (моркву – 25 хв, буряк – 1,5 год). Потім їх обчищають, нарізають соломкою. Нарізані моркву та буряк, підготовлену нарізану шматочками цибулю тушкують на олії з додаванням масла вершкового та невеликої кількості води у закритій посудині за температури 100 ºС протягом 10–15 хв. Після чого додають томатну пату і тушкують далі за слабкого кипіння ще 5–7 хв. У киплячу воду (120/160 г) закладають підготовлену нарізану кубиками картоплю та доводять до кипіння (1–2 хв), додають підготовлену нашатковану капусту і варять за слабкого кипіння до напівготовності (10–15 хв). Після чого закладають тушковані овочі та продовжують варити за слабкого кипіння до готовності (15–20 хв). За 3-5хв до завершення приготування додають сіль, сметану, підготовлену зелень та доводять страву до кипіння . Борщ залишають на плиті для настоювання (20–30 хв). Подають в глибокій тарілці при температурі 60-65 °С. Характеристика готової страви Зовнішній вигляд – в рідкій частині борщу овочі, які зберегли форму нарізки або частково розварились, на поверхні краплі жиру, сметана, зелень. Колір – малиново-червоний, жиру на поверхні – оранжевий. Смак і запах – кисло-солодкий, в міру солоний, аромат пасерованих овочів. Консистенція – овочів і квасолі – м’яка; капусти – щільна. Основні фізичні показники Маса страви: 150 г ± 3 % 200 г ± 3 %

Номер слайду 19

ВІДЕО «Фестиваль борщу у Вінниці» https://www.facebook.com/vinnitsa.news.beauty/videos/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8 C-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%83/250560329728456/

Номер слайду 20

ЗнаЇмо. КОЛИ МИ ЗНАЄМО, ЩО ЇМОРеформуємо систему харчування в українських закладах освіти та надаємо достовірну інформацію про збалансовану їжу й корисні звичкиhttps://znaimo.gov.ua/https://www.youtube.com/watch?v=BBQEq_h. Ow5 M&ab_channel=%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Номер слайду 21

Написати твір-опис процесу праці в художньому стилі за власним спостереження, використовуючи рецепт, який ви готували на урок. 

Номер слайду 22

Нехай люди борщ їдять, Нехай силу мають. Нехай нашу Україну,Неньку прославляють…

pptx
Додано
28 травня 2023
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку