Презентація до уроку розвитку зв'язного мовлення "Софія Київська - крок у вічність"

Про матеріал
Віртуальна подорож до історичної пам’ятки України – Софії Київської, перлини світової архітектури; Завдання: засвоїти особливості опису пам’яток історії та культури, сформувати вміння й навички виділяти опис пам’ятки в тексті та відтворювати його відповідно до стильових вимог, добираючи необхідні мовні засоби; удосконалювати вміння усно будувати власне висловлювання; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість; сприяти підвищенню культури мовлення; засобами художнього слова виховувати любов і повагу до культурної та історичної спадщини свого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв’язного мовлення

Номер слайду 2

Мета: здійснити віртуальну подорож до історичної пам’ятки України – Софії Київської, перлини світової архітектури; засвоїти особливості опису пам’яток історії та культури, сформувати вміння й навички виділяти опис пам’ятки в тексті та відтворювати його відповідно до стильових вимог, добираючи необхідні мовні засоби; удосконалювати вміння усно будувати власне висловлювання; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість; сприяти підвищенню культури мовлення; засобами художнього слова виховувати любов і повагу до культурної та історичної спадщини свого народу.

Номер слайду 3

Епіграф: Київ – місто історичне, Йому вже багато літ, А воно красиве, вічне, Навесні каштанів цвіт. З нього почалась держава У прадавні ще часи… В ньому наша міць і слава, В ньому предків голоси.

Номер слайду 4

Собор святої Софії – Премудрості Божої Софія Київська - християнський собор у центрі Києва, пам’ятка архітектури й живопису ХІ – ХVІІІ століть, одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі.

Номер слайду 5

Знаменита Софія Київська – головний храм Київської Русі, закладений князем Ярославом Мудрим у 1037 році, пережив сторіччя, зберігся до наших часів.

Номер слайду 6

Мозаїки Софії Київської Особливу цінність становлять мозаїки ХІ століття, які прикрашають головні частини храму – центральну баню і головний вівтар. Тут зображені основні персонажі християнського віровчення.

Номер слайду 7

Словничок мистецтвознавчих термінів Культура – сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії. Мозаїка – зображення або візерунок із шматочків скла, каменю, закріплених на цементі або мастиці. Смальта – кольорове непрозоре скло, застосовуване в мозаїці. Фреска – зображення, виконане на вологому тиньку спеціальними фарбами.

Номер слайду 8

Христос - Вседержитель У зеніті центрального купола Софії Київської, в медальйоні,— величезне поясне зображення Христа-Вседержителя. Навколо медальйона були розміщені чотири архангели. Збереглася лише одна мозаїчна постать у голубому одязі, а три інші дописані олійними фарбами у 1884 році М. О. Врубелем.

Номер слайду 9

Фрагменти мозаїки "Севастійські мученики" На північній і південній підпружних арках уціліло п'ятнадцять мозаїчних медальйонів із зображеннями мучеників.

Номер слайду 10

“Благовіщення” На стовпах передвівтарної арки - мозаїчна сцена Благовіщення": ліворуч – архангел Гавриїл, праворуч - Діва Марія.

Номер слайду 11

Головний вівтар Софійського собору Вівтар – східна підвищена частина християнського храму, призначена для відправлення служби.

Номер слайду 12

Композиція “ Деісус ”

Номер слайду 13

Композиція “Євхаристія” Євхаристія - одне з головних церковних таїнств, в якому хліб і вино містичним чином перетворюються в тіло і кров Христову. Композиція « Євхаристії » включає в себе фігури Ісуса Христа в центрі композиції і апостолів, які наближаються до нього для причастя. Апостолів очолюють Петро і Павло. Господь стоїть біля престолу і подає своїм учням хліб і вино.

Номер слайду 14

Мозаїка "Святительський чин“ У нижньому ярусі зображені "отці церкви" ("Святительський чин") - святителі й архідиякони . Тонкий малюнок, багата і різноманітна гама кольорів, цілісність і завершеність композиції роблять "Святительський чин" одним з найвищих зразків древньоруського монументального живопису.

Номер слайду 15

“ Марія – Оранта ” Чудовий ансамбль мозаїк прикрашає головний вівтар Софійського собору. Погляд кожного, хто входить до нього, привертає велична монументальна постать Богоматері — Оранти, вписаної у склепіння вівтаря. Поєднання синього кольору її вбрання і теплого золотого фону - це основний принцип колористичного задуму живописного оздоблення собору Софія Київська

Номер слайду 16

Опорний конспект Пам’ятка “Як працювати над вибірковим переказом” Прочитайте текст, з якого потрібно вибрати матеріал на задану тему. Визначте його тему та основну думку. Вдумайтеся в тему, запропоновану для вибіркового переказу. Виберіть із тексту лише той матеріал, який необхідний для повного розкриття теми. Продумайте композицію переказу, тип мовлення. Складіть план переказу. Доберіть слова та речення для зв’язку частин тексту .

Номер слайду 17

Аналіз структури тексту Визначте тему та головну думку тексту. З’ясуйте стиль тексту. Свою думку обґрунтуйте. Які типи мовлення наявні в тексті? Відшукайте в тексті опис пам’ятки, прочитайте його вголос. Складіть і запишіть план опису пам’ятки. За опорним планом усно перекажіть текст.

Номер слайду 18

Лексико-орфографічна робота Синоніми: Оранта, Марія – Оранта, Богородиця, Божа Мати, Діва Марія, Богоматір. Епітети: обличчя - серйозне, суворе, виразне, живе, рожеве; постать - непорушна, всесильна, велична, урочиста, огорнута золотим сяйвом, гармонійна, ідеально пропорційна.

Номер слайду 19

Опорний план 1. Мозаїки Софії Київської. 2. Центральний образ собору – Марія-Оранта: а) захисниця Києва; б) постать у золотому сяйві; в) обличчя Богородиці; г) вбрання Оранти. 3. Розмір мозаїчного зображення. 4. Висока сила мистецтва.

Номер слайду 20

Висновок Пам’ятки історії та культури – духовне багатство народу. Мозаїки Софії Київської - перлина світового мистецтва. Собор Святої Софії входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Церкви будувалися за Ярослава, І спокій в державі цій панував. А де печенігів розбили, в місцях раті і слави, Софійський собор Ярослав збудував. Надія Красоткіна.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Andrijasz Swietłana
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 травня 2021
Переглядів
2314
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку