"Презентація до уроку "Що таке історичний час" інтегрованого курсу "Досліджуємо історію та суспільство" 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку інтегрованого курсу «Досліджуємо історію і суспільство» 5 клас, (за модельною навчальною програмою і підручником авт. О.Пометун, Т.Ремех, Ю.Малієнко, П.Мороз), тема "Що таке історичний час та як його вимірювати"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Що таке історичний час і як його вимірювати. Урок інтегрованого курсу «Досліджуємо історію і суспільство» 5 клас, (за модельною навчальною програмою і підручником авт. О. Пометун, Т. Ремех, Ю. Малієнко, П. Мороз)Вчитель історії Руденківського ліцею Євсюкова Н. В.

Номер слайду 2

Сьогодні ви дізнаєтеся:1. Чому історію називають наукою про людей у часі.2. Як люди вимірюють час.3. Що таке лінія (стрічка) часу і як нею користуватися.

Номер слайду 3

Прочитайте приказки та прислів'я. Поясніть зміст будь-якого з них на ваш вибір.«Час-не кінь: не підженеш, та й не зупиниш»«Багато води збігло з того часу»«Усякому овочеві свій час»

Номер слайду 4

Розвиток історичної науки є неможливим без визначення часу, коли відбувалася певна подія.

Номер слайду 5

Сонячний годинник. Водяний годинник. Пісочний годинник. Механічнийгодинник. Годинник-півень. Як у різні часи люди вимірювали час?

Номер слайду 6

Досліджуючи минувшину, завжди відповідаєш на запитання: коли сталася та чи інша подія? Дізнатися про це дозволяє хронологія — наука про час. Оскільки хронологія — наука про час, то основою цієї науки є конкретні дати. Дата — це точний час певної події. Хронологічна послідовність — це наступність подій рік за роком, століття за століттям: від тих, що відбулися раніше, до тих, що сталися пізніше.

Номер слайду 7

Інструменти дослідження: Установлюючи послідовність, тривалість і синхронність подій, став запитання для визначення: послідовності: «Що було раніше або пізніше?»; тривалості: «Коли?» та «Як довго?»; синхронності: «Що відбувалося в один і той самий час?».

Номер слайду 8

Установіть хронологічну послідовність історичних подій. Скільки років пройшло від винайдення першого пароплава до першого літака?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Лічба років від певної події — літочислення або ера. Великі проміжки часу лічать століттями — 100 років, тисячоліттями — 1000 років. Наша ера бере свій початок від дати народження Ісуса Христа. Отже, зараз 2022 рік від Різдва Христового, 2022 рік нашої ери.

Номер слайду 11

ВЕСЕЛА РУХАНКА

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Римські цифри(ними позначають століття і тисячоліття):І – 1ІІ – 2ІІІ – 3 IV- 4 V – 5 VI – 6 VII – 7 VIII – 8 IX – 9 X – 10 XI – 11 XII – 12 XIII – 13 XIV – 14 XV – 15 XVI – 16 XVII – 17 XVIII – 18 XIX – 19 XX – 20 XXI - 21

Номер слайду 14

Інструменти дослідження. Визначаючи дату історичної події, пам’ятай: якщо цифри року закінчуються на два нулі, то перша або дві перші цифри позначають століття: 500 рік — V століття, 1800 рік — ХVІІІ століття; якщо на місці нулів стоїть хоча б одна цифра, цю дату відносять до наступного століття: 501 рік — VІ століття, 1860 рік — ХІХ століття

Номер слайду 15

Номер слайду 16

СТРІЧКА ЧАСУVст. VІ ст. ІІІ ст. ІІ ст. І ст. І ст. ІІ ст. ІІІ ст. VІ ст. Vст. …ХІХ ст. ХХ ст. ХХІ ст. Початок нашої ери(Різдво Христове)0 Наша ера. До нашої ери10020030040050019002000100200300400500

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Розташувати у зростаючому порядку відрізки часу. ТИСЯЧОЛІТТЯЕРА ДЕСЯТИЛІТТЯ СТОЛІТТЯ

Номер слайду 19

Пам’ятка «Як розв’язувати хронологічні задачі»Накресліть «лінію часу» — пряму лінію, поділіть її рисочками на рівні відрізки, що означають певну кількість років. На початку лінії поставте більшу та чіткішу риску — початок відліку, а наприкінці стрілочку, що символізує рух часу. Для орієнтації в часі поставте рік, у якому живемо. Якщо для розв’язання хронологічної задачі вам не потрібно по-значати однакові проміжки часу (століття або тисячоліття), то перервіть лінію пунктиром. На лінії часу запишіть умову завдання. Поряд з лінією виконайте обчислення й запишіть стислу відповідь до завдання.

Номер слайду 20

Види хронологічних задач. Задачі на встановлення віддаленості події від сьогодення Скільки років тому сталася подія, якщо відома її дата?Обчисліть, скільки років минуло від запровадження християнства як державної релігії 988 року до сьогодення.ff2. Задачі на встановлення віддаленості однієї події від іншої. Скільки минуло років від однієї події до іншої? (На скільки років одна подія відбулася раніше за іншу?)Обчисліть, скільки років минуло від закінчення Другої світової війни (1945) до вашого народження? 3. Задачі на встановлення дати події за її віддаленістю від сьогодення. Коли відбулась подія, якщо відомо, що відтоді минуло… років? 2017 року відзначали 100-річчя початку Української революції. Якого року сталася ця подія? 4. Задачі на встановлення дати події за її віддаленістю від іншої події. Коли відбулася подія, якщо відомо, що вона сталась після зазначеної події через певну кількість років?Успенський собор Києво-Печерської лаври було збудовано на 27-й рік від заснування монастиря 1051 року. Обчисліть, коли його було зведено.

Номер слайду 21

Перевіримо себе

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати § 3 Скласти стрічку часу своєї родини

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
1173
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку