Презентація до уроку. Сервірування святкового столу в українському та європейському стилі. 5 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку. Сервірування святкового столу в українському та європейському стилі. 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Працюй наполегливо,Швидко, старанно,Щоб кожна хвилина. Не втратилась марно. Девіз уроку:

Номер слайду 2

Тема: Етикет за столом. Сервірування столу

Номер слайду 3

Мета: Ознайомитись із правилами сервірування столу, прийомами користування столовими приборами, з традиціями споживання їжі різних народів. Навчити сервірувати стіл; формувати поняття про етикет; прищеплювати навички культури поведінки за столом. Розвивати естетичний смак, пізнавальний інтерес, пам'ять. Виховувати загальну культуру , взаємоповагу і взаємодопомогу під час виконання практичних робіт.

Номер слайду 4

Етикет - норми та правила, що відображають уявлення про гідну поведінку людей у суспільстві в цілому, зокрема за столом.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Правила поведінки за столом:1. Сидіти потрібно прямо, не розгойдуючись на стільці.2. Не слід поспішати прийматись за їжу, варто зачекати, поки страви подадуть усім гостям.3. Не створювати зайвого шуму.4. Серветка має лежати на колінах.5. Не тягнутися до якоїсь страви через увесь стіл.6. Не відмовлятися від запропонованого пригощання.7. Не накладати велику порцію.8. Виделку тримати в лівій руці, а ніж — у правій.9. Розмішувати цукор у чайних і кавових чашках , не привертаючи увагу зайвими звуками.10. Їсти слід не поспішаючи, беззвучно та спокійно.11. Відкушувати їжу маленькими шматочками, не набиваючи рот. Див. с. 136-137. Знайти не написані пункти.

Номер слайду 7

Історія споживання їжіМ’ясо тварин, овочі, рослини — все споживали в сирому вигляді. З винаходом вогню почалися перші експерименти з продуктами харчування. Смажене або печене м’ясо виявилося смачнішим, ароматнішим. Під час археологічних розкопок знайдено хліб, випечений ще 6 тисяч років тому з перетертого зерна.

Номер слайду 8

Споживання їжі

Номер слайду 9

Споживання їжі

Номер слайду 10

Столова білизна – це скатертини, рушники та серветки

Номер слайду 11

Столова білизна. Скатертина (кругла, прямокутна, овальна). Краї скатертини мають рівномірно звисати з усіх боків (приблизно на 25 – 30 см). Серветки (паперові, полотняні 30x30, 40x40см ). Рушники Для повсякденного сервірування можна використовувати красиву клейонку або індивідуальні підставки овальної чи круглої форми.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Кухонний посуд

Номер слайду 14

Столовий посуд

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Гра вибери посуд

Номер слайду 18

Сервірування столу

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Сервіровка в українському стилі

Номер слайду 21

Тематичне сервірування

Номер слайду 22

Сервірування столу східної кухні

Номер слайду 23

Сервірування столу до сніданку

Номер слайду 24

Види столів: Фуршетний –тарілки, виделки. Всі підходятьі беруть на свою тарілку їжу і їдять стоячи

Номер слайду 25

Стіл-буфет – окремо на столі різні страви і тарілки; беруть їжу і куштують стоячи або сидячи на дивані

Номер слайду 26

Коктейльний – на блюдах закусочні бутерброди на шпажках , тістечка, печиво, прохолодні напої. Ні тарілок, ні виделок нема.

Номер слайду 27

Меню -  перелік страв і напоїв, що подаються в кафе, ресторані або барі. Для сервірування необхідно знати порядок подавання страв: Холодні закуски. Гарячі закуски. Перші страви. Другі страви. Десерт

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Пам‘ятник полтавській галушці

Номер слайду 32

Ложка з вишенькою в Міннеаполісі, США

Номер слайду 33

Вилка і ложка у Львові, Україна

Номер слайду 34

Пам’ятник вилці в Женевському озері в Веве, Швейцарія

Номер слайду 35

Пам’ятник вилці в Києві, Україна

Номер слайду 36

Пам’ятник ложців Ульяновську. Росія

Номер слайду 37

Пам’ятник терці в Єкатеринбурзі, Росія

Номер слайду 38

Пам'ятник чайнику в Андижані, Узбекистан

Номер слайду 39

Найбільший чайник-музей в Китаї

Номер слайду 40

Встаньте, діти, посміхніться!Землі нашій поклоніться. За щасливий день вчорашній.І до сонця потягніться. В різні боки нахиліться. Веретеном покрутіться. Раз присядьте, два присядьтеІ за парти тихо сядьте. Фізкультхвилинка

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Послідовність сервірування: Накрити стіл скатертиною. Розставити тарілки ( чисті, протерті, не тріснуті). Розкласти столові прибори. Розставити скляний посуд. Розкласти серветки. Розставити прибори зі спеціями і вази з квітами. Не забуваємо про правила безпеки!

Номер слайду 43

Сервірування столу

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Доповни речення. Сьогодні на уроці ми …Найбільше мені сподобалося …Я дізналась …На уроці активно працювала…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Нікітіна Ніна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кайдалова Жанна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Перфильєва Лідія Вікторівна
    Чудове і змістовне викладення матеріалу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Федотова Ірина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гудзюк Людмила Володимирівна
    Цікаве викладення матеріалу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додав(-ла)
rusjunja dkflf 1
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
17731
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку