Презентація до уроку: "Слово про Ігорів похід: образи князів та Ярославни"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 8 класу на тему: "Слово про Ігорів похід: образи князів та Ярославни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Слово про Ігорів похід”. Образи руських князів та князівни Ярославни

Номер слайду 2

Мета уроку: навчитися глибше усвідомлювати значення історичної пам’ятки «Слово про похід Ігорів»

Номер слайду 3

розвивати навички аналізу, характеристики образів, спостереження над текстом; розвивати вміння висловлювати власні міркування щодо вчинків героїв

Номер слайду 4

виховувати любов до рідної землі, патріотизм, хоробрість, мужність, вміння ставити інтереси інших вище за особисті

Номер слайду 5

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. М. Рильський

Номер слайду 6

Експрес-опитування

Номер слайду 7

Що вам відомо про автора “Слова…”?

Номер слайду 8

Автор - освічена, письменна людина свого часу, яка знає народні культурні традиції. Він, очевидно, брав участь у поході, оскільки добре й у деталях знає події, що відбувалися. Крім цього, він причетний до військової справи. Він також добре знається на державницьких справах, що свідчить про його наближеність до «верхів». Автор «Слова...» — справжній патріот, адже тільки та людина, що віддана й глибоко любить свою землю й свій народ, могла б створити такий шедевр.

Номер слайду 9

Що вам відомо про історію виявлення пам’ятки?

Номер слайду 10

Оригінал твору відкрив граф Олексій Мусін-Пушкін, відкупивши його в монастирі міста Ярославль 1791 року, а видав друком 1800 року в Петербурзі. Однак сам рукопис і більшість друкованих примірників «Слова…» згоріли під час московської пожежі 1812 року.

Номер слайду 11

Хто із відомих вам українських авторів переклав поему?

Номер слайду 12

Перекладачі “Слова” українською мовою - Степан Руданський - Юрій Федькович - Іван Франко - Панас Мирний - Михайло Грушевський - Максим Рильський та багато інших.

Номер слайду 13

Як саме автор підкреслює застереження природи від необдуманого вчинку Ігоря й попереджає, що похід закінчиться поразкою?

Номер слайду 14

Сонячне затемнення - це народна прикмета, яка віщувала щось недобре, лихе…

Номер слайду 15

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ

Номер слайду 16

Художній образ – це специфічна форма відображення дійсності, це конкретна і водночас узагальнена картина людського життя, що створена за допомогою вимислу.

Номер слайду 17

За місцем у творі образи поділяються: Головні (Ігор, Святослав, Всеволод, Ярославна, Руська земля) Другорядні (Гзак, Кончак, Кобяк, Овлур) Епізодичні (Міфологічні істоти)

Номер слайду 18

За ставленням автора образи поділяються: Позитивні (Ігор, Святослав, Всеволод, Ярославна, Руська земля, Овлур) Негативні (Гзак, Кончак, Кобяк)

Номер слайду 19

За предметом змалювання образи поділяються: Образи-персонажі (Ігор, Ярославна) Образи-пейзажі (Половецький степ, Дніпро) Образи-речі (Знамена русичів) Образи-емоції (Туга, печаль, любов) Образи- поняття (Честь, слава, обов’язок)

Номер слайду 20

Майстерність розкриття художніх образів — основа мистецької повноцінності літератури.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Образи князів: - Ігор - Буй-тур Всеволод - Володимир - Святослав

Номер слайду 24

Новгород-Сіверський князь (з 1178 р.) Ігор Святославович, а 1198 – князь Чернігівський. У 1174 р. розбив орди половецьких ханів Кончака і Коб'яка під Переяславом. Після смерті брата Олега княжив у Новгород-Сіверському. Брав участь у міжусобній боротьбі за великокнязівський престол. В 1183 р. здійснив вдалий похід проти половців. В 1185 р. організував спільно з братом Всеволодом, Путивльським князем Володимиром і князем Рильським Святославом Ольговичем новий похід проти половців. Княжі дружини зазнали поразки від орди половецьких ханів, а сам Ігор Святославич потрапив у полон, з якого потім зумів утекти.

Номер слайду 25

Сім’я Ігоря: - Дружина Єфросинія Ярославна, дочка Галицького князя Ярослава I Осмомисла Сини: - Володимир - Олег - Святослав - Роман

Номер слайду 26

Всеволод Святославович - князь Курський і Трубчевський, менший брат князя Ігоря Святославича. Імовірно в 1164 році став князем Курським. Кілька разів ходив на половців — в 1167, 1184 та 1185 роках. У 1185 році, під час походу Ігоря, потрапив у полон, згодом повернувся на Русь, а в 1191 році знову бився з половцями.

Номер слайду 27

Володимир Ігорович - старший син героя «Слова про Ігорів похід» князя Ігоря Святославича. З малих років брав участь у походах на половців (в 1183 і 1185 роках). 1185 року потрапив разом з Ігорем до половецького полону, де одружився з дочкою хана Кончака. Повернувся з дружиною на Русь у 1188 році. Княжив у місті Путивль. Пізніше княжив у Галичі, а з 1211 року в літописі про нього вже не згадується.

Номер слайду 28

Святослав ІІІ Всеволодович - Великий князь Київський з короткочасними перервами (1173–1194). Святослав як князь Київський очолював походи південноруських князів проти половців, але непослідовність його політики стосовно кочовиків і намагання ухилитися від боротьби з ними призвели до активізації половецьких нападів на Русь з 1180-х pp. Святославу вдалося загальмувати розпад Київської держави і добитись стабілізації під кінець XII ст.

Номер слайду 29

Завдання: Знайдіть у тексті “Золоте слово” Святослава та зачитайте його вголос.

Номер слайду 30

З якою метою Святослав звертається до найвпливовіших князів? Чому його звернення названо «Золотим Словом»?

Номер слайду 31

Промова князя багата думками, які мають вагу для всієї Русі. Висловлені київським князем думки, автор вважає так само дорогоцінними, як золото. Святослав говорить про жадобу особистої слави Ігоря і Всеволода. Святослав звертається до всіх тогочасних руських князів з проханням згадати про минулі подвиги і припинити міжусобиці. І це мало вплив на сучасників!!! Уже взимку 1187 року всі князі Київської Русі, яка у творі названа "Земля Трояні", виступили проти половців спільно.

Номер слайду 32

В українській традиції "золоті слова" - правдиві, щирі. Як у давнину, так і нині в народі вживали і вживають вислів: "Золоті твої слова" у відповідь на правдивість, щирість слів.

Номер слайду 33

Єфросинія Ярославна - дружина Ігоря Святославича. Вона - взірець жінки-слов'янки, вірної патріотки, відданої своєму чоловікові і своєму краю.

Номер слайду 34

«Руська земля…» Двадцять разів вжито це поняття автором «Слова о полку Ігоревім» для того, щоб схарактеризувати безкраї простори і окремі місцевості, руські міста і багату природу. Недаремно до сил природи звертається Ярославна. Бо вони теж частина Руської землі, пов’язана з долею і вчинками героїв. Для автора «Слова» образ землі ніби живий. Створюючи найвидатнішу пам'ятку культури Київської Русі, автор зумів охопити всю Русь, об'єднавши в своєму описі і природу, і людей, і історію.

Номер слайду 35

Образ Руської землі є протилежним до образу половецького степу. Порівняйте ці зображення.

Номер слайду 36

Від «Слова...» віє духом Київської Русі. Залишки язичництва виявляються у зображенні єдності людини і природи, природа діє як жива істота: затемнення сонця застерігає Ігоря від біди, лисиці «брешуть на Щити багряні», «буря розбудила птаство, звіра в табуни ізбила свистом, див кричить поверху дерева». Природа хвилюється, переживає за хоробрих русичів.

Номер слайду 37

Завдання: установити відповідність Ярославна В свої дуже юні літа – мужній і хоробрий воїн. Полон, одруження на доньці половецького хана Кончака. Володимир Спочатку – смуток і безнадія. Патріотизм, сила, звернення до сил природи, мудрість, ніжність та вірність. Святослав Вольова натура, відвага, рішучість, але необачність. Головні рушії його поведінки – честь і слава. Ігор Хоробрий, як буйний тур, б'ється він у передовому загоні. Його військовий дух викликає велике захоплення. Руська земля Видатний публіцист, людина високоосвічена, художньо обдарована, здатна подивитися на століття назад і вперед. Всеволод Жива природа, що радіє успіхам і сумує після невдач. Синє море, дон, Дніпро, Київ, Чернігів…

Номер слайду 38

Завдання: установити відповідність Ярославна В свої дуже юні літа – мужній і хоробрий воїн. Полон, одруження на доньці половецького хана Кончака. Володимир Спочатку – смуток і безнадія. Патріотизм, сила, звернення до сил природи, мудрість, ніжність та вірність. Святослав Вольова натура, відвага, рішучість, але необачність. Головні рушії його поведінки – честь і слава. Ігор Хоробрий, як буйний тур, б'ється він у передовому загоні. Його військовий дух викликає велике захоплення. Руська земля Видатний публіцист, людина високоосвічена, художньо обдарована, здатна подивитися на століття назад і вперед. Всеволод Жива природа, що радіє успіхам і сумує після невдач. Синє море, дон, Дніпро, Київ, Чернігів…

Номер слайду 39

«Незакінчене речення…»

Номер слайду 40

— Поема «Слово про похід Ігорів» зацікавила мене тим, що...

Номер слайду 41

— Прочитавши «Слово...», я зрозумів (ла),..

Номер слайду 42

— Моє найбільше відкриття у творі — це...

Номер слайду 43

Сьогодні на уроці ми характеризували образи…

Номер слайду 44

- Найбільше захоплення у мене викликає образ… (Чому?)

Номер слайду 45

- Я зрозумів (-ла), що суперечки між князями привели Київську Русь до…

Номер слайду 46

ПІДСУМКИ РОБОТИ ЮНИХ СТУДЕНТІВ НА УРОЦІ

Номер слайду 47

- Сьогодні на уроці ми навчилися…

Номер слайду 48

Домашнє завдання: - вміти характеризувати образи “Слова…” - скласти кросворд “Слово про похід Ігорів”

Номер слайду 49

Хай славні будуть Ігор Святославич, Буй-тур відважний Всеволод і юний князь Володимир Ігорович! СЛАВА Усім князям хоробрим і дружині, Що землю рідну пильно бережуть!

ppt
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
10900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку