Презентація до уроку "Соціалізація. Поняття. Склад", 10 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку "Соціалізація. Поняття. Склад", 10 клас. Підручник: Бакка Т.В. Громадянська освіта» (інтегрований курс, рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої освіти / Бакка Т.В., Марголіна Л.В., Мелещенко Т.В. – К. : УОВЦ «Оріон», 2018. – 240 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціалізація. Поняття. Склад. План: Поняття «Соціалізація»;Агенти;Етапи та рівні.

Номер слайду 2

Соціалізація – процес включення індивіда до системи соціальних зв’язків, його активної взаємодії з оточенням, в результаті якого він засвоює зразки поведінки, соціальні норми та цінності, необхідні для успішної життєдіяльності у даному суспільстві. Яочікую. СуспільствоочікуєЗасвоєння цінностей;Адаптація ролей та статусів;Дотримання правопорядку;Прийняття суспільних обов’язків;Сприяння загальному добру. Задоволення базових потреб;Захист прав та свобод;Визнання та повага;Участь у прийнятті рішень;Відповідальність та взажмодія.

Номер слайду 3

ЯВОНИОб’єкт суспільного впливу. Суб’єкт суспільного життя. Засвоєння соціально-культурного досвіду. Участь в житті суспільства. Соціалізація

Номер слайду 4

Агенти – це люди та установи, діючі соціальні суб’єкти за допомогою яких людина соціалізується. Сім’я. Дошкільні установи. Навчальні заклади. Трудовий колектив. Армія. Неформальні об’єднання

Номер слайду 5

Соціалізація. Соціальною адаптацієюІнтеріоризація. Процес пристосування індивіда до умов життєдіяльності, рольових функцій. Процес включення соціальних норм і цінностей до внутрішнього світу індивіда, заміни санкцій самоконтролем.

Номер слайду 6

Лінія життя. Дитинство12 р. Соціалізація через гру. Головні навички: ходьба, мова, уміння оперувати поняттями. Юнацтво. Соціалізація через навчання. Прийняття соціальних ролей, формування цілей та бажань, входження в культурну спільноту. Головна навичка: вміння аналізу та синтезу, сприйняття та передачі інформації.25 р. Старість. Професійний розвиток. З’ясування своєї ролі та функції у суспільстві. Професійна діяльність. 60 р. Зрілість. Самореалізація через обмежену кількість соціальних ролей дідуся/бабусі, чоловіка/дружини. Відбувається передача соціо-культурного досвіду новому поколінню.

Номер слайду 7

Рівень соціалізації вимірюється загальним рівнем успіху індивіда у суспільстві. Давайте виміряємо ваш рівень соціалізації пройшовши невеличке тестування. Для вимірювання рівня соціалізації індивіда в суспільстві, пропоную використовувати шкалу від 1 до 5, де 1 - абсолютно не підходить, а 5 - повністю підходить. Питання №1:1 - Майже ніколи2 - Дуже рідко3 - Час від часу4 - Досить часто5 - Регулярно. Як часто ви берете участь у суспільних подіях (концертах, фестивалях, громадських заходах)?

Номер слайду 8

Для вимірювання рівня соціалізації індивіда в суспільстві, пропоную використовувати шкалу від 1 до 5, де 1 - абсолютно не підходить, а 5 - повністю підходить. Питання №2:1 - Ні, абсолютно не комфортно2 - Зазвичай незручно, але можливо3 - Іноді так, іноді ні4 - Зазвичай комфортно5 - Так, завжди комфортно. Чи відчуваєте ви комфорт в спілкуванні з новими людьми?Питання №3: Чи важко вам вступати в нові соціальні групи або колективи?1 - Дуже важко2 - Важко3 - Нейтрально4 - Досить легко5 - Дуже легко

Номер слайду 9

Для вимірювання рівня соціалізації індивіда в суспільстві, пропоную використовувати шкалу від 1 до 5, де 1 - абсолютно не підходить, а 5 - повністю підходить. Питання №4:1 - Дуже негативно і образливо2 - Відчуваю роздратування, але не дуже довго3 - Нейтрально4 - Приймаю конструктивно, намагаюся вдосконалитися5 - Радо приймаю критику і навіть прошу порад. Як ви реагуєте на критику чи відмову в соціальному контексті?Питання №5: Як часто ви вступаєте в конфлікти чи суперечки в суспільному середовищі?1 - Дуже рідко, намагаюся уникати конфліктів2 - Рідко, але іноді не можу уникнути3 - Помірковано, уникаю конфліктів, але не завжди4 - Досить часто вступаю в конфлікти5 - Регулярно стикаюся з конфліктами

Номер слайду 10

Від 5 до 9 балів: Низький рівень соціалізації. Індивід може відчувати дискомфорт у суспільних ситуаціях і бути менш активним у взаємодії з іншими людьми. Від 10 до 18 балів: Середній рівень соціалізації. Індивід може відчувати комфорт в соціальних ситуаціях, але іноді досвіджувати важкості у спілкуванні з новими людьми чи у вступі в нові групи. Від 18 до 25 балів: Високий рівень соціалізації. Індивід є активним у суспільному житті, зазвичай комфортно відчуває себе у соціальних ситуаціях і легко вступає в нові групи та колективи.

Номер слайду 11

Підсумки: Становлення особистості відбувається в процесі соціалізації, тобто засвоєння нею досвіду й ціннісних орієнтацій суспільства. Первинною і найважливішою ланкою соціалізації є сім’я. Пізніше молода людина соціалізується за допомогою різних соціальних груп та установ.

Номер слайду 12

Д/з:§ 3 (читати);Письмово: Поняття: «Соціалізація»;Відповісти на питання: «Що мені потрібно зробити, щоб підвищити свій рівень соціалізації?».

pptx
Додано
12 вересня 2023
Переглядів
445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку