Презентація до уроку "Становлення держави в Афінах"

Про матеріал
Матеріал до уроку з інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України" для учнів 6 класу. за підручником: Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Завершення становлення держави в Афінах. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ ПАРАГРАФАОб’єднання Аттики. Законодавча реформа. Тиранія Пісистрата. Повалення тиранії, реформи Клісфена та завершення формування Афінської держави.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬЕВПАТРИДИ — родова знать, аристократи. АКРОПОЛЬ — від грец. «верхнє місто», або «міська фортеця». АГОРА — ринкова площа міста, центр громадського життя. АРЕОПАГ — рада, що складалася з родової аристократії; головний державний орган, потім судовий трибунал для розгляду релігійних і карних злочинів. АРХОНТ (від грец. «правитель») — аристократ урядовець в Афінах. БУЛЕ (від грец. «рада») — державна рада з 400 громадян, яка керувала державою в період між народними зборами в Афінах. ДІОНІС — грецький бог, покровитель виноробів. ТЕАТР — від грец. «місце для видовищ». ФІЛА — об’єднання сімей одного роду. СТРАТЕГ — воєначальник із широкими військовими й політичними правами; вища державна посада в Афінах

Номер слайду 4

1. Об’єднання Аттики. Аттика, територія Афінської держави, — найбільша країна Середньої Греції. Природні умови: спекотний клімат, кам’янисті, малородючі ґрунти. Населення вирощувало виноград та оливкові дерева, видобувало срібло, глину, що сприяло розвиткові ремесел, зокрема гончарства. Ще за появи ахейців в Аттиці утворилася держава як поліс із центром в Афінах. За укріпленими мурами були квартали помешкань демосу - цей район називався Керамік: лабіринт вузьких, кривих вулиць, затиснених високими огорожами будинків. Афінські евпатриди мали просторі й зручні житла, хоча все місто було сплановано безладно, що спричиняло тісняву й скупченість населення. Житлові квартали з оточили скелястий пагорб, на якому височів Акрополь — фортеця з головними храмами, скарбницею міста. У часи родоплемінних відносин там мешкав басилей — вождь. Унизу, біля Акрополя, розкинулася агора.

Номер слайду 5

Агора сучасний вигляд. Акрополь стародавніх Афін

Номер слайду 6

Під час вторгнення дорійців Аттика відстояла незалежність, але населення, особливо аристократи, зазнало великих втрат. Вплив демосу на державні справи посилився,що привело до формування засад демократичного управління. Державні питання вирішували на народних зборах — еклесіях, але поступово аристократія прибрала владу до своїх рук. Основним політичним органом аристократії був ареопаг - складався з представників родової знаті. Щорічно афінський народ обирав архонтів, які очолювали державу. РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ с.119 СХЕМА «УПРПВЛІННЯ ДЕРЖАВОЮ» : занести в зошит. СТАН ЖИТТЯ В ДЕРЖАВІ: родова аристократія мала кращу землю,а селяни бідніли, потрапляли в борги, за які перетворювалися на рабів. Незадоволення засиллям евпатридів загрожувало спалахом обурення демосу та кровопролиттям, тому постала необхідність ухвалити закони, що задовольнили б водночас демос та евпатридів.

Номер слайду 7

2. Законодавча реформа. У 594 р. до н. е. першим архонтом обрали Солона, знатну людину, до якого демос ставився з довірою за його чесність і порядність. Солон здійснив кілька реформ, що ґрунтовно змінили весь суспільний устрій Афінської держави. Занесіть схему «РЕФОРМИ СОЛОНА» до робочого зошита

Номер слайду 8

Усе громадянське населення за кількістю майна було поділено на 4 групи (права громадян залежали від майнового стану). Солон запровадив Раду чотирьохсот — буле та суд присяжних — геліея: розбирав судові справи між громадянами. Закони Солона закріпили приватну власність за громадянами, надавши право заповідати майно за власним бажанням. Вони також пожвавили розвиток ремесел, бо батьків зобов’язували навчати дітей ремеслу. Закони сприяли розвиткові рабовласницьких відносин в Афінах-рабами ставали тільки іноземціРОБОТА з ПІДРУЧНИКОМ с.120 СХЕМА «Управління Афінським полісом (Аттикою) за Солона» : записати в зошит

Номер слайду 9

3. Тиранія Пісистрата. Закони Солона сприяли економічному розвиткові Афінської держави. але родова знать прагнула повернути втрачене. Виникла потреба суворішої форми управління для захисту інтересів демосу. У 560 р. до н. е. владу захопив Пісистрат, який захищав селян, хоча був арстократом. З власною вартою він захопив Акрополь і став тираном. Аристократія двічі усувала його від влади й виганяла з міста, але він повертався. Зовнішня політика Пісистрата була спрямована на зміцнення торговельних зв’язків із країнами, у яких Афіни купували хліб. Внутрішня політика: Пісистрат надавав позики незаможним для зміцнення господарства; встановив податок — 1/10 від прибутків. В Афінах розбудовували громадські споруди, пожвавився економічний і культурний розвиток держави. Щоб догодити селянам, Пісистрат узаконив свято на честь Діоніса (Діонісії). Поступово святкові обряди породили новий вид мистецтва — театр. Ось яким бачили Пісистрата його сучасники

Номер слайду 10

ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУГРА « Вставити пропуски та вибрати правильну відповідь»Афіни розташовувалися на півострові____, це відноситься до області __. Солон став тираном в Афінах в… а)594 р.до н.е. б) 620 р.до н.е. в)568 р.до н.е. Боргове рабство відмінив: а)Драконт б)Солон в) Перикл. Демократія – це.. а)влада одної людини б) влада армії в)влада народу. Судові справи в Афінах розглядалися: а)народними зборами б)стратегами в)гелією. Усе вільне населення Солон поділив за майновою ознакою на ___ групи. Пісистрат захопив владу в Афінах.. а) 594 б)568 в) 560 Аристократія виганяла Пісистрата з Афін __ рази, але він повертався. Щоб догодити селянам, Пісистрат узаконив свято на честь.. а) Зевса б)Діоніса в) Гефеста.

Номер слайду 11

4. Повалення тиранії, реформи Клісфена та завершення формування Афінської держави. Після смерті Пісистрата (527 р. до н. е.) в Афінах правили його сини Гіпій і Гіпарх. Вони були жорстокими, тому викликали бажання їх знищити. Так в 510 р. до н. е. Гіпарха вбили, а Гіпій урятувався, сховавшись у Персії. Замість нього в 509 р. до н. е. першим архонтом було обрано Клісфена. РЕФОРМИ КЛІСФЕНА запровадив 10 територіальних філ (Солон запровадив 4), до кожної з яких належали громадяни з різних родів: підірвала силу аристократів, які тепер не мали впливу на родичів при голосуванні. Народ став без страху висловлювати власну думку.запровадив Раду п’ятисот, до якої обирали 50 представників від кожної з 10 філ. було створено колегію з 10 стратегів, які керували афінськими армією та флотомєзапровадили звичай остракізму (ostrakon — черепок): писали на глиняних черепках ім’я найнебезпечнішої для держави людини. Той, хто отримував найбільшу кількість голосів, мав на 10 років залишити державу. Реформи Клісфена привели до остаточного знищення родового ладу в Афінах і прискорили формування рабовласницької держави у формі демократії.

Номер слайду 12

Клісфен, який своїми реформами прискорив формування демократіїПерерахуйте реформи Клісфена

Номер слайду 13

Установіть відповідність між подіями й датами. 1 Об’єднання Аттики А 594 р. до н. е. 2 Реформи Солона Б VI ст. до н. е. 3 Тиранія Пісистрата В 509 р. до н. е. 4 Реформи Клісфена Г 560 р. до н. е. – 527 р. до н. е

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Прочитати § 24. Завершення становлення держави в Афінах.2. Творче завдання: Підготуйте і проведіть для товаришів екскурсію стародавніми Афінами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
4656
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку