Презентація до уроку "Сторінки життя О. Довженка

Про матеріал

Презентація до уроку "Сторінки життя О. Довженка", яка використовується на різних етапах уроку з метою висвітлення найважливіших його положень , зацікавлення учнів життям та творчістю О. П. Довженка, контролю знань. Використання презентації дає можливість заощадити час уроку, подати матеріал цікаво й змістовно.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторінки життя О. П. Довженка. Кіномистецька спадщина, режисерська майстерність митця

Номер слайду 2

Сторінка 1 «Знайомство»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Життя і творчість О. П. Довженка Сфера діяльності Риси характеру Кредо Світ захоплень Улюблені письменникитвори Улюблені види мистецтва, твори Улюблені заняття та природні обдарування

Номер слайду 5

Сторінка 2 “Джерела” 10 вересня 1894р.; сьома дитина в сім’ї хліборобів; із14 дітей до дорослого віку дожило лише двоє: Сашко і Поліна.

Номер слайду 6

“Залиши мені, Господи, Сашка, оберігай його від поганих людей. Дай йому силу. Пошли йому щастя, щоб його люди любили, як я його люблю”

Номер слайду 7

“Все життя його минуло під знаком темряви і неосвіченості”.

Номер слайду 8

Сторінка 3 “Шлях до ремесла” Сосницька початкова школа, вища початкова школа, з 1911р. Глухівський учительський інститут.

Номер слайду 9

Глухівський учительський інститут

Номер слайду 10

Київський комерційний інститут 1917р. Київський комерційний інститут, економічний факультет, який не закінчив, усвідомлюючи, що це не його фах.

Номер слайду 11

закінчив школу старшин Петлюрівської армії червень 1920р.-липень 1921р. – секретар Київського губернського відділу народної освіти дипломатична робота в Польщі, Німеччині. Берлінське приватне училище професора Е. Геккеля

Номер слайду 12

1923р. О. Довженко – художник-ілюстратор, автор політичних карикатур.

Номер слайду 13

З початком війни Довженко на фронті - кореспондент газети «Красная Армия». Брав участь у визволенні Харкова і Києва. Публіцистичні статті, оповідання у фронтових газетах. 1943р. фільм «Битва за нашу Радянську Україну», який дублюється 26 мовами світу. Завершує кіноповість «Україна в огні». Довженко на фронті, 1943 р.

Номер слайду 14

Після війни працює на Мосфільмі викладає у ВДІКу читає лекції на режисерських курсах живе у Москві до України його не пускають

Номер слайду 15

Сторінка 4 “Кохання” Довженкові, як і Франкові, «тричі являлася любов». Перше кохання - Надійка Чаусовська. Варвара Кирилова. Юлія Сонцева.

Номер слайду 16

Сторінка 5 “Кіно” Довженко впроваджував в українське кіно метод Гріффіта, американця, який вперше показав обличчя героя крупним планом.

Номер слайду 17

З 1926 року Олександр Довженко в Одесі займався кіно. Згодом були « Арсенал» і « Земля» (останній німий фільм Довженка став кіношедевром першої величини). 1930 р. з цими фільмами режисер їде в Берлін, Париж, Лондон, де з аншлагом відбувається перегляд. Режисер має намір їхати в Голівуд, зустрітися з Чапліном, але влада перешкоджає цьому. Він прагне творити своє кіно, однак розвернутися не дають. Його далі шельмують і переслідують. Щоб якось жити, змушений знімати фільми на замовлення, далекі його душі, хоча теж високохудожні («Щорс», «Іван», «Мічурін», «Аероград»).

Номер слайду 18

Фільм “Звенигора», де в одній серії показано долю України від найдавніших часів.

Номер слайду 19

Фільм «Земля» увійшов у 12 найкращих фільмів усіх часів і народів

Номер слайду 20

Номер слайду 21

1943 р. Написав свою геніальну «Україну в огні». Рукопис потрапив до рук Сталіна – і Довженко був висланий на безвиїзне проживання до Москви.

Номер слайду 22

Сторінка 6 “Боротьба” «Перші зрілі фільми Довженка: «Звенигора», «Арсенал», «Земля», завоювали йому цілий світ, але відібрали Україну, підрізали творчі крила, вкоротили йому віку» (Ю. Лавріненко). Чому?

Номер слайду 23

Номер слайду 24

1956р. Завершена «Поема про море» і опублікована автобіографічна кіноповість «Зачарована Десна». Він мріяв написати нові твори ( аж 55 запланованих!), поставити фільм «Поема про море». Але цей рік був останнім в його земній «юдолі плачу».

Номер слайду 25

Сфера діяльності Риси характеру Кредо Світ захоплень Улюблені письменники, твори Улюблені види мистецтва, твори Улюблені заняття та природні обдарування Прозаїк,кінодраматург, публіцист, громадсько-політичний діяч, мислитель, мистецтво знавець Довірливий, вольовий, мужній, романтик, патріот, чесний і в житті, і в творчості, почуття гумору Коли ми не збагнемо краси, ми ніколи не зрозуміємо правди ні в минулому, ні в сучасному, ні в майбутньому. Краса нас всьому вчить» Шевченко «Назар Стодоля», інші твори письменника, пісня «Ой горе тій чайці» Кіно, живопис, народні пісні Добре співав, ілюстратор, садівництво кінорежисер актор, сценарист

Номер слайду 26

Що? Де? Коли? 1. Творцем якого жанру в укр. літературі став О. Довженко? 2. Де й коли народився О. Довженко? 3. Де здобував освіту майбутній письменник? 4. Де й коли розпочав Довженко кінематографічну діяльність? 5. Яке ще мистецьке захоплення, крім кіно й літератури мав О. Довженко? 6. Який фільм О. Довженка увійшов у десятку кращих фільмів світового кіно? 7. Назвіть перший фільм, створений митцем. 8. Назвіть 3-4 оповідання, написані О. Довженком. 9. Назвіть 3-4 кіноповісті, створені митцем. 10. Чому О. Довженко не був заарештований і знищений, адже в ті часи й за меншу “провину” людей розстрілювали?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Література Кабінет
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 липня 2018
Переглядів
3261
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку