Презентація до уроку :"Сутність дедуктивного методу Шерлока Холмса,утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей. Доктор Ватсон як оповідач. "

Про матеріал
Презентація до уроку :"Сутність дедуктивного методу Шерлока Холмса,утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей. Доктор Ватсон як оповідач. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ласкаво просимо!

Номер слайду 2

Тема уроку: Сутність «дедуктивного методу» Шерлока Холмса, утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей. Доктор Ватсон як оповідач. Різні точки зору на події як художній прийом створення атмосфери таємничості. Всесвітня популярність творів про Шерлока Холмса.

Номер слайду 3

Мета уроку:удосконалювати навички характеристики героїв на основі їхніх вчинків;розкрити причини всесвітньої популярності творів про Шерлока Холмса;поглиблювати поняття про дедуктивний метод Шерлока Холмса – головного героя циклу оповідань автора; виховувати інтерес до художнього слова, почуття захопленості творчістю письменника; формувати уявлення про загальнолюдські цінності: гуманізм, справедливість.

Номер слайду 4

Детектив – це різновид пригодницької літератури, передусім прозові твори, в яких розкривається певна таємниця, пов'язана зі злочином

Номер слайду 5

Детективні оповідання корисно читати хоча б тому, що вони приносять задоволення. Генріх Манн

Номер слайду 6

Якими якостями має бути наділений справжній детектив?

Номер слайду 7

Уривок із мультфільму «Слідами бременських музикантів»

Номер слайду 8

Мета уроку:удосконалювати навички характеристики героїв на основі їхніх вчинків;Розкрити причини всесвітньої популярності творів про Шерлока Холмса; поглиблювати поняття про дедуктивний метод Шерлока Холмса – головного героя циклу оповідань автора; виховувати інтерес до художнього слова, почуття захопленості творчістю письменника; формувати уявлення про загальнолюдські цінності: гуманізм, справедливість.

Номер слайду 9

Шерлок Холмс і доктор Ватсон. Які вони Причини популярності ?

Номер слайду 10

Рольова гра «Англійський клуб»

Номер слайду 11

Шерлок Холмс – це людина, яка ніколи не жила, але ніколи і не помре. Орсон Веллс, американський режисер

Номер слайду 12

Слайди про Лондон

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Слайди музею Шерлока Холмса

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДосьєName: Sherlock Holmes. Date of birth: 1887. Parents: Father – cir Arthur Conan Doyle,mother – her name is unknown. She is a granddaughter of a sister of a Hench artist Oran Verni. Family relation: single. Reralives: brother Microft Holmes. He is seven years older then Holmes a political figure. Appearance: slim, six feet tall, a thin nose sharp advanced chin. Education: maybe studied in Oxford. Address: Great Britain, London, Baker Street, 221 – BOccupation: a detective. The first case: the investigation of the sullen death of world judge mr. Trevol. Friends: dr. Votson. Enemies: Mr. Moriarty cannel S. Moran. Bad habits: smoking. Hobby: chemistry playing the violin. Sports: boxing, fecing, golf, swimming, martial arts. Special noties: nothing is known about his jife after 1914.

Номер слайду 20

Характеристика приватного детектива Шерлока Холмса близько 1855 року народження, англійця,який проживає за адресою : м. Лондон, бейкер – стріт, 221 Б чи в творах Артура Конан Дойла Містер Шерлок Холмс – енергійна людина середніх років, із високим інтелектом чудовою пам'яттю, здатністю логічно мислити. У багатьох галузях науки та суспільного життя має енциклопедичні знання. Віртуозно виконує свою роботу, весь час удосконалює методи слідства, імпровізує. Добре володіє методом дедукції. Працює наодинці, але вміє організувати помічників. Задля успішного проведення слідства він майстерно перевтілюється в будь – яку особу. За вдачею врівноважений, вміє визнавати свої недоліки та поразки, але знає собі ціну. Керуючись почуттям власної гідності, вміє поставити на місце будь – яку високу особу, навіть королівського походження. Поважає людей за їх особисті якості, а не за посаду. Безкорисливо веде справи бідних, допомагає беззахисним. Користується глибокою повагою клієнтів та знайомих. За холодним поглядом та іронічними зауваженнями ретельно ховається вірний друг, співчутливий товариш. Захоплюється хімічними дослідами та музикою: чудово грає на скрипці, пише музику. Шкідливі звички – зловживанням тютюном та міцною кавою. Містер Шерлок Холмс – людина, з якою варто познайомитися ближче, читаючи про його численні пригоди у творах сера Артура Конан Дойла.

Номер слайду 21

Захист Шерлока Холмса Ватсон після знайомства оцінює здібності Холмса так:«Знання в галузі літератури – жодних. Філософії - жодних. Астрономії – жодних. Політики – слабкі. Ботаніки – нерівномірні. Знає властивості беладони , опіуму та отрут взагалі. Не має уявлення про садівництво. Геології – практичні, але обмежені . З першого погляду визначає зразки різних ґрунтів . Після прогулянок показує мені бризки бруду на штанях і за їх кольором і консистенцією визначає, з якої він частини Лондону. Хімії – глибокі. Анатомії – точні, але безсистемні. Кримінальної хроніки – величезні, знає, здається, всі подробиці кожного злочину, вчиненого в дев'ятнадцятому столітті. Добре грає на скрипці. Відмінно фехтує на шпагах і еспадронах, прекрасний боксер. Ґрунтовні практичні знання англійських законів».

Номер слайду 22

Охарактеризувати Шерлока Холмса методом 6 капелюхів. Білий колір: що я знаю про цього героя. Чорний колір: його негативні риси характеру. Жовтий колір: позитивні риси характеру. Зелений колір: що зробив би я, якби був цим героєм. Червоний колір: емоції, почуття літературного героя. Синій колір: висновок

Номер слайду 23

Дедукція – це спосіб мислення від загального до конкретного.

Номер слайду 24

Холмс на екрані

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ватсон на екрані

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Цікавинки. Шерлок Холмс є одним із найпопулярніших літературних героїв світу. Ще за життя Конан Дойля почали з'являтися автори, які писали свої твори про пригоди цього сищика. Оповідання про Шерлока Холмса створювали син Конан Дойля Андріан Конан Дойл. Оповідання про детектива писали Джон Карр, Стівен Кінг, Марк Твен, Джуліан Саймонс, Борис Акунін, Сергій Лук'яненко, Ентоні Горовіц і навіть президент США Франклін Рузвельт; Радянський серіал про Шерлока Холмса (1978 - 1985), головні ролі в якому виконали Василь Ліванов та Віталій Соломін, визнали однією з найкращих постановок у кіно навіть англійці, а 2006 року Її Величність Королева Великобританії Єлизавета ІІ удостоїла звання Кавалера Ордена Британської імперії російського актора Василя Ліванова як кращого Шерлока Холмса всіх часів;28 січня 2012 року в столиці Латвії Ризі був започаткований фестиваль на честь дня народження свого відомого детектива. У рамках у рамка проведення фестивалю проводиться конкурс двійників не тільки Шерлока Холмса, доктора Ватсона, місіс Хадсон, але й собаки Баскервілів. 28 січня 2012 року у Ризі вперше відзначили день народження легендарного детектива. Точної дати народження свого героя Артур Конан Дойл не повідомив, але орієнтовно це січень. До того ж, саме на вуличках Риги сім років знімали радянський фільм «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона». Бажаючі відсвяткувати зібралися біля приміщення Академії мистецтв у центрі міста. У програмі свята – хода «Шерлоків Холмсів», конкурс на кращу собаку Баскервілів, чаювання з місіс Хадсон та інші заходи;

Номер слайду 30

У 1975 році Шерлоку Холмсу було присвоєно звання почесного доктора Колорадського університету;У світі є декілька пам'ятників Шерлоку Холмсу в Единбурзі, в Лондоні, у Швейцарії, в Японії, у 2007 році у Москві відкрито перший пам'ятник Шерлоку Холмсу та його другу Ватсону;На даний момент у світі існує 357 товариств Шерлока Холмса в різних країнах. Всі вони об'єднують тисячі шанувальників детектива – аматора. У гімні одного з товариств Шерлока Холмса в Англії, який виконують, як і необхідно виконувати гімн, стоячи, вказані також причини, чому міф став реальністю для більшості людей планети.

Номер слайду 31

Гімн. О, Великий Шерлоку! Як хочемо ми,Напруживши наші уми,Пригоди твої розділити,Що інші не в змозі розкрити. В наш вік неспокійний ти радість несеш. Хлопчині, що марить тобою,І літній людині, що, стрівши тебе,Відразу стає молодою. Ти, Холмсе, - надії незгасний вогонь!Ти славен навіки-віків,Улюблений, мудрий, безстрашний герой. З Британських старих берегів.

Номер слайду 32

Виправте неточності1. Злочинець відомий одразу;2. Широко розкрито теми кохання і політики;3. У сищика є друг, який розповідає про події читачам;4. Кількість дійових осіб обмежена;5. Злочинець – один із головних героїв;6. Детектив зразу в ході розслідування розказує про свої здогадки;7. Твір побудований на емоціях.

Номер слайду 33

Думка в подарунок від А. К. Дойла:«Ви дивитесь, але не спостерігаєте, а це велика різниця. Того, хто навчився спостерігати й аналізувати обдурити неможливо».

Номер слайду 34

Причини всесвітньої популярності образу Шерлока Холмса і доктора Ватсона: В образі Шерлока Холмса показано безмежні можливості людського розуму. Застосовував нові методи розслідування. Шерлок Холмс – лицар, який рятує знедолених і скривджених,бореться проти зла, жорстокості, несправедливостіЛюди шукають порятунку, чекають на допомогу, вірять, що цей детективний дует переможе найсильніше зло. Вони – сміливі, розумні, вірні, справедливіЄ ідеальними прикладами для наслідування. Твори про Шерлока Холмса доводять, що зло завжди буде покаране. Дарують людям надію

Номер слайду 35

Слова, написані на могилі А. К. Дойла ним самим: Мене не згадуйте з докором якщо зацікавив розповіддю хоч когось; І чоловіка, що надивився на життя І хлопчика, перед яким нова дорога

Номер слайду 36

Домашнє завдання: Скласти власну детективну історію

Номер слайду 37

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
12 березня 2020
Переглядів
19896
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку