Урок 7 клас Едгар По. Захопливий сюжет повісті «Золотий жук». Особливості композиції. Створення емоційної напруги, таємничої атмосфери в оповіданні.»

Про матеріал
У даному матеріалі представлено розробку уроку за темою" Едгар По. Захопливий сюжет повісті «Золотий жук». Особливості композиції. Створення емоційної напруги, таємничої атмосфери в оповіданні." під час уроку продовжуємо знайомство з особливостями жанру детективу, допомагаємо глибше усвідомити зміст твору,розбираємо особливості композиційної будови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Мозковий штурм»- Що таке детектив? - Що визнаєте про історію цього жанру? - Які основні риси детективу?- Назвіть відомих письменників, які працювали в жанрі детективу.- Хто є засновником детективу?

Номер слайду 2

Едгар Аллан По – майстер детективного жанру Е. А. По народився в 1809 р. в Бостоні, США. У два роки залишився сиротою. Не зазнав слави за життя. Не був щасливим в особистому житті, дуже бідував. В США існує премія імені Е. По, яку присуджують за найкраще детективне оповідання року. Іменем Е. По відкривається історія літератури США. Письменник помер в 1849 р. при загадкових обставинах.

Номер слайду 3

Едгар Аллан По (1809-1849). «Золотий жук». Захопливий сюжет повісті. Особливості композиції. Створення емоційної напруги, таємничої атмосфери.

Номер слайду 4

Епіграф: Скарби таємниць здобуваються розумом. Алішер Навої

Номер слайду 5

Робота над назвою твору Як ви гадаєте, чому оповідання має таку назву? Знайдіть у тексті опис жука. Чи існують у природі такі жуки?

Номер слайду 6

Саллівенів острів, штат Південна Кароліна

Номер слайду 7

Оповідач у творі – єдина людина з цивілізованого світу, з якою Легран підтримує стосунки, довіряє свої думки і таємниці.

Номер слайду 8

Легран і Джупітер

Номер слайду 9

Пергамент – спеціально оброблена шкіра молодих телят. До винайдення паперу – матеріал для написання. Криптографія (від грецької kryptos – таємний, прихований) – навмисне змінення письма з метою зробити його незрозумілим для необізнаних, наука про шрифти. Криптограма - таємний знак, напис, зрозумілий обмеженому колу користувачів. Словникова робота

Номер слайду 10

Композиційний прийом«Розповідь в розповіді». Такий спосіб побудови твору дозволяє представити різні точки зору на одну подію, створити емоційне напруження, таємничу атмосферу.

Номер слайду 11

Робота над композицією твору. Експозиція Зав’язка Розвиток подій Кульмінація. Розв’язка опис острова та розповідь про минуле життя Леграна.дивовижна знахідка.розгадування таємниці манускрипта, пошуки скарбівскарби знайдено.розповідь Леграна про те, як він розгадав загадку пірата Кіда

Номер слайду 12

Логічний ланцюжок міркувань Леграна. Нічна подорож. Знахідка на узбережжіДослідження пергаменту Розшифруваннякриптограми. Легенда про пірата Кідда. Малюнок. Пірацький скарб

Номер слайду 13

Чи уважний ти читач?Виправте помилки в ланцюжку і побудуйте його в правильній послідовностіпергаментчерепвогоньтепла водакітжуксковорідкакриптограма

Номер слайду 14

Чи уважний ти читач?Правильна послідовністьжукпергаментвогоньчерепкіттепла водасковорідкакриптограма

Номер слайду 15

Назвіть слова-символи, на які вказують ознаки таємничості у творі:незвичайний, ефектний,схожий на череппіратство, смертьважкий,золотийбагатство

Номер слайду 16

Вправа «Впізнай героя»«Вигляд у нього був такий затятий, що й не сказати, і за всю дорогу єдині слова, які зірвалися йому з вуст, були: «Цей клятий жук». (Джупітер)«Тепер він трохи заспокоївся, хоч попередня жвавість до нього так і не повернулась. Проте ... уже не стільки хнюпився, як просто блукав десь думкою. Що ближче до ночі, то все в глибшу впадав він задуму...» (Легран)«...мені...він зразу не сподобався. Бо в нього щелепи здорові, та й рот теж.» (Жук)« ...поведінка, попри всю її чудернацькість, вплинула на мене своєю чи то прозірливістю, чи то обдуманістю. Я завзято копав і час від часу ловив себе на тому, як поглядом нишпорю по ямі... .» (Оповідач)

Номер слайду 17

Епіграф: Скарби таємниць здобуваються розумом. Алішер Навої

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Виписати цитати до характеристики образів Леграна, Джупітера. Творче завдання. Створити комікс до оповідання.

pptx
Додано
13 березня 2020
Переглядів
9735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку