Презентація до уроку технологій "Етнічний стиль в сучасному одязі"

Про матеріал
Ознайомити учнів з українським етнічним стилем, історію його виникнення, регіональні ознаки та особливості українського національного одягу; формування вмінь визначати особливості українського етнічного стилю. Виховувати естетичний смак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етнічний стиль в сучасному одязі Виконала Марченкова О.Ю КЗО НВО № 113

Номер слайду 2

Витоки етнічного стилю Етнічний стиль одночасно і дуже старий, і молодий. Його витоки сягають корінням в глибоку старовину, в ті незапам'ятні часи, коли одяг перестала бути просто порятунком від негоди. Традиційний костюм з'явився, коли виникла потреба передавати за допомогою одягу послання, що позначають соціальний статус носія і приналежність до певного роду. Тоді ж народилася найпростіша магія, і люди стали захищати себе від негараздів і потойбічних сил за допомогою прикрас і орнаментів на одязі.

Номер слайду 3

Йшли століття, народжувалися і вмирали держави та народності. У різних частинах світу з'явилося безліч всіляких варіантів народного костюма. Але при всьому різноманітті у них були і спільні риси. 

Номер слайду 4

Насамперед, це багатий декор і яскраве кольорове рішення. Як правило, традиційний костюм має раціональний крій, що дозволяє використовувати в справі кожен клаптик тканини. При цьому цей крій вільний, не обмежує рухів, щоб можна було вийти «і в бенкет, і в світ, і в добрі люди».

Номер слайду 5

Нове дихання. XX століття ознаменувався спадом інтересу до народного костюму по всьому світу. Одяг стало простіше купити, ніж зробити самим, як це було прийнято незадовго до цього. Загальносвітова мода прийшла в найвіддаленіші куточки планети. І любовно прикрашені своїми руками традиційні вбрання швидко стали анахронізмом. Здавалося, ще трохи, і етнічний одяг назавжди піде в минуле, стане всього лише музейним експонатом.

Номер слайду 6

Але минуло кілька десятиліть, і забуті було, традиції знайшли нове життя. Елементи народного одягу стали використовувати хіпі. Це було не буквальне повторення старих канонів, а нове прочитання традиції. «Діти квітів» відтворили принцип, яким колись користувалися творці народного одягу: багате декорування, простий вільний крій, контрастне колірне рішення

Номер слайду 7

Таємні містичні значення і соціальні маркери, якими раніше наділяли орнаменти, втратилися. Це була тільки гра в традицію, але гра настільки красива , що навіть манірний світ високої моди узаконив етнічний стиль нарівні з вже сформованими до того моменту класичним романтичним і спортивним.

Номер слайду 8

Відродження етнічного стилю і його повернення в масову моду припало на 70-і роки XX століття. Перш за все, в кожній країні люди згадали свої традиції і спробували відродити їх у сучасному одязі. Потім пішов міжнародний обмін ідеями, що зародилися модні тенденції. Сьогодні вже весь світ добре знає, як виглядають Павлово-Посадські розписні хустки і оренбурзькі пухові хустки, скандинавські светри з візерунком з вив'язаних сніжинок і оленів, прованські тканини з візерунком «мильфлер», японське кімоно і багато інші традиційні мотиви.

Номер слайду 9

По сей день етнічний стиль не виходить з моди. В окремі періоди стають актуальними традиції тих або інших регіонів і країн світу. А іноді модельєри вигадують власні варіації на тему конкретного народного костюма або на загально-етнічну тему. 

Номер слайду 10

Звідки ж узявся стиль етно? Здавалося б - класичний стиль - це чорні, білі, коричневі, сірі або бежеві кольори. Як же може бути класика яскравою? Може. Яскравою і навіть найяскравішої. Стиль "етно" вже став постійним трендом кожного сезону і, взятий в роботу провідними модельєрами, вже став класикою в світі моди.  Звідки ж узявся стиль етно?

Номер слайду 11

Він народився наприкінці 60-х рр.. минулого століття разом з такими поняттями, як "хіпі", "сексуальна революція" і боротьбою "за мир у всьому світі". Родоначальниками стилю вважають хіпі. Ці "діти квітів", як вони себе називають, протестували проти тієї системи цінностей, в якій вони існували: проти миру, де правлять гроші, де панують несправжні відносини між людьми, де европоцентризм принижує гідності інших народів. Протест хіпі висловлювався не тільки в відпусканні довгого волосся у чоловіків і створенні комун, а й у виробленні свого стилю одягу.

Номер слайду 12

Вони протестували проти безликих костюмів "білих комірців" створенням яскравого, індивідуального образу; проти модною в 70-х рр.. синтетики кричущо-карамельних відтінків - натуральними тканинами, в яких відчуваєш себе вільно і гармонійно з природою; проти європоцентризму - запозиченнями з костюмів інших країн.  Саме запозиченнями, а не точним копіюванням і відрізняється стиль етно від національного костюму тієї чи іншої країни.

Номер слайду 13

Спектр цих країн надзвичайно широкий - від візерунків народів Крайньої Півночі до екваторіальної Африки, від Японії та Індії до іспанського болеро. Тимчасові рамки етно стилю теж широкі - це можуть бути запозичення з костюма Стародавнього Єгипту, Стародавньої Греції, Візантії, костюма північно-американських індіанців.

Номер слайду 14

Деякий час етно стиль існував на маргінез і був долею одних тільки хіпі. Але потім на нього звернули увагу такі провідні кутюр'є світу, як Ів-Сен-Лоран, Кензо і Жан-Поль Готьє. Ів-Сен-Лоран попросту замінив хіппарскіе "речі з блошиного ринку" речами з дорогих і якісних матеріалів. Він вміло використовував мотиви, візерунки, забарвлення і елементи етнічних культур Азії, Африки, Латинської Америки і навіть російського народного костюма для створення стильних речей для великосвітських левиць

Номер слайду 15

Ів Сен Лоран вивів етно стиль на подіуми головних показів моди. Цей посил тут же підхопили інші будинки моди, і зараз етно стиль міцно зайняв своє місце серед основних трендів сучасної моди.  З плином часу етно стиль неухильно розвивається, отримуючи підживлення з усе більш нових етнічних костюмів. Так, в 70-е Ів Сен Лоран популяризував російські елементи одягу, в 90-ті модельєр Жан-Поль Готьє створив підвид стилю етно "Учителю-шик", що успадковує одяг хасидів - жилети, надіті поверх сорочок навипуск, маленькі шапочки й довгі чорні пальта .

Номер слайду 16

Як і в національних костюмах, весь одяг і взуття в стилі етно робиться з натуральних матеріалів. Ніякої синтетики, тільки льон, бавовна, шерсть, шовк, шкіра.  Які ж мотиви в етно стилі є актуальними зараз?  Мотиви Стародавнього Єгипту зі своїми прямими лініями крою та використанням в орнаменті геометричних фігур і квітів лотоса породили моду на калазіріс - вузькі сарафани, щільно облягають тіло і що тримаються на широких бретелях або затягнуті вузлом на грудях, залишаючи відкритими плечі. Білі, бірюзові, золоті кольори підійдуть для літнього одягу. Взимку доречні аксесуари - фаянсові намиста, металеві накладні пластини, блискітки, прикраси у вигляді жука-скарабея і різних єгипетських божеств, браслети. 

Номер слайду 17

Для стилю Стародавньої Греції характерна асиметрія, прямий силует і завищена талія. Зараз особливо модні весільні сукні в цьому стилі. Як модні аксесуари використовуються пояса, застібки-фібули. 

Номер слайду 18

Африканський стиль має пристрасний темперамент і яскраво виражений колорит. Одяг у цьому стилі прикрашена батиком з племінними орнаментами, анімалістичні принтами. Тут чим більше аксесуарів, тим краще: масивні сережки, кулони з іклів, багатошарові намиста, дерев'яні прикраси, плетіння з шкіри, браслети. 

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шульга Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 травня 2020
Переглядів
4403
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку