Технології виготовлення сувенірів із текстильних матеріалів. Виготовлення сувеніру «Підкова» .

Про матеріал
Дану розробку уроку можна використати при проведенні уроків з виготовлення сувенірів.
Перегляд файлу

                                                    

Дата:

Клас:                          

Тема: Технології виготовлення сувенірів із текстильних матеріалів. Виготовлення сувеніру «Підкова» .

Мета: навчити учнів виготовляти  сувеніру власними руками; розвивати художнє  мислення та фантазію, увагу, пам'ять, моторику рук, творчі здібності, естетичний смак;  виховувати  охайність, любов до українських традицій, вміння доводити  почату  роботу до кінця

 

Обладнання:  ножиці, картон, бичовка (мотузка), клей, шаблон підкови

 

Тип уроку: формування практичних вмінь і навичок учнів.

          

ХІД  УРОКА

 

  1. Організаційна  частина

Привітання, перевірка присутніх

ІІ. Акуалізація опорних знань.

Що називають сувеніром?

Які основні ознаки сувеніру?

 ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми та мети уроку.

Сувеніри у вигляді символу року за китайським гороскопом завжди дуже популярні. І напередодні року Півня чому б не порадувати себе і близьких кумедними м’якими іграшками у вигляді півників.

 Сьогодні ми з вами будемо виготовляти плетений сувенір-оберіг для ваших рідних. Адже сувенір виготовлений своїми руками оберігатиме ваш дім від негараздів.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу 

Для виготовлення підкови нам знадобиться:

Бичовка (мотузка)

Шаблон з картону, клей

Оздоблювальні елементи (бісер, монети, кавові зерна)

Технологічна послідовність виготовлення оберегу «Підкова»

1. Підготувати картон для виготовлення основи оберегу.

2. Накреслити деталь потрібної форми або скористатися готовим шаблоном, обводячи олівцем його контури.

3. Вирізати деталь.

4. Мотузкою починаємо обплітати підкову.

5. Поступово, змазуючи клеєм невеличкі частинки поверхні, засипати зерном чи насінням.

6. Обсушити виріб.

7. Струсити зайву неприкріплену крупу.

Для початку, нам потрібна форма підкови. Далі, візьміть щільний картон і виріжте з нього підкову потрібного розміру. Якщо картон вам здається тонким, виріжте дві однакових заготовки і приклейте їх один до одного. Далі беремо мотузку довжиною близько п'яти метрів і починаємо обплітати підкову. У даному випадку буде використовувати просту техніку макраме. Складіть мотузку навпіл, просмикніть мотузку під підковою і в вийшла петлю простягніть кінці мотузки, затягніть.https://docviewer.yandex.ua/htmlimage?id=yem5-j30c7op99lzqocb41441w3thq4u57uvrgbb33ddokr5ivfwekr180yii5zticrtx80hqp2vpws0hovc2e31d5i2qqysysrtatyk&name=image-J6YyqdpFACLxqR2jaQ.jpg&uid=388245829https://docviewer.yandex.ua/htmlimage?id=yem5-j30c7op99lzqocb41441w3thq4u57uvrgbb33ddokr5ivfwekr180yii5zticrtx80hqp2vpws0hovc2e31d5i2qqysysrtatyk&name=image-IPfq0i0cZ2hwVKY1qN.png&uid=388245829

Тепер один з кінців потрібно покласти на підкову зверху, після цього «завести» за підкову і проводимо кінець мотузки в петлю. Далі ці вузли нам потрібно чергувати, проводячи нитку то зверху, то знизу підкови. І поступово один коник підкови таким нескладним чином обплітаємо. Після цього таким же чином потрібно обплести і другий кінець підкови. До речі, це тільки один з варіантів плетіння. Можна просто обмотати підкову мотузкою, що теж буде виглядати красиво і оригінально.

Тепер потрібно взяти гарячий клейовий пістолет і закріпити їм кінці нашої підкови, так, щоб вона не розплелися. Залишилася мотузку не зрізайте - красиво її зав'яжіть петелькою або бантиком. Декоративна підкова готова. До речі, її можна обв'язувати не тільки мотузкою, але і будь грубою ниткою яскравого кольору. Все залежить від вашої фантазії.https://docviewer.yandex.ua/htmlimage?id=yem5-j30c7op99lzqocb41441w3thq4u57uvrgbb33ddokr5ivfwekr180yii5zticrtx80hqp2vpws0hovc2e31d5i2qqysysrtatyk&name=image-K5JNP06JrPN7evzdfb.jpg&uid=388245829

Коли клей застигне, можна почати декорування. Ми будемо робити підкову для класичного інтер'єру. Часто обереги прикрашають натуральними матеріалами: підійде квасоля, горох, зерна сухий жовтої кукурудзи, колоски, рис, а також сухоцвіті або штучні квіти. Викладіть будь-яку композицію або візерунок на підкові і приклейте її за допомогою клейового пістолет. Все готово! Її можна привісити в кухні на двері або над входом в квартиру. Така оригінальна підкова стане відмінним сувеніром до свята, адже вона зроблена своїми руками і з душею.

Фізкультхвилинка

ІV. Практична робота. Виготовлення «Підкови»

C:\Users\Ира\Desktop\d29uZGVybGFuZC1la2IucnU=!FwEnz1o36i8.jpg

 

 

           1.Вступний інструктаж

           2. Поточний інструктаж

           3.Послідовність виконання роботи ( технологічна картка)

     4.Самостійна робота

     5. Заключний інструктаж

 

IV. Підсумок уроку. Оцінювання учнів.

 

  1. Підсумок  заняття

-  Що ми сьогодні робили? 

-  Які  можуть  бути  сувеніри? 

-  З яких матеріалів можна виготовляти виріб? 

- Для  чого  виготовляли  сувенір? 

 2.  Аналіз роботи учнів.

 3.  Показ кращих робіт.

     4.  Прибирання робочих місць.

V. Домашнє завдання

Підготувати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ляльки супроводжувала дитину з самого народження. Гралися нею всі діти до 7-8 років (і хлопчики і дівчатка) допоки вони ходили у довгих сорочках. Коли були малі ляльки шили матері, бабусі, а з 4-5 років ляльку могла робити кожна дитина. Ці ляльки називаються – мотанки.

  •  З чого виготовляються мотанки? (з соломи, трави, ниток, кори, тканини, яку особливим способом зав’язували, тому її ще називали вузликовою).
  •  Ляльки були ігрові і ще які? (оберегові).

Ігрові використовували для розваги дітям. Оберегові – оберігають людину від небезпеки, хвороби, сварки, темних сил. Такі ляльки мами виготовляли для своїх дітей: клали в колиски, підвішували над ними, давали гратися ними. Вважалося, що все погане забирає на себе лялька, а дитинка росте здорова.

Аби оберіг нікого не нагадував, і не завдавав шкоди, робили його безликими. Замість обличчя на голові мотанки зображували хрест – символ сонця і плодородної землі. При виготовленні оберега не використовувались ні ножиці, ні голка. Найпростішу мотанку діти могли виготовляти з трьохрічного віку. Це був зайчик-мотанка. Хустинку складали навпіл, зверху робили вушка, перев’язуючи ниткою тканину, а знизу ховали писанку. Найчастіше робили на Великдень і дарували разом з писанками, крашанками.

Для маленьких діток мами робили:

  1. ляльки – немовляти (скручували з хустинки або ряднини);
  2. ляльки з соломи, трави.

Вважають, що перші солом’яні ляльки з’явилися прямо в полі, куди селяни брали своїх дітей. Залишившись без нагляду діти плакали, вередували. Щоб заспокоїти дитину мати скручувала ляльку з соломи чи трави. Складений пополам жмут віддалено нагадував голову, а решта – плаття.

Таких ляльок називали стригушками, тому що спіднички з трави підрівнювали або підстригали. В такі ляльки часто вплітали лікувальні трави. Граючись, дитина вдихала ці трави і не хворіла.

  1. з ниток;
  2. щіток (підбілювали хату);
  3. з кори «десятиручка».

Десять ручок допомагають молодій господині по господарстві. Її дарує мати донці, коли та виходить заміж.

  1. з тканини.

Лялька «день-ніч». Одна сторона такої ляльки виготовлена з тканини світлих, яскравих кольорів і символізує день, а інша з темних кольорів – ніч.

Хто перший прокидався повертав ляльку світлою стороною, а коли лягали спати – темною стороною.

Раніше вважали, що дитину виховує ні мама, ні бабуся, а сама лялька.

  •  А де гралися раніше діти? ( на вулиці, вигоні, в полі під відкритим небом).

Давайте й ми з вами трішки пограємось, розважимось.

(Діти грають на музичних інструментах,співають,обігрують забавлянки)

  •  Діти, а де зберігали ляльки?

Ляльки ніколи не залишали на вулиці, не розкидали по хаті,а зберігали в корзинах, коробах, скринях. Ляльки брали на вечорниці, в гості, а також давали дівчатам в придане.

Кожна дівчина намагалася якнайкраще зробити ляльку, пошити їй одяг – сорочечку, спідничку, фартушок, хустинку, оздобити їх квітами, кольоровими стрічками, шитвом.

  • Ми з вами, діти також виготовляли ляльки для гри. Давайте прикрасимо їх одяг.

Діти беруть з корзини ляльки і стають півколом.

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Актуалізація опорних знань.

Домашні обереги… Що означають ці слова? Це те, що оточує нас із дитинства, до чого ми звикли. Вишитий рушник та вишита сорочка, ікона на покуті та хліб на столі, вінок часнику та лялька-мотанка – все це наші обереги, історія нашого народу.

  1. Оголошення теми. Мотивація її.

Сьогодні ми зробимо ляльку-мотанку, яка буде твоїм власним оберегом. Адже з давніх-давен люди берегли, шанували і непорушно охороняли свої національні досягнення. Бо коли вмирають традиції, то вмирає і народ.

  1. Пояснення вчителя.

Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині. Кожна матір робила для своєї дитини ляльку, щоб та гралась. Вузлова лялька – нащадок ляльки – божества, що символізувала Рожаницю, богиню-заступницю жіночої долі, хранительку плодючості, що їй поклонялися за давньослов’янських і трипільських часів. Сьогодні така лялька більш відома як мотанка. Вважають, що лялька є посередником між живими й тими, кого на цьому світі вже чи ще немає. Спосіб творення цих ляльок – скручування, скочування, змотування, зв’язування, завивання. Голка з ниткою використовується лише в процесі виготовлення одягу та головних уборів. Обличчя як такого у ляльки немає, бо воно досить символічне. Лялька-мотанка повинна бути безлика, а та, що служить оберегом – ще й з хрестом замість обличчя, викладеним з різноколірних ниток, переплетених таким чином, що на розхресті утворюється квадрат. Це давній солярний знак – хрест у колі. Така лялька служить оберегом.

 

 

 

 

 

Солом’яна лялька – мотанка– іграшка, що відома майже в усьому світі. ЇЇ роблять із соломи, трави, очерету, які перегинають навпіл, зв’язують у кількох місцях, формуючи голову й статуру, а потім «вдягають». Вважалося, що така лялька носила магічну функцію: коли дитина хворіла, їй давали гратися цією лялькою – хвороба переходила з дитини на ляльку. Після цього останню спалювали – у такий спосіб «лікували».

        Схожа на неї лялька, зроблена з ниток. Але виникла вона пізніше, коли нитки були вже у повсякденному вжитку.

Лялька – жованка (вузлова лялька) – аби її зробити, брали кусень хліба, пережовували й клали в клаптик тканини, який призначався для голови іграшки, зв’язували його ниткою, наче вузлик, і залишали висохнути. Потім одягали ляльку: на голову зав’язували хустку, тулуб робили з окремих клаптиків, зав’язували обгортку та фартух. Обличчя робили нитками у вигляді хреста. Жований хліб і хрест на обличчі виконували роль оберега.

 

Іграшка з глини – теж дуже давня. Серед іграшок із глини є й зображення різних тварин, і жіночі постаті (демонстрація).

     Окрему групу керамічних іграшок складають свищики з глини. Є припущення що ця група іграшок є нащадком старих магічних, ритуальних інструментів, за допомогою яких викликали добрих духів і відганяли злих.

Їстівні іграшки – різновид іграшок, які можна з’їсти. Такі іграшки дарували дітям на свята: сирні коники та олені, печені пані, коні й весняні жайворонки тощо.

Вихователь. Отже, які є дитячі народні іграшки?  Щоб зробити яку – небуть іграшку, потрібен певний час. Діти, подивіться уважно на стіл і  скажіть мені, що ви бачите.

На столі лежать: глина, солома, трава, дерево, нитки, кукурудза, тканина, папір, лоза.

 

Дидактична гра «Упізнай іграшку»

 

 Команди отримують конверти з розрізаними малюнками іграшок.

Перемагає та команда, яка перша складає малюнок і називає іграшку та матеріал, з якого вона зроблена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

На попередніх уроках ми ознайомились і сьогодні повторили конструктивні особливості, деякі функції ляльки.

А сьогодні ви дізнаєтесь традиційні способи виготовлення ляльок.

В Україні іграшки виробляли не тільки з твердих і пластичних матеріалів, а також із лози, соломи, рогози, довгої засушеної трави, тканини, кольорового паперу, картону.

Українська народна лялька є втіленням добра і лагідності. Це оберіг людської душі й долі, символ предків. Це символ Великої Матері, яка сотворила все суще і береже дотепер народжені нею душі.

ІV Оголошення теми і мети уроку.

Запишіть сьогоднішню тему уроку: _______

V. Пояснення нового матеріалу.

Все, що відбувалося|походило| навколо|навкруг| первісної людини, було незрозумілим, страшним і лякаючим для нього. З неба|піднебіння| лилася вода, стрілами падав вогонь (дощ і блискавка). Вода змивала і відносила житла, людей, посіви. Блискавки вбивали людей і худобу, підпалювали дома|вдома|. Сонце те ж не завжди було ласкавим до людини і землі|грунту|. Були часи, коли воно спалювало все засіяне, позбавляючи людей урожаю. Вітер виривав з|із| корінням дерева, руйнував житла. І людина задавалася питанням: "А хто|КТО| все це робить|чинить|"? І знайшов для себе відповідь: "Звичайно, це були вищі і могутніші|усемогутні| істоти - боги". І ось|от| люди подумали, а що коли створити зображення богів і дати їм імена? Тоді можна буде знати, у кого|КТО| просити|прохати| допомоги і захисту, кому|КТО| поклонятися. Так з'явилися|появлялися| боги: Сварог (вогонь), Дажьбог (сонце), Макошь (вода, земля|грунт|, сімейного|родинного| вогнища|осередку| і рукоділля), Перун (грім і блискавки), Стрибог (вітер) та інші. Найчастіше зображали|змальовували| богів у вигляді людських фігур.(слайд №2, №3)

Напевно, це і були найперші ляльки в історії людства! Люди вірили їм, поклонялися, сподівалися|надіялися| на їх захист. Так перші ляльки полегшили життя стародавніх|древніх| людей.

Коли люди просили|прохали| про щось богів, то вони обов'язково приносили їм жертву. В давнину це були людські жертвопринесення. Але|та| одного разу|одного дня| комусь прийшла в голову думка|гадка| запропонувати в жертву замість живої|жвавої| людини - ляльку. Узяли поліно, обрядили його в хустку|платок| і сарафан і принесли в жертву богам. Боги жертву прийняли. Так лялька-поліно врятувала життя людини.

Поступово обряди жертвопринесення перетворилися на справжні|теперішні| свята. Різним богам почали|стали| приносити в жертву різних ляльок-чучел|опудал|, у|біля| яких були свої імена: Кострома, Моренна|морена|, Купало, Яріло і так далі (слайд №4)Наряджених ляльок з|із| піснями носили на руках, водили хороводи навколо|навкруг| них, затівали ігри, а потім "віддавали" богам - топили в річці|ріці|, спалювали на вогнищі|багатті|, розкидали по полях і так далі А замість| просили|прохали| здоров'я, урожаю, любові|кохання|.(слайд №5)

На виготовлення  іграшок йшли в основному підручні матеріали.

  •               А які?

Відповіді учнів.

Вчитель: Цілком вірно. Виготовлені народні іграшки в основному з дерева (слайд№6,№7);рогозу (слайд№8); глина (слайд№9); трава (слайд №10)

Для костюма ляльки понад усе підходять|пасують| бавовняні і льняні тканини. Бажано використовувати ситець, льон|лен-стланець|, сатин дрібних|мілких| забарвлень(слайд №11). Ці тканини зручні в розкроі, не тягнуться, легко склеюються і зшиваються.

З|із| глибини століть|віків| прийшли до нас традиції виготовлення ляльок з|із| латочок|клаптиків| тканини. Іграшці надавалося магічне значення. Саморобні ганчіркові ляльки робили|чинили| безликими: обличчя замінював узор|візерунок| у вигляді хреста, ромба, квадрата. По старовинних повірям|, лялька з обличчям як би дивилася в душу і могла нашкодити|зашкодити| дитині|дитяті|, його наврочити|зурочити|.

Тому, безлика лялька була|з'являлася| одночасно і оберігом|.

Особлива роль відводилась іграшкам-«оберегам

У деяких регіонах України ляльку робили не з самої тканини, а й задопомогою інших матеріалів: наприклад, голову могли вирізати з дерева або робити з макової голівки. Втім, останній випадок – це теж зразок обрядової магії, адже мак – це водночас і символ родючості, і могутній оберіг

Так, наприклад, лялька мотанка, вузлова.(слайд №12) . Таку ляльку виготовляли образом зв'язування й накручування вузлів, без голки й ножиць. Тому вона й називається "вузлова лялька". Існувало ще поняття "мотанки" - ляльки візуально схожої з "вузловою", але виготовленої шляхом намотування окремих шматочків тканини на основу. Хрест на обличчі - символ веселки, тому він робиться з яскравих ниток. Обличчя - Солярний знак сонця. Усі вертикальні лінії - це чоловічий початок, усі горизонтальні лінії - жіноче Її можна виготовити по-різному, в залежності від того, що брати за основу. Лялька мотанка (центр голови) - за основу брали створення іграшки з голови, а лялька мотанка (вертикальна) – основа тулуб; лялька мотанка (горизонтальна) - основа руки, плечі і т.д.

 Шиті ляльки-(слайд №13) Як давно з'явилась шита лялька і звідки пішла? Де берете матеріал для їх виготовлення?

Шита лялька з'явилась десь у 19 ст., коли з розвитком науки і суспільства почали з'являтись дорогі фарфорові ляльки. Прості люди почали виготовляти дешевші, шиті, ляльки. Це були ляльки більш наближені до людей. Зазвичай риси обличчя просто пришивалися. Ляльки тоді шили з полотна вручну, напихали соломою.

Із ними ми детальніше ознайомимось на наступних уроках.

Як і в інших народів в українських в іграшку  вкладали  велике значення.

Все збереглося до наших часів .

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

Запитання на закріплення.

1. Яке значення мала обрядова лялька?

2. З яких матеріалів можна виготовляти ляльки?

3. Які види ляльки виготовлені з тканини?

4. Значення оберега для людей?

  1. Практична робота ( слайд 14, 15, 16, 17)

Найулюбленішою|любою| і пам'ятнішою|пам'ятною| завжди була і буде тільки|лише| та лялька, яка зроблена своїми руками, в яку ви вклали частинку своєї душі. У ній є щось таке, від чого стає теплішим на серці. Як ви думаєте|вважаєте|, чи відрізняється сучасна лялька від рукотворної? Якщо "так|та|", то чим?

Відповіді учнів

  •               Вчитель:  У Україні, ще в початку 20 сторіч дівчини, готуючи скриню з весільним приданим, разом з рушниками і сорочками, клали туди своїх ляльок. Кожна дівчина робила мотаную ляльку, яку забирала з собою в нову сім'ю. Причому в сім'ї чоловіка і дозволялося молодій дружині, поки у молодожона немає діток, гратися лялькою, і чим більше, вважалося, вона грається лялькою, то швидше стане матір’ю, і тим здоровіше будуть діти. А коли народжувалася дитина, то молода мати клала своїх ляльок до дитячої колиски, щоб оберігали дитяти від хвороб і поганих очей, а коли дитина підростала, то лялька віддавалася йому для гри.
  •               З давніх часів в українських сім'ях молода мати, що чекала дитину|дитяти|, робила|чинила| ляльку-мотанку|, «Пеленашку» яка втілювала|уособлювала| собою майбутнє дитя. Перш ніж покласти в колиску новонароджену дитину|дитяти|, туди клали цю ляльку, і вона ставала оберігом| дитини|дитяти|, її захисницею, символом зв'язку дитини|дитяти| зі|із| своїм родом, і цей зв'язок захищав людину, де б вона не була.

Сьогодні ми зробимо з|із| вами ляльку «Пеленашку».

Інструктаж з охорони праці.

 

 

 

 

 

Сьогодні хочу розповісти про дві ляльки. Обидві вони досить прості у виконанні й обидві дуже важливі в житті. І кілька порад власне з виготовлення ляльок. 

                                                             

 

Лялька «На Здоров’я»

Я вже писала про обережні ляльки-Лихоманки -motanky.livejournal.com/8632.html. - Лихоманки – комплект захістних ляльок, які не дають хворобі вселитися в людину. Лялька «На Здоров’я» - помічник людини у битві з хворобою. Це лікувальна лялька. Виготовляється цілком з лляних ниток . Стародавні слов’яни вважали, що льон за своїми природними властивостями здатний взяти на себе хворобу, і тим допомогти людині видужати. Допомагає лялька ще й добрими побажаннями рідної людини, яка виготовляє цю ляльку для хворого. Тобто таку ляльку ви можете зробити для себе чи для близьких вам людей. Придбати її в крамниці не можна. Вірніше можна, але як сувенір.

При виготовленні ляльки бажано прочитати молитву «За здравіє», коли заплітаєте косу – примовляєте – «На здоров’я». Після закінчення роботи ляльку потрібно покласти під подушку хворому і знову побажати здоров’я. А коли хворий видужає – лялечку обов’язково спалити.

                                     

Тепер невеличкий МК у фото. Я взяла кольорові нитки, для наочності. Це ляльки, зроблені «для прикладу». Коли зберетеся робити для себе – обов’язково лляні нитки.

 

Лялька Доля.

Технологія виготовлення схожа на попередню ляльку, але сама лялечка зовсім інша. Це одна з моїх улюбленіших ляльок. Лялька, яка  допомагає сплести свою долю. Цю ляльку не може для вас зробити навіть найближча людина. Сплести її ви можете тільки самі. Це так звана «ліктьова лялька». Цю ляльку ніколи не роблять з тканини, тільки з ниток, тому, що це допомагає Макоші пряти нитку долі.

                                     

Макош (Мокош)  - Богиня Долі, старша з богинь прях долі, а також покровителька рукоділля, родючості та врожайності, хазяйновитості та достатку у сім’ї. Пряжу долі Макоші допомагають пряти Богині Доля та Недоля, з’єднуют покутними нитками людину з плодами його праці – добрими чи злими. Покута – те, що пов’язує початок і кінець будь-якої справи, причину та наслідок, творіння і творця, намір і результат і т.і..
Ляльку роблять з вовняних ниток. Традиційними вважаються червоний, жовтий, білий та жовтогарячий кольори. Нитки для ляльки намотуються на руку – через лікоть і великий палець долоні. Можна зробити ляльку одного кольору. ЇЇ наряджають. Косу плетемо вгору, довгу, товсту. І вішаємо ляльку за косу. Є така приказка – Спіймати долю за хвіст.

                                      

А можна зробити і різнобарвну. Для себе коханої, для своєї долі можна і постаратися. У данному випадку для обличчя беремо білу вовну і намотуємо на долоню (не розрізаємо), вовна для коси та спідниці – на руку, на лікоть. Якщо вам подобаються інші кольори – сміливо використовувайте – це ж ваша доля.

  
 

 

 

 

 

 

V. Майстер – клас. (Практична групова робота)
Діти завчасно за бажання поділилися на групи, підготували необхідні матеріали для виготовлення ляльок. По черзі кожна група коментує і показує виконання своєї роботи. Під час роботи звучить спів групи «Роксоланія» («Ой весна красна», «Тонке дерево ялина», «На небі зорка засяяла»).
Вчитель
- Насамперед треба налаштуватися на те, що зараз робитимете щось дуже важливе – як перед якоюсь значущою подією у вашому житті. Скоро запускатиметься новий рік, тому ви ніби будете задавати йому рух – вкладатимете в ляльку силу.
Відкиньте всі думки, що відволікають вас. Це найкращий стан для створення ляльки – оберега. Для настрою запалимо свічку. Так робили і в давнину ( запалювали свічку або піч, щоб відігнати злих духів).
Візьміть аркуш паперу, запишіть усе те, що б ви хотіли щоб здійснилося у новому році. Для цього не поспішайте – добре подумайте. Тепер цей аркуш згорніть у трубочку і покладіть у вашу майбутню лялечку, а група, що буде робити лихоманку – запишіть хворобу, зло, яке хочете, щоб минуло вашу родину.

Робота в групах

1 група

Виготовлення ляльки – пеленашки (оберега, немовляти)
Для створення такої ляльки треба мати:
- тканину білого кольору;
- кольорову тканину для конвертика;
- нитки для в’язання червоного кольору.

Інструкція ляльки – пеленашки
1. Тканину білого кольору згортаємо в трубочку, перед цим покладіть туди листок із вашою мрією.
2. Беремо червону нитку і перетягуємо нею тулуб лялечки – дитинки, щоб вийшло рівно посередині. Зав’язуємо вузол – пупок – центр життя. Таким чином ми «вдихаємо» життя в нашу ляльку. Відриваємо нитку – в обереговій ляльці ножицями краще не користуватися.
3. Цією червоною ниткою позначаємо голівку ляльки і робимо вузол ззаду на шийці.
4. Тепер починаємо одягати наше дитинча. Насамперед покриємо йому голівку – одягнемо косинку. Тут краще використати яскраву тканину.
5. Одягаємо – згортаємо і закріплюємо простою білою ниткою.
6. Беремо іншу тканину – для ковдрочки (прямокутник) і загортаємо ляльку в так звану ковдру.
7. Далі червоною ниткою перетягуємо наш «конвертик» так, щоб утворився обереговий хрест з червоної нитки спереду, зав’язуємо.
8. Ставимо у кімнаті на видному місці.

2 група

Виготовлення вузлової ляльки-мотанки
Для створення такої ляльки треба мати:
- бязь 60 х 80см;
- ситець світлих кольорів 50х80см;
- добре висушений кукурудзяний качан;
- міцні в’язальні нитки;
- муліне чорного і червоного кольорів для намотування хреста;
- пучок сушеної трави;
- стрічки, намистинки для оздоблення.

Інструкція виготовлення ляльки-мотанки
1. Складаємо шматок ситцю у смужку, орієнтовно шириною 8-9см. Скручуємо смужку «рулетиком». Шматок бязі розриваємо навпіл. Одну смужку відкладаємо , іншу розриваємо на 2 половинки. В одну з таких половинок вкладаємо «рулетик», щільно обгортаємо його тканиною та стягуємо ниткою (це буде голівка).
2. Викладаємо на «голівці» нитками хрест. Спочатку одним кольором, а потім іншим.
3. Примотуємо нитками голову до качана кукурудзи. Добре його обмотуємо ниткою.
4. Далі беремо шматок білої тканини і обмотуємо голову ляльки, наче хусткою. Щільно примотуємо кінці тканини до качана- «тіла» ляльки. Обгортаємо ляльку полоскою бязі. Кінець, що опинився зверху, закріплюємо за допомогою нитки.
5. Робимо із ниток (сіна) ручки, примотуємо до тіла.
6. Далі ляльку одягаємо. Шматок кольорової тканини стягуємо як спідничку і одягаємо ляльку. Зверху фартушок. Оздоблюємо стрічками, намистом…

3 група

Виготовлення ляльки – утішниці
Для виготовлення такої ляльки треба мати нитки для в’язання одного або кількох кольорів та картонку на ширину і довжину долоні.

Інструкція виготовлення ляльки-утішниці
1. Беремо нитку і намотуємо її на картонку по центру, нитку біля нитки приблизно 20-30 разів.
2. Знімаємо моток з картонки, взявши його на руку.
3. Відриваємо від клубка ниточку довжиною 30см і пронизуємо її у наш моток і зв’язуємо (це у нас буде ниточка за яку підв’язується лялька).
4. Далі знову відриваємо вже коротшу нитку і прив’язуємо нижче – робимо голівку ляльки.
5. Далі під голівку ляльки вставляємо ручки (туго сплетену косичкою смужку). Підв’язуємо ниткою, роблячи тулуб.
6. Розрізаємо ножицями внизу нитки нашого мотка – утворилася спідничка – наша ляля – дівчинка. Щоб зробити хлопчика, цю спідничку роздвоюємо і внизу зв’язуємо нитками.

4 група

Виготовлення ляльки – лихоманки
Для виготовлення такої ляльки треба шматок будь-якої тканини (краще кольорової) 50х60см і червоні в’язальні нитки.

Інструкція виготовлення ляльки-лихоманки
1. Беремо тканину, складаємо її у «рулетик» , складаємо її удвоє.
2. Беремо нитку червоного кольору, обмотуємо, поділяючи на голівку і тулуб. Робимо хрест на животі ляльки.
3. Нанизуємо лихоманку на червону нитку.

VІ. Презентація роботи груп.

4 група. Розповідає причину вибору саме такої ляльки, що записали і поклали в лихоманку. Чому саме так виганяли хвороби з людей? (слабо розвинена медицина або взагалі її відсутність)

3 група. Складає гру або придумує діалог між своїми ляльками.

1 група
Співає давню колискову.
Була одна наміточка,
Тай ту дівки вкрали.
На шматки порвали.
Ляльок наробили.
Кота оженили.
Хлопців подражнили.
В печі затопили.
Ляльки попалили.

2 група.
Кожен розповідає яку ляльку робив, кому подарує?

VІІ. Підсумок уроку. Само та взаємооцінювання.

Технологія «Мікрофон»
- Чи сподобалося вам працювати над проектом? Що сподобалося найбільше?
- Як ви гадаєте вам це потрібно? Для чого?

Автор: 

Прилипко Людмила Іванівна, вчитель початкових класів, Уманський навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІст. ім.Ю.О.Гагаріна - педагогічний ліцей"

Класи: 4 клас

Предмети: Народознавство, Трудове навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологія виготовлення ляльки-мотанкиФото: http://narodnalviv.at.uaТехноТехнологія виготовлення ляльки-мотанкилогія виготовлення ляльки-мотанки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FDD7289AФото0189 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото0189Фото0190 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото0187Фото0184 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічна картка|

виготовлення| ляльки – мотанки|

«Пеленашка»

 

п\п

Послідовність операцій

Зображення

  1.  

Беремо полотно розміром| 25х25 см. Всередіну кладемо|, скручений| в кружельце| поролон, вату чи| шмати тканини|. Обмотуємо знизу|, роблячи| «голову».

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10750.JPG

 

  1.  

Беремо полотно розміром| 15х15 см. Згинаємо один кут|. Робімо хустку|.

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10751.JPG

 

  1.  

Одягаємо хустку| на голівку|, обмотуємо| знизу|.

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10753.JPG

 

 

  1.  

Підгортаємо залишки| тканини|, міцно| обмотуємо|, утворюємо| постать|.

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10759.JPG

 

  1.  

Загортаємо ляльку в клапоть - простирадло|. Перев’язуємо її стрічечкою|.

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10760.JPG

 

  1.  

Лялька готова. Зовнішнім виглядом| нагадує| немовля|. Від цього| і назва| «Пеленашка»

 

 

F:\Лариса мотанка\SDC10761.JPG

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лялька-мотанка з ниток

Лялька-мотанка з ниток

19 квітня 2011 22:15

Як зробити найпростішу мотанку з ниток, вам розповідає і показує київська майстриня Катерина Орлова-Гузова. Виготовлення цієї ляльки не потребує значної кількості матеріалів та часу, зате ваша дитина отримає «живу» іграшку, а ви задоволення від творчого процесу.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/1-560x420.jpg

Для цього вам потрібно:

  • нитки світлого кольору (для основної части та рук);
  • нитки темного кольору (для волосся (бажано, тонші за світлий колір));
  • нитки червоного кольору (для функції оберегу);
  • ножиці;
  • клаптики тканини.

Процес виготовлення:

1. Відмотуємо шматочок світлої нитки у довжину, як дві ваші долоньки (ваша долонька — це кінцевий розмір ляльки). Намотуємо у декілька разів.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/2-560x420.jpg

2. Цієї ж довжини намотуємо з темних ниток волосся. Та зі світлих ниток ручки – розмір однієї долоньки.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/3-560x420.jpg

3. Далі потрібно нитки на тулубі перегнути та вставити волосся.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/4-560x420.jpg

4. Перев’язати світлі нитки на місці шиї та темні навколо волосся (для цього необхідно відрізати окремі шматочки ниток і перев’язати).

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/51-560x420.jpg

5. Взяти короткі світлі нитки й загорнути у тканину.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/6-560x420.jpg

6. Зав’язати з обох боків та обрізати кінці.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/7-560x420.jpg

7. Вставити руки всередину тулуба.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/8-560x420.jpg

8. Перев’язати хрестом, обмотати та зав’язати навколо талії.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/9-560x420.jpg

9. Обрати тканину для спіднички та фартушка.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/10-560x420.jpg

10. Обгорнути та перев’язати навколо талії. Обрізати внизу світлі нитки.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/11-560x420.jpg

11. Обрізати кінці темних ниток (волосся). Рівномірно розподілити волосся на дві половини та перев’язати окремим шматочком нитки навколо шиї.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/12-560x420.jpg

12. Зробити червоний хрест.

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/14-560x420.jpg

13. Заплести волосся у коси та прикрасити за вашим бажанням. Готово!

http://rukotvory.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/15-560x420.jpg

Майстер-клас та світлини Катерини Орлової-Гузової

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Виготовлення оригінальних ляльок та іграшок із ниток 

Ляльки та саморобки із ниток прості у виготовленні. Треба зрозуміти принцип і далі придумувати деталі та декор.

Ляльки з ниток. Мартинички. 

З таких лялечок можна зробити не тільки прикраса олівців або пензликів, а й кулон.

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_01.jpgЗі складених рядів ниток (а) нарізаємо 2 пучка (б, в) - це буде туловіце і волосся. Протягуємо пучок в пучок (г), перетягуємо пучки зверху і знизу іншими нитками (можна контрастними, г, д). Збираємо з ниток ще один пучок (е), з двох сторін перетягуємо його нитками, трохи відступивши від краю - це руки з долоньками. Протягуємо руки в тулуб і перетягуємо талію ляльки (ж). Підрівнюємо (з, і), заплітаємо косу, прикрашаємо бантиками, бісером. Ляльку можна підвісити на декоративний шнур і носити на шиї як кулон.

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_02.jpgНа відміну від попередньої, у цієї ляльки руки утворюються не з окремого пучка ниток, а шляхом поділу тулуба ляльки на 4 частини. Після перетягування по лінії талії, спідницю ляльки можна розділити знову на 2 частини, перетягнути внизу нитками - це будуть брюки. Тобто вийде хлопчик. У Болгарії такі ляльки називаються Мартінічкі; їх роблять з червоних (дівчина) і білих (хлопчик) ниток, пов'язують попарно і дарують навесні на День Трифона, приколюють ляльок до одягу і не знімають до прильоту лелек. Ляльки приносять удачу і любов.
 

Ось такі виходять ляльки з ниток:

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_03.jpg  http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_05.jpg

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_06.jpg  http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_07.jpg

 

Прикрашаємо олівці та авторучки 

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_08.jpgДля цих саморобок знадобляться такі матеріали:  прості олівці, нитки різних кольорів, клей ПВА, ножиці, пензлик, шматочок картону, іграшкові оченята (продаються у швейній фурнітурі) та ваша фантазія!

Покрокова інструкція виконання: 

Крок 1. Спочатку робимо волосся нашого чоловічка. Намотайте нитки на картон, як показано на фото, перев'яжіть посередині або трохи ближче до краю, розріжте ножицями.

Крок 2. Умочіть кінчик олівця в клей та приклейте волосся чоловічка.

Крок 3. Візьміть нитки іншого кольору й накручуйте навколо кінчика олівця, постійно промащуючи клеєм. Вийде голова.

Крок 4. Тепер приклейте оченята й інші деталі (пайетку замість сережки, бантик і т.д.). Волосся чоловічка розпушіть, можете заплести косички - як ваша фантазія підкаже.

Крок 5. Залишилося дати поділці висохнути - і готово!
 


Сівка-бурка з ниток 

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_09.jpgВ давнину на Русі люди вірили, що кінь приносить щастя. Тому його символічне зображення зустрічається і на вишивках, і в дитячих гойдалках, і в простих ліпних або дерев'яних іграшках.

Необхідні матеріали: 
моток пряжі синього кольору, жовта і біла пряжа, форма - рамочка розміром 21 х16см, яскрава тасьма для прикраси, дріт для каркасу, 2 намистинки для очей.

Покрокове описання роботи: 

Крок 1. Зробіть 60 витків синіми нитками навколо довгої сторони форми та перев'яжіть моток. Зніміть з форми та розріжте. Зробіть так само другий моток (фото 1).

Крок 2. З'єднайте жовту та білу нитки, зробіть 20 витків навколо короткої сторони форми, перев'яжіть моток та розріжте. Зробіть так само другий моток (фото 2).

Крок 3. Вкладіть в синю заготовку під вузлик дріт, протягніть по всій довжині. Оформіть мордочку: перев'яжіть пучок на відстані 1 см від згину. Відступіть 3 см та оформіть голову, тут же закріпіть гриву на синю нитку, а потім зв'яжіть два хвостики із жовтої нитки.

Крок 4. Відступивши 5-6 см, вигніть шию й також перев'яжіть. Розділіть заготовку на 2 рівні частини - ноги. Перев'яжіть кожну ногу посередині та на відстані 1 см від низу (фото 3).

Крок 5. Вкладіть в другу синю заготовку дріт. Обігніть цією заготовкою шию коника. Перев'яжіть відразу за передніми ногами, потім, відступивши 5 см, зробіть ще перев'язку, залишивши довгі ниточки (фото 4).

Крок 6. Розділіть заготовку на 2 частини, загніть вниз ноги та перев'яжіть їх так само, як передні ноги, - посередині та внизу (фото 5).

Крок 7. Хвіст прив'яжіть до тулуба так само, як гриву. На ногах кінчики дроту загорніть усередину та підрівняйте кінці ниток. Очі приклейте або пришийте, підберіть прикраси (фото 6).

http://www.kidmade.com.ua/content/file/-/kid_igrashky_z_nytok_10.jpg



Як зробити помпон із ниток та вироби із помпонів (по книзі М.І. Нагібін "Чудеса з тканини своїми руками", Академія розвитку, Ярославль, 1997)

    

Янгелятко з конопляної нитки 05 http://stranamasterov.ru/files/imagecache/orig_with_logo4/i2013/05/12/rushnik_pletenkiukrayinochka_020.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Сьогодні ми робитимемо сувенірний варіант ляльки-мотанки. Пригадуємо що експресія - включає в себе вечірню ватру. Її можемо провадити у різних техніках. Одна із них - техніка ляльок. Тому сьогодні вивчимо як зробити ляльку власними руками - ляльку-мотанку.

Хтось завершив свої таборування. В когось ще попереду. Тому це цікава ідея для реалізації сценарію на скаутському вогнищі) 

Перш ніж ми розпочнемо роботу, необхідно подумати гарно про людину, якій ми даруватимемо нашу ляльку, добре налаштуватись, та помолитись , щоб Бог дав нам хисту і наснаги працювати.

Що ж, почнемо. Наша лялька-мотанка сьогодні буде не сама, а в парі, крім того, по правилах педагогіки, почнемо з простого.

1. Беремо шерстяні нитки двох кольорів (можна брати які завгодно,  обрали саме шерстяні, бо вони об"ємні, яскраві та гарно тримають форму.), в мене це кольори державної символіки нашої країни: жовтий та блакитний. Також нам будуть потрібні звичайні канцелярські ножниці.

 

http://s49.radikal.ru/i123/1207/e7/e9e2f37bf132.jpg

 

2. Спочатку працюємо з жовтим (це в нас буде дівчинка), відділяємо частину ниток для "рук" та зав"язок. Перемотуємо частину ниток на згині, зав"язуємо на вузлик-це в нас буде "голова".

 

http://s017.radikal.ru/i412/1207/6b/6835b49bfe9d.jpg 

 

3."Руки сплітаємо" в косу, на кінцях зав"язуємо, щоб утворились невеличкі китиці. "Руки" вставляємо, проселюємо через середину "тулуба".

 

http://i026.radikal.ru/1207/8d/94cdf88dac8d.jpg

 

4.Маємо схожу на постать дівчини ляльку, але треба ж їй надати привабливої форми :-) Для цього просто перемотуємо на "поясі" ниточкою. Відрізаємо усі не потрібні нитки, робимо ляльку охайною.

 

 

5. Через "голову" просилюємо блакитну нитку, складену вдвоє, та зав"язуємо вузлики, щоб в нас утворився привабливий шнурочок.

 

http://s57.radikal.ru/i156/1207/c5/4fbcaac7e79d.jpg

 

6. Повторюємо все те саме, що ми робили, мотаючи, дівчину: відділяємо частину ниток для "рук" та зав"язок. Перемотуємо частину ниток на згині, зав"язуємо на вузлик-це в нас буде "голова".

 

http://i078.radikal.ru/1207/79/e4879c05fdf1.jpg

 

7.Для того, щоб в нас вийшов парубок, розділяємо нитки на дві рівні частини, тим самим роблячи "ноги". Перев"язуємо нитками їх внизу, утворюючи китиці.

 

http://s52.radikal.ru/i135/1207/03/dc202364b0b8.jpg

 

8. Через "голову" просилюємо блакитну нитку, складену вдвоє, та зав"язуємо вузлики, щоб в нас утворився привабливий шнурочок.

 

http://s019.radikal.ru/i623/1207/df/b9ebba99063b.jpg

 

9. Тепер необхідно поєнати серця наших двох закоханих ляльок-мотанок, що ми й успішно робимо, зв"язуючи їх до купи. Любов перемогла!

 

http://s019.radikal.ru/i641/1207/98/735b17ef3c7c.jpg

 

Як бачимо, робити ляльку-мотанку, дуже просто, варто лише трішки розвинути фпнтазію. Крім того, це дуже корисно, адже плетіння гарно знімає стрес, а для дітей- "крутіння" ляльки-мотанки - гарний розвиток моторики рук. Що ж, зичу усім гарного настрою.

Наступний урок буде трішки складніший, більший, але не менш цікавий. Дочекайтесь!

Дякую, що Ви з нами!

 

 

 

 

 

 

 Як зробити ляльку з ниток?!
 

Сьогодні ми робитимемо сувенірний варіант ляльки-мотанки. Пригадуємо що експресія — включає в себе вечірню ватру. Її можемо провадити у різних техніках. Одна із них — техніка ляльок. Тому сьогодні вивчимо як зробити ляльку власними руками — ляльку-мотанку.

Хтось завершив свої таборування. В когось ще попереду. Тому це цікава ідея для реалізації сценарію на скаутському вогнищі)

Перш ніж ми розпочнемо роботу, необхідно подумати гарно про людину, якій ми даруватимемо нашу ляльку, добре налаштуватись, та помолитись , щоб Бог дав нам хисту і наснаги працювати.

Для виготовлення ляльки знадобляться: 
Клубок акрилової пряжі
Поштова листівка
Ножиці
Шерсть або акриловий фетр в різних кольорах
Клей універсальний (для дизайнерських робіт)
Голки і нитки 
Прикраси

Виготовляємо основу ляльки з ниток, намотавши достатню кількість на листівку або щільний картон.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/2-300x225.jpg
Знімаємо основу з листівки і перев’язуємо по середині і вивертаємо основу.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/3-300x225.jpg
Намічаємо голову, перев’язавши лінію шиї ниткою.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/4-300x225.jpg
З патологічної заготівлі, тільки трохи тоншої, робимо основу для рук.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/5-300x225.jpg
Сполучаємо тулуб і ручки разом.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/6-300x225.jpg
Закріплюємо на лінії талії.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/7-300x225.jpg
Формуємо ніжки. Обрізуємо самий край, підрівнюємо ручки і ніжки.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/8-300x225.jpg
Виготовляємо основу для особи. Треба вирізувати одну з фетру.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/9-300x2251.jpg
Приклеюємо за допомогою універсального клею для декорування.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/11-300x225.jpghttp://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/10-300x225.jpg
Формуємо зачіску з ниток. Кріпимо за допомогою клею.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/12-300x225.jpghttp://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/15-300x225.jpghttp://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/14-300x225.jpghttp://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/13-300x225.jpg
Малюємо личко фарбами або ручками по тканині.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/16-300x225.jpg

Шиємо наряд.

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/17-300x225.jpg
Одягаємо ляльку і прикрашаємо красивими елементами (намистинами, гудзиками).

http://znay.info/wp-content/uploads/2012/09/18-300x225.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Майстер-клас "Нитяна лялька-мотанка"

  • 25 липень 2012 at 10:24 PM

дівчинка-вишивальниця
http://l-stat.livejournal.net/img/userinfo.gif?v=17080?v=122.2tana_sribna

Майстер-клас "Нитяна лялька-мотанка"
Piccy.info - Free Image Hostinghttp://i.piccy.info/a3/2012-07-18-11-02/i7-3269969/471x354-r/i.gif

На прохання кількох моїх дописувачок викладаю цей МК.


Нам знадобляться два мотка якісних ниток (бажано льон – ближче до традиції; і дуже приємно працювати з такими нитками): для коси і для тіла лялечки, але можна, звісно, комбінувати з іншими нитками,стрічками,тканинами, робити, як підкаже фантазія.
Принцип роботи один: всі елементи намотуємо на долоню чи на розкриті пальці долоні (тому висота ляльки приблизно дорівнює ширині Вашої долоні).
Показуватиму одразу процес і результат для наочності.
Спочатку можемо намотати чимале пасмо на коси (найсильніше розставити пальці під час намотки,бо коса – найдовший елемент ляльки), розрізати навпіл і відкласти.
Намотуємо пасмо для рук лялечки, розрізаємо, зав’язуємо, замотуємо, плетемо косу, знову зав’язуємо, замотуємо, край обрізаємо і вирівнюємо. Готову косу-руки відкладаємо.
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/5113038.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/1232101.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/1401034.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/2090723.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/5126121.jpg
Знову намотуємо як на першому фото, але робимо кільце товще і більше, це буде тіло лялечки. Залишаємо довгу нитку, кільце не розрізаємо. А вставляємо в нього коси і руки

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/9111447.jpg

Спочатку коси. Заплітаємо косу з трьох чи чотирьох пасм, можна більше, головне,зберегти принцип плетеної коси
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/5594961.jpg

Закріплюємо в будь-який спосіб, підрівнюємо, не забуваємо,що коса в нас має бути довша за довжину тіла, тому відтинаємо ляльчине волосся зовсім трішечки.
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/9549503.jpg

Далі в кільце тулупа вставляємо руки
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/0520952.jpg
і починаємо примотувати руки до тулуба навхрест
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/8023891.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/6815324.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/1019391.jpg

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/5954507.jpg
Закріплюємо нитку, розрізаємо кільце, формуємо поділ спідниці лялечки
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/2553855.jpg. Готово!
Двох однакових ляльок не виходить, тому що в кожну вдихаєте свій дух, вкладаєте душу і робите інше тіло. Тому вони всі з різним настроєм та характером.
http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/4762286.jpg
Сподіваюсь, цей МК подарує Вам миті натхненної творчості! 

 

 

 

 

 

 

 

 http://cs309828.vk.me/v309828341/9c32/tITfi9K3vpM.jpghttp://cs309828.vk.me/v309828341/9c32/tITfi9K3vpM.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ЛЯЛЬКА "НА ЗДОРОВ'Я". ЛЯЛЬКА ДОЛЯ.

  • May. 19th, 2010 at 10:40 PM

Мотанки

Сьогодні хочу розповісти про дві ляльки. Обидві вони досить прості у виконанні й обидві дуже важливі в житті. І кілька порад власне з виготовлення ляльок. 

                                                             http://pics.livejournal.com/motanky/pic/00047df5/s320x240

 

Лялька «На Здоров’я»

Я вже писала про обережні ляльки-Лихоманки -motanky.livejournal.com/8632.html. - Лихоманки – комплект захістних ляльок, які не дають хворобі вселитися в людину. Лялька «На Здоров’я» - помічник людини у битві з хворобою. Це лікувальна лялька. Виготовляється цілком з лляних ниток . Стародавні слов’яни вважали, що льон за своїми природними властивостями здатний взяти на себе хворобу, і тим допомогти людині видужати. Допомагає лялька ще й добрими побажаннями рідної людини, яка виготовляє цю ляльку для хворого. Тобто таку ляльку ви можете зробити для себе чи для близьких вам людей. Придбати її в крамниці не можна. Вірніше можна, але як сувенір.

При виготовленні ляльки бажано прочитати молитву «За здравіє», коли заплітаєте косу – примовляєте – «На здоров’я». Після закінчення роботи ляльку потрібно покласти під подушку хворому і знову побажати здоров’я. А коли хворий видужає – лялечку обов’язково спалити.

                                     

Тепер невеличкий МК у фото. Я взяла кольорові нитки, для наочності. Це ляльки, зроблені «для прикладу». Коли зберетеся робити для себе – обов’язково лляні нитки.

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/000480fp/s320x240  http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004915b/s320x240

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004awc8/s320x240  

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004crqp/s320x240  http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004ds6s/s320x240

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004exdt/s320x240  http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004f7rr/s320x240

 

Лялька Доля.

Технологія виготовлення схожа на попередню ляльку, але сама лялечка зовсім інша. Це одна з моїх улюбленіших ляльок. Лялька, яка  допомагає сплести свою долю. Цю ляльку не може для вас зробити навіть найближча людина. Сплести її ви можете тільки самі. Це так звана «ліктьова лялька». Цю ляльку ніколи не роблять з тканини, тільки з ниток, тому, що це допомагає Макоші пряти нитку долі.

                                     http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004tcdd

Макош (Мокош)  - Богиня Долі, старша з богинь прях долі, а також покровителька рукоділля, родючості та врожайності, хазяйновитості та достатку у сім’ї. Пряжу долі Макоші допомагають пряти Богині Доля та Недоля, з’єднуют покутними нитками людину з плодами його праці – добрими чи злими. Покута – те, що пов’язує початок і кінець будь-якої справи, причину та наслідок, творіння і творця, намір і результат і т.і..
Ляльку роблять з вовняних ниток. Традиційними вважаються червоний, жовтий, білий та жовтогарячий кольори. Нитки для ляльки намотуються на руку – через лікоть і великий палець долоні. Можна зробити ляльку одного кольору. ЇЇ наряджають. Косу плетемо вгору, довгу, товсту. І вішаємо ляльку за косу. Є така приказка – Спіймати долю за хвіст.

                                      http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004h46q/s320x240

А можна зробити і різнобарвну. Для себе коханої, для своєї долі можна і постаратися. У данному випадку для обличчя беремо білу вовну і намотуємо на долоню (не розрізаємо), вовна для коси та спідниці – на руку, на лікоть. Якщо вам подобаються інші кольори – сміливо використовувайте – це ж ваша доля.

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004k9bh/s320x240  http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004pwq6/s320x240

http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004qr0x/s320x240   http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004r46k/s320x240   http://pics.livejournal.com/motanky/pic/0004sbef/s320x240

Дівчата! Робіть собі ляльки!

Щастя!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

збагачувати знання дітей про різні види              

             української народної іграшки; розширювати знання дітей, пов’язані з  

             культурою, ремеслом, побутом українців у минулі часи; пояснити

дітям, яку роль відігравала іграшка в житті людей у давнину;

;

Познайомити із традиційними українськими ляльками-мотанками з кори, трави, соломи, ниток, тканини. Закріпити знання про їх виникнення.

Вчити виготовляти ляльку-мотанку використовуючи різні матеріали, прикрашати її одягом, прикрасами. Вчити розуміти відмінності між ігровою і обереговою лялькамиознайомити учнів із різними матеріалами,  які використовуються для виготовлення ляльок,  навчити  деяким способам виготовлення ляльки,  поглибити знання з традиційних способів виготовлення ляльок,  виховувати любов  до  рідного краю, відчуття красивого і корисного,  охайність,  вміння доводити  почату  роботу до кінця,  вчити  берегти свою  національну  культуру;  розвивати художнє  мислення та фантазію, увагу, пам'ять, моторику рук, творчі здібності естетичний смак;  проводити  корекційно - відновлювальну  роботу  виховувати любов до рідного краю, його традицій, промислів, бажання вивчати минуле, берегти та примножувати традиції українського народу.

 

docx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
4678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку