Презентація до уроку за темою "Туве Янсон. Інші пригоди мумі-тролів."

Про матеріал
Презентація містить список всіх творів Туве Янсон для дітей, вказані найбільш популярні твори письменниці. Скорочено переказані повісті "Маленькі тролі і велика повінь", "Комета прилітає", "Небезпечне літо", "Зима-чарівниця". Надані графічні ілюстрації до творів самої Туве Янсон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мумі-серія «Маленькі тролі і велика повінь» (1945)  «Комета прилітає» (1946)  «Капелюх Чарівника» (1949)  «Мемуари Тата Мумі-троля» (1950)  «А що буде потім?», книжка з малюнками для малюків (1952) «Небезпечне літо» (1954)  «Зима-чарівниця» (1957)  «Хто розважить малятко?» книжка з малюнками для малюків (1960) «Невидиме дитятко» (1962) збірка казкових новел  «Тато і море» (1965)  «Наприкінці листопада» (1970)  «Жахлива подорож», книжка з малюнками для малюків (1977) «Шахрай в будинку Мумі-тролів», книжка з малюнками для малюків (1980) Найуспішнішими вважаються: «Капелюх Чарівника», «Небезпечне літо», «Зима-чарівниця» і, звичайно, «Комета прилітає». Найпершим же твором був «Маленькі тролі і велика повінь», Усього про мумі-тролів Янсон написала 8 повістей ("Маленькі тролі і велика повінь", «Комета прилітає", "Капелюх чарівника", "Небезпечне літо", "Мемуари Мумі-тата", «Зима-чарівниця", "Папа і море "," Наприкінці листопада "), один збірник оповідань" Дитя невидимка ", 4 книжки в картинках (" Небезпечна подорож "," А що потім "," Хто втішить крихітку "," Шахрай в будинку Мумі-тролів ") . Словникова робота Повість – прозовий твір середнього обсягу про події із життя героїв. Цикл – ряд творів, об’єднаних однією темою.

Номер слайду 3

“Маленьки тролі і велика повінь” У цій маленький повісті ми вперше зустрічаємо Мумі-маму і Мумі-троля, які вибралися на пошуки затишного і теплого місця для будиночка, якій треба було побудувати до жовтня. По дорозі вони зустріли Чмиха, крихітне звірятко, та Тюльпанну – дівчинку з ясно-блакитним волоссям до п'ят. Завдяки Тюльпанні вони врятувалися від Великого Змія на болоті. Під час ночівлі Мумі-мама розповіла, що Мумі-тато, з яким вони раніше жили у людських будинках біля кахляних печей, раз по раз переселявся від однієї печі до іншої. Він подався у світи з гатіфнатами й невідомо, де він тепер. Сумну розповідь перервав старий пан, якій запросив гостей до свого саду, де все було солодким – сніг під деревами (морозиво), вода у ручаї (лимонад), плоди на деревах (шоколад та карамельки). Чудово, але у малих заболіли живіт і зуби. Довелося йти далі. На березі океану Мумі-маму образив Мурашиний Лев, засипавши піском їй очі. Мумі-тролю ледве вдалося витягнути її з воронки цього страховиська. Починалася буря, тому довелося мандрівникам приєднатися до гатіфнатів. На їхньому вітрильному човні вони вийшли в море. За допомогою морського троля пристали до затишної бухти. На березі серед луки височіла вежа. Хазяїн вежі, хлопчик з яскраво-червоним чубом, нагодував гостей.

Номер слайду 4

Він розповів, що пильнує за берегом, коли в морі шторм, і годує обідом всіх, хто знайшов притулок у його бухті. Виявилося, що хлопець бачив Мумі-тата, якій подався на південь. Тюльпанна залишилася з хлопцем, а інші вирушили шукати Мумі-тата далі. Почався дощ, що не вщухав кілька днів. Від великої повені наші герої врятувалися на невеличкій горі, а повінь несла довкола меблі, будинки, дерева. На кріслі пропливала кішка з п'ятьма кошенятами. Мумі-мама їх врятувала, а крісло знадобилося, коли вирішено було пливти на ньому далі. Чмих помітив пляшку з листом від Мумі-тата. Той писав, що сидить на дереві й чекає на допомогу. Коли мандрівники опинилися на суші, вони допомогли птаху Марабу – знайшли його окуляри. Вдячний Марабу допоміг знайти Мумі-тата. Це було нелегко: довелося літати з панством на спині над деревами. Марабу так сподобалося рятувати потерпільців, що він потім продовжив рятувальну операцію. Виявилося, що Мумі-тато побудував чудову блакитну хатинку, де вистачить місця для всіх. Повінь віднесла будиночок у чудову Долину, яку врешті решт знайшли наші герої. І навіть для Чмиха там знайшлася кімната на піддашші.

Номер слайду 5

Словникова робота: Коме́та —тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має так звану кому (атмосферу) і/або хвіст. Кома і хвіст комети — це наслідки випаровування поверхні ядра комети під дією сонячного випромінювання. Обсервато́рія (від лат. observo — спостерігаю, стежу) — наукова установа, в якій за допомогою особливих інструментів виконують астрономічні, метеорологічні та інші спостереження, а також обробляють одержані результати. “Комета прилітає” Зміст твору (скорочено) Наближається день народження Мумі-троля. Чмих знайшов стежину у лісі, яка веде до моря, а ще зустрів по дорозі кошеня, яке йому дуже сподобалося і якого він хоче приручити, щоб усі здивувалися. Чмих и Мумі-троль разом відправляються на берег моря, й Чмих знаходить там печеру. До вечора вони повертаються додому, і незабаром починається злива. Вночі філософ Ондатр приходить в Мумі-будинок и залишається там жити, оскільки Мумі-тато, коли будував міст, ненавмисно зруйнував його нору. Тієї ж ночі Ондатр розповідає, що цей дощ — неприродний і що у нього є передчуття, ніби щось має трапитись. Мумі-троль вирішує відправитися разом із Чмихом на плоту в Самотні Гори, де розташована обсерваторія, й дізнатися у професорів, що ж має трапитись. В дорозі вони зустрічають Нюхмумрика, який приєднується до них. Не без пригод всі троє добираються до Самотніх Гір.

Номер слайду 6

Шлях героїв повісті Долина Мумі-тролів (вихідний пункт) Берег, на якому проживав Нюхмумрик Танцювальний майданчик Долина Мумі-тролів (кінцевий пункт) Крамничка бабусі Місцевість, де ріс ядовитий кущ Самотні Гори Обсерваторія В обсерваторії мандрівники дізнаються, що на Землю мчить комета, яка з'явиться через кілька днів, тому вони терміново відправляються додому. Мумі-троль рятує від отруйного куща маленьку панну Хропсю, яка схожа на ньго самого; вона та її брат Хропусь приєднуються до подорожі. По дорозі додому вони переживають ще ряд пригод, зустрічають Гемуля-філателіста, якого вони беруть з собою. Мандрівники встигають раніше за комету в Мумі-долину, де вони розповідають про всі свої пригоди Мумі-мамі та Мумі-татові. Вирішено сховатися від комети в печері, яку знайшов Чмих. Комета винна з'явитися ввечері того ж дня. І ось коли всі вже перемістилися у печеру та комету залишається чекати всього кілька хвилин, Чмих згадує про кошеня. Він кидається на пошуки та знаходить його. Вони повертаються в грот в останній момент. Але комета НЕ зіткнулася з Землею, а пройшла повз неї. Земля врятована, і життя в Мумі-долині триває.

Номер слайду 7

Водоспад і тонель Героїв рятує Гемуль, який почув, як Нюхмумрик награє якусь мелодію Кондор Герої сховалися під скелею Подолання небезпек

Номер слайду 8

Мумі-троль падає у прірву Чмих і Нюхмумрик витягують друга Ядовитий кущ Мумі-троль рятує Хропсю Подолання небезпек

Номер слайду 9

Перехід через прірву, яка утворилася на місці пересохлого моря Нюхмумрик зробив ходулі, за допомогою яких усі перебралися на протилежний бік через прірву Та найбільшою небезпекою для жителів Землі була комета. Вона щодуху наближалася, ставала більшою, впливала на природу, загрожувала всьому живому… Що сталося далі? Дізнаєтеся, якщо прочитаєте повний текст твору на сайті УкрЛіб Подолання небезпек

Номер слайду 10

“Небезпечне літо” Одного разу, літнім днем у морі сталося виверження вулкана «вогнедишної гори», і в Мумі-долі почалася сильна повінь. Вона затопила оселі родини Мумі-тролів та їх сусідів. Вони вирішили знайти іншу оселю. Мумі-тролі сиділи на даху і побачили, що з боку моря пливе щось велике, схоже на мушлю. Коли предмет підплив ближче, то стало видно, що це старий будинок. Мумі-тато припустив, що в ньому можна тимчасово пожити. Мумі-тролі і їх друзі (Хропся, Доня Мюмлі та її сестра Маленька Мю, Мудрик і Рюмса) заселилися в знайдене житло і взялися за прибирання. Під час чаювання Мумі-тролі обговорювали знайдений будинок. Раптом із темного кутка, де лежав старий мотлох, накладений до стелі, почувся старечий сміх. Мумі-мама запропонувала випити з ними чаю, але ніхто не відповів. Сім’я замовкла і прислухалася. Раптом у кімнаті пролунав грім і блискавка, а підлога закрутилася. Через деякий час все припинилося. Увечері в будинку загорілися красиві лампочки. Всі розійшлися по своїх справах, а Мумі-мама лягла спати. Мумі-тролі ніколи не бачили театру, тому не розуміли, що означають написи на дверях: «Реквізити», «Гардеробна». Театральні декорації вони сприймали як картини, а суфлерську будку використовували для зберігання їжі, бо там було прохолодно. Через кілька днів, Мумі-тролі стали звикати до незвичайного будинку з красивими картинами під стелею, вбиральні з сукнями, штучним дощем, портьєрами і лампочками навколо них. З темного кута іноді лунав хрипкий сміх, але ніхто не відповідав. Мумі-мама ставила туди миску з їжею, і хтось усе з’їдав.

Номер слайду 11

Діти, якщо вам цікаво, яку п'єсу створив Мумі-тато, яким чином звільнилися Мумі-троль і Хропся, хто їм у цьому допоміг та пообіцяв зв'язати для всіх теплі шкарпетки, прочитайте повний текст твору на сайті УкрЛіб. Одного разу сім’я Мумі-тролів сиділа за обіднім столом, а з запорошеного кута вилізла стара театральна щуриха – Емма. Вона з обуренням розповіла, що це не будинок, а театр. Щуриха періодично виходила зі свого кута і вчила сімейство, як треба поводитися в театрі. Емма спочатку недолюблювала нових мешканців, тому демонструвала їм свою зневагу. Течією театр прибило до горобини. Мумі-тато пришвартувався до дерева, а Мумі-троль і Хропся вирішили переночувати на гілках горобини. Емма вночі відшвартувала будинок, але ніхто не здогадався, що це зробила вона. Батьки були впевнені, що з Мумі-тролем і Хропсею нічого поганого не станеться, але діти опинилися у в’язниці. Справа в тому, що Нюхмумрик, який ненавидів паркових сторожів і таблички з заборонами, помстився сторожу: засіяв парк насінням, з якого виростають гатіфнати. Наелектризовані від народження гатіфнати потягнулися до Сторожа, який засвітився. Він побіг від гатіфнатів, і Нюхмумрик повиривав усі табличкі з заборонами та спалив їх. У цьому Гемуль-поліцейський звинуватив Мумі-троля і Хропсю. Як-то раз, Емма запропонувала Мумі-тролям поставити п’єсу і запросити всіх бажаючих. Глядачі прийшли в захват від вистави. Незабаром вода в долині стала спадати. І жителі почали повертатися додому. Мудрик і Рюмса залишилися в театрі, щоб ставити спектаклі. Мумі-тролі буквально бігли по горі, щоб опинитися вдома. Вони були раді знову опинитися в своєму будинку і знову жити звичним для них життям.

Номер слайду 12

Ілюстрації до твору

Номер слайду 13

“Зима-чарівниця. Короткий зміст Глава перша: Будинок, занесений снігом Маленький Мумі-троль прокидається посеред зими і не може заснути, він намагається розбудити своїх батьків, але нічого з цього не виходить. Йому стало дуже самотньо і він почав ходити по будинку, на кухні він побачив звіра, але той сховався від Муммі-троля і не показувався. Тоді Мумі-троль виліз через вікно на даху на вулицю. Взимку все було для нього незвичайним і чужим. На снігу він побачив сліди і вирішив подивитися, хто це був, так як одному дуже сумно і нудно. Глава друга: Зачарована купальня По лісу стрибало забудькувате білченя у пошуках нової підстилки. Білченя знайшло печеру з картонною коробкою і почало з неї витягувати шерсть. Раптово його хтось вкусив, це була маленька Мю, яка спала в коробці зі своєю сестрою Мюмлею. Мю була дуже розсерджена, що її розбудили посеред зими, спробувала розбудити і сестру, але Мюмля не вставала. Тоді Мю почала кататися на санчатах з гірки, їй це дуже сподобалося. Тим часом Мумі-троль набрів на вогник Туу-тіккі, яка запросила його до себе додому, яка служила для сім’ї Мумі-троля купальнею влітку. У купальні жили ще миші-невидимки, які допомагали Туу-тіккі і грали на флейтах. Туу-тіккі сказала Мумі-тролю не відкривати самому ящик, де лежав його халатик в купальні, оскільки там дехто жив. Потім вони поїли, і Мумі-троль відправився додому поспати. Малятко Мю накаталась і замерзла, тому вирішила відправитися в будинок до Мумі-троля за теплим одягом.

Номер слайду 14

Глава третя: Люта холоднеча Коли Мумі-троль прокинувся і розклеював картинки, що нагадували йому про літо, то помітив, що зникла велика срібна таця. Він вирішив запитати про зникнення у Туу-тіккі, а коли вийшов на вулицю, то побачив великого коня, зробленого зі снігу. Він посварився з Туу-тіккі, так як та вважала, що пропажа речей це добре. Потім його ледве не збила Мю, яка спускалать з гірка на його таці. Мумі-троль дуже зрадів зустрічі зі знайомою Мю. Туу-тіккі починає поливати свого коня водою і попереджає, що сьогодні з’явиться Крижана діва, яка вб’є своїм холодом всіх, хто не сховається від неї. Мю вкриває свою сестру соломою, Мумі-троль своїх батьків і Хропсю ковдрами, а Туу-тіккі попереджає про діву забудькувате білченя. Наближається Крижана діва і Туу-тіккі, Мю і Мумі-троль ховаються від неї в купальні. Білченя забуває про попередження і діва заморожує його. Мумі-тролю шкода білченя і він хоче його поховати, а Мю хоче забрати собі на муфточку хвіст білченяти. Мумі-троль біжить до себе в будинок за траурними стрічками і забороняє Мю забрати хвіст. Так як земля промерзла, мертве білченя кладуть на спину коня, який оживає і забирає його далеко.

Номер слайду 15

Глава четверта: Таємничі істоти Туу-тіккі зі старої лавки і торфу сім’ї Мумі-тролів готує багаття, потім приходять інші небачені істоти і додають в багаття різні речі. Туу-тіккі обіцяє Мумі-тролю, що завдяки багаттю скоро з’явиться тепле сонце. Почалася пожежа, і Туу-тіккі показує Мумі-тролю звірка, який живе у них на кухні. Мумі-троль хотів познайомиться з ним, але замість цього звірок на нього образився і втік. Приходить Морра, сідає на багаття і воно гасне. Все, на що сідає Морра, завжди замерзає. Туу-тіккі під льодом ловить на вудку рибу для юшки, до неї спускається Мумі-троль і питає, коли з’явиться сонце. Вона відповідає, що через годину. Через годину на одну хвилину з’являється сонце і потім зникає. Мумі-троль дуже засмучений і біжить до купальні, де відкриває шафку. З шафки вибігає істота, схожа на пацюка. Туу-тіккі сказала Мумі-тролю, що це не щур, а Троль – його предок. Мумі-троль біжить додому і дивиться фотографії родини, але подібності не знаходить. Мумі-троль вирішує показати пращуру свій будинок, знаходить пращура в люстрі і показує будинок. Істота застрибує в грубку і залишається там жити, на наступний день пращур обклав піч різними речами як частоколом. Мумі-тролю сподобалося спати серед цих речей, там було дуже затишно.

Номер слайду 16

Глава п’ята: Самотні гості До будинку Мумі-тролів починає приходити багато істот, так як кажуть, що в підвалі є багато варення. Мумі-троль дозволяє їсти варення з підвалу, а малятко Мю забороняє наближатися до печери, так як там спить її сестра. Увечері Муммі-троль розбиває вікно до себе в будинок і запрошує всіх переночувати у нього. Не пішов тільки пес Юнк, він дуже хотів бути схожий на вовків і тому залишився вити на місяць і слухати виття вовків. Вранці до будинку приїхав на лижах великий Гемуль, він вирішив побудувати собі будинок на тютюновому полі біля будинку Мумі-троля. Поки йому будували будинок інші істоти, він купався і говорив, що холод - це добре. Потім він почав кататися на лижах з гірки, Мю це дуже сподобалося, і вона стала повторювати за ним. Хемуль вирішив навчити Мумі-троля теж кататися на лижах. Хоча Мумі-троль і не хотів, але його штовхнули з гірки і він невдало з’їхав. Другий раз Мумі-троль на гірку не поліз, йому ще більше перестав подобається Гемуль. Протягом тижня вже ніхто не хотів дружити з Гемулем і тому йшли рибалити під лід разом з Туу-тіккі. Мю навчилася кататися на лижах і теж вже не показувалася, вона каталася на гірках, про які знала тільки вона. І тільки крихта Соломія хотіла дружити з Гемулем, але йому не було до неї діла. Одного разу Соломія почула розмову між Туу-тіккі і Мумі-тролем, що треба вигнати Гемуля. Вона вирішує його попередити, але міцно засинає. Вранці Мумі-троль зустрічається з Гемулем і радить відправиться в Пустельні гори, але потім передумує і просить залишитися, бо Пустельні гори дуже небезпечні. Починається сильна хуртовина, і Мумі-троль йде в купальню. Соломія прокидається і йде попередити Гемуля, але потрапляє під хуртовину і збивається з дороги. Всі істоти схвильовані пропажею Соломії, але ніхто не хоче відправиться на її пошуки, поки не припиниться хуртовина. Гемуль йде її шукати і викопує із замету. Наступного дня Гемуль говорить Мумі-тролю, що він відправляється в Пустельні гори з Соломією, так як там тепер багато снігу після хуртовини. Мумі-троль біжить до хати і віддає йому останню заховану банку полуничного варення. Дорогою Гемуль зустрічає пса Юнка і рятує його від вовків, тоді Юнк теж приєднується до Гемуля, і вони втрьох йдуть в гори.

Номер слайду 17

Глава шоста: Перша весна Настає весна, все варення з’їдено, і істоти покидають будинок Мумі-троля. Пращур в грубці теж кудись зник. Туу-тіккі готувалася до весни і прибирала купальню для сім’ї Мумі-троля. Залишилися тільки Туу-тіккі, Мю і Мумі-троль. Одного разу, катаючись на ковзанах по льоду, Мю мало не потонула. Її врятував Мумі-троль, але при цьому застудився. Коли він повертався додому, то зустрів живе забудькувате Бельченя. Вдома прокинулася Мумі-мама і почала лікувати Мумі-троля, він розповів їй про все, що трапилося. Вона сказала, що він молодець, що пригощав усіх варенням і дозволив жити у них в будинку. Через день прокинулися всі в будинку, а потім і Мюмля. Сім’я прийняла рішення віддати купальню Туу-тіккі. Мумі-троль був щасливий. Джерело: https://dovidka.biz.ua/tuve-yanson-zima-charivnitsya-skorocheno/

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1. Визначити сімейні цінності родини мумі-тролів. 2. Підготуватися до контрольної роботи за темою “Сучасна література. У колі добрих героїв”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісняк Вікторія Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 серпня 2020
Переглядів
9117
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку