Презентація до уроку за темою "Туве Янсон. "Капелюх Чарівника". Персонажі, втілення в них ідей доброти, щирості, сімейних цінностей."

Про матеріал
Презентація містить запитання для перевірки домашнього завдання, кроссенс "Перетворення Мурашиного Лева, гронування "Світ турботливих батьків", "Світ дитинства в казці", текст п'ятого розділу твору, наданий окремимми епізодами із розміщеними запитаннями, що дозволяє одразу ж коментовати наведені уривки тексту. Презентація націлює дітей на знайомство з повним текстом твору. Тести, надані у презентації, розраховані саме на це.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Чи виконане домашнє завдання? Хто такий Мурашиний Лев? Чому друзі вирішили випробувати силу чарівного капелюха на ньому? До яких хитрощів довелося вдатися, щоб упіймати лютого Мурашиного Лева? Що очікували товариші від небезпечного експерименту? Як готувалися до невідомого перетворення? Як поводяться друзі під час експерименту? Які дива робив капелюх? Яким став Мурашиний Лев? Що сталося зі словником? піском? Чому Гемуль не поділяв радощів друзів з приводу перемін Мурашиного Лева? Яке рішення приймають Мумі-тато і Мумі-мама, коли довідалися про витівки дітей? Про що шкодує Мумі-троль, коли позбулися капелюха?

Номер слайду 3

Діти, я переконалася, що вдома ви дочитали другий розділ твору, дізналися про перетворення, що сталися внаслідок експерименту з Мурашиним Левом. Розглянемо кроссенс letter lie library book I fast Japan make write 1 8 9 7 6 2 3 4 5 Кроссенс “Перетворення Мурашиного Лева” 1. Мурашиний Лев. 2. Слоїк закопаний у пісок. 3. Слоїк у капелюсі Чарівника. 4. Капелюх накритий Словником іншомовних слів. 5. Друзі ховаються під столом. 6. Чужомовні слова розбрідаються по дому. 7. Вода тече на килимок. 8. Друзі лежать покотом від сміху. 9. Мурашиний лев перетворюється на крихітного їжачка.

Номер слайду 4

Багато мандрував Розумний, пише мемуари Побудував затишний будинок Дружина Мумі-тата, мама Мумі-троля Готує чудову їжу Завжди готова прийняти нових друзів сина Здатна знищити чари капелюха, якщо йдеться про сина Найкраща мама у світі! Здатна заспокоїти, сказати добре, лагідне слово Нічого не боїться, любить море і гарні пригоди Привітний з друзями дітей Ніколи не свариться з Мумі- мамою Мумі-тато Мумі-мама Світ турботливих батьків (гронування)

Номер слайду 5

Світ дитинства в казці Дружна родина, де цінують один одного Спілкування з природою Велике коло вірних друзів Гумор, щирий сміх, розіграші Різноманітні ігри, фантазії, дива Пошуки пригод Щирість стосунків Цікаві розмови та розваги Світ дитинства в казці

Номер слайду 6

Чому Мумі-мама прагне позбутися на якійсь час діточок? Чи не можна придумати якесь заняття вдома? Чи безпечно відпускати дітей на море без дорослих? Читаємо розділ п'ятий. Робота з текстом твору Розділ п'ятий, у якому розповідається про Королівський Рубін, про те, як рибалив Хропусь, та про загибель Мамелюка, а також про те, як будиночок Мумі-тролів перетворився на джунґлі Було це десь наприкінці липня. Над Долиною Мумі-тролів зависла спека. Навіть мухи не мали сили дзижчати. Знемагали запилені дерева, річка обміліла й ледь дзюркотіла спраглими дощу левадами. Вода вже не ставала морсом у чарівному капелюсі (якого, зрештою, перепросили й поставили на комоді перед дзеркалом). День у день сонце пражило Долину, сховану поміж узгір'ями. Уся дрібна живність поховалася по своїх прохолодних земляних нірках, замовкли птахи. Спека вплинула й на друзів Мумі-троля, вони тинялися один поза одного й раз у раз сварилися. – Мамо! – попросив якось Мумі-троль. – Придумай нам якесь заняття. Так гаряче, що ми скоро перегриземося… – Я вже це зауважила, любі дітоньки, і мушу зізнатися, що радо позбулась би вас на якійсь час… – мовила Мама. – Може, вам ліпше перебратися до печери на кілька днів? Ви б цілими днями ніжилися в морі й нікому не заважали… – Можна там навіть заночувати? – зрадів Мумі-троль. – Звичайно! А додому повертайтеся лише тоді, як між вами запанує лад.

Номер слайду 7

Чому Нюхмумрик береться розповідати страшну історію саме вночі? – Хочете послухати страшну оповідь? – запитав Нюхмумрик, запалюючи лампу. – Дуже страшну? – поцікавився Гемуль. – Десь таку, як звідси до входу або й ще трохи далі, – сказав Нюхмумрик. – Якщо таке пояснення тобі щось каже… – Зовсім нічого, – відбуркнув Гемуль. – Починай, а я тобі скажу, коли стане страшно. – Гаразд, – погодився Нюхмумрик. – Цю байку розповіла мені одна сорока, коли я був ще малий. Слухайте! На краю світу стоїть височенна гора. Така височенна, що аж паморочиться в голові, чорна як сажа і гладенька мов шовк. Вона стрімко уривається у бездонне провалля, а хмари стеляться біля її підніжжя. На самому вершечку гори височить дім Чарівника. Ось такий, – і Нюхмумрик намалював на піску палац Чарівника. – А чому без вікон? – запитав Чмих. – Немає там ні вікон, ні дверей, бо Чарівник завжди прилітає додому по повітрю верхи на чорній пантері. Ночами він літає світом і збирає рубіни. – Що ти кажеш?! – нашорошив вуха Чмих. – Рубіни! А звідки він їх бере? – Чарівник може обернутися на будь-кого. Йому завиграшки просотатися під землю чи опуститися на морське дно, де лежать приховані скарби. – І що він робить з тою купою коштовного каміння? – заздрісно запитав Чмих. – Нічого. Лише колекціонує. Як наш Гемуль рослини. - Ти щось казав? – зірвався спросоння Гемуль. – Я саме розповідав, що рубінів у Чарівника не злічити, – пояснив Нюхмумрик. – Одні лежать великими купами, інші – вправлені у стіни й світяться, наче очі диких звірів.Дім Чарівника не має даху, тож хмари, котрі пропливають над ним, забарвлюються в криваво-червоний колір. Очі Чарівника теж червоно виблискують у темряві. – Я починаю боятися, – озвався Гемуль. – Не квапся, розповідай поволі, будь ласка!

Номер слайду 8

Яке враження справляє розповідь Нюхмумрика на слухачів? Чи не варто мумі-тролям боятися Чарівника? Можливо, краще було б позбутися капелюха, бо ця річ належить Чарівникові? Хтозна як той поставиться до тих, хто її привласнив… – Напевно, щасливий отой Чарівник! – зітхнув Чмих. – Зовсім ні! – заперечив Нюхмумрик. – І не буде щасливим, доки не знайде Королівський Рубін, майже такий завбільшки, як голова чорної пантери. Він палахкотить, немов живе полум'я. Чарівник розшукував його по всіх планетах, навіть на Нептуна залітав, але так ніде й не знайшов. Зараз подався на Місяць, має намір обнишпорити кратери, тільки надії мало… У глибині душі Чарівник здогадується, що Королівський Рубін знаходиться на Сонці, та як туди дістатися? Він робив спроби вже не раз, однак там надто гаряче. Оце й розповіла мені якось сорока. – Гарна байка, – похвалив Хропусь. – Дай мені, будь ласка, ще одне марципанове порося. – Це не байка. Усе розказане – правда, – сказав, помовчавши якусь хвилю, Нюхмумрик. – Я ні на мить не засумнівався! – випалив Чмих. – Надто коли йшлося про коштовне каміння! – Як можна пересвідчитися, чи Чарівник існує насправді? – недовірливо зронив Хропусь. – Я його бачив на власні очі, – мовив Нюхмумрик, припалюючи люльку. – Його самого і пантеру на самотньому острові гатіфнатів. Вони летіли серед хмар у сам розпал грози. – А ти нічого про це не сказав! – мало не образився Мумі-троль. Нюхмумрик лише здвигнув плечима. – Люблю таємниці… До речі, сорока ще казала, що Чарівник мав високого чорного капелюха! – Неймовірно! – скрикнув Мумі-троль. – То, напевно, він! – похолола Хропся. – Без сумніву! – ствердив Хропусь. – Що? Де? – схопився Гемуль. – Про що мова? – Про капелюх, звісно! – огризнувся Чмих. – Високий чорний капелюх, якого я знайшов навесні! Чарівний капелюх! Мабуть, його здуло вітром з голови Чарівника, коли той летів на Місяць! Нюхмумрик кивнув головою.

Номер слайду 9

Отже, дітлахи справді занепокоєні… Хочете дізнатися, що буде далі? Яким насправді виявився Чарівник? Де знаходився Королівський Рубін? Хто такий Мамелюк, якого вполювали друзі? Де подівся будинок мумі-тролів? Якщо так, то прочитайте до кінця не тільки п'ятий розділ повісті, але й усю повість до кінця. – А якщо він повернеться за ним? – не на жарт занепокоївся Хропусь. – Я нізащо не відважуся глянути в його червоні очі. – Чарівник ще на Місяці, – спробував заспокоїти його Мумі-троль. Туди далека дорога. – Неблизька, – потвердив Нюхмумрик. – А ще чимало часу заберуть пошуки Рубіна в кратерах. На довший час запала тривожна мовчанка. Кожному з голови не йшов чорний капелюх, що стояв удома на комоді перед дзеркалом. – Додайте трохи світла, – попрохав Чмих. – Чули? – злякано прошепотіла Хропся. – Там, надворі… Усі втупилися поглядами у чорний отвір входу до печери й прислухалися. Тихі-тихі, м'які кроки – може, крадеться пантера? – Це дощ! – здогадався Мумі-троль. – Нарешті пішов дощ! Тепер можна трішки й поспати… Всі повмощувалися у свої ямки, загорнувшись у ковдри. Мумі-троль загасив лампу і під тихе шемрання дощу поринув у сон.

Номер слайду 10

“Капелюх Чарівника”. Тести Де Мумі-троль та його друзі знайшли капелюх Чарівника? А у лісі; Б на березі моря; В на вершині гори. 2. Яким чином мумі-тролі використовують капелюх? А його вирішив носити Мумі-тато; Б у ньому зберігають горіхи; В використовують як корзину для сміття. 3. Яєчні шкарлупи, викинуті у капелюх, перетворюються А на свіжі яйця; Б на білі хмаринки; В на синіх птахів. 4. Мумі-троль перетворюється на чудовисько після того, як А образив друзів; Б сховався під капелюхом: В збрехав татові. 5. За що Мумі-троль вирішує помститися Мурашиному Леву? А той образив Мумі-маму, засипавши їй очі піском; Б зневажливо розмовляв із друзями; В становив небезпеку для мешканців Мумі Долу. 6. Мурашиного Лева спіймали за допомогою А слоїка, закопаного у пісок; Б гачка для ловлі риби; В рибальської сітки.

Номер слайду 11

7. Чому Мумі-троль зі своїми друзями повертають капелюх? А їм знов кортить покататися на хмаринках; Б Нюхмумрик каже, що вода у річці, куди викинутий капелюх, червоніє; В щоб провести нові експерименти з капелюхом. 8. Де вони тепер зберігають капелюх? А у печері; Б закопали у лісі; В у кімнаті Мумі-троля під ліжком. 9. Хто такий Мамелюк? А величезна рибина; Б Чарівник, це його ім'я; В пірат з острова гатіфнатів. 10. Чому біля будинку мумі-тролів з'являються джунглі? А Гемуль засіяв територію насінням зі своєї колекції; Б Мумі-тато вирішив озеленити територію; В Мумі-мама випадково вронила сухі рослини у капелюх Чарівника. 11. Чарівник побачив блиск Королівського Рубіна А зі свого замку; Б з самого Місяця; В коли пролітав над Долиною. 12. Сім’я влаштовує великі серпневі гуляння через те, що А знайшлася втрачена напередодні сумка Мумі-мами; Б родина позбулася капелюха Чарівника; В Чарівник зробив копію дорогоцінного каменю для родини мумі-тролів.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Відповісти на тестові запитання. За бажанням – передивитися мультфільм «Мумі-тролі. Капелюх Чарівника», частина друга «Літо в Мумі-долі» (1983 р., режисер А. Аляшев), знайти розбіжності з текстом твору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 серпня 2020
Переглядів
13781
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку