Презентація до уроку "Травлення"

Про матеріал
Презентація до урока -узагальнення з теми " Травлення" для учнів 8 класу створений в форматі інтелектуальна гра
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конкурс веселих і метких біологів

Номер слайду 2

Епіграф уроку : Їжа така ж потрібна для здоров'я, наскільки потрібне пристойне звернення людині освідченій

Номер слайду 3

1. Конкурс «Знайомство» Капітан команди повинен представитися і повідомити назву своєї команди(назва має бути біологічною і цікавою) (Максимальна оцінка - 3 бали)

Номер слайду 4

2. Конкурс «Інтелектуальна розминка» Кажна команда отримає по п’ять питань (За кожну правильну відповідь — 1 бал)

Номер слайду 5

І команда1 . Яких речовин більше в солодощах? 2. Червоні клітини крові. 3. Метод дослідження, при якому в травний тракт вводять освітлювальний прилад. 4. У чому вимірюють енергетичну цінність їжі? 5. Відсутність вітамінів в організмі людини..

Номер слайду 6

ІІ команда.1. Яких речовин більше в м'ясі? 2. Частина травного каналу між глоткою і шлунком. 3. Метод дослідження, при якому в шлунок або дванадцятипалу кишку вводять гнучку трубку для огорожі шлункового соку. 4. Знаходиться під емаллю зуба у людини. 5. Найбільша залоза нашого організму.

Номер слайду 7

ІІІ команда1. Поживні речовини, що містяться в найбільшій кількості в олії. 2. Відділ травного каналу, що йде за ротовою порожниною. 3. Основоположник вчення про вітаміни. 4. Кількість зубів у дорослої людини. 5. Надлишок вітамінів в організмі людини.

Номер слайду 8

ІV команда1. Відділи травної системи, в яких здійснюється розщеплювання білків. 2. Залози, що виділяють секрет, що змочує їжу в ротовій порожнині. 3. Основоположник фізіології травлення. 4. Маса печінки. 5. Нестача вітамінів в організмі людини

Номер слайду 9

Конкурс "П'ятий зайвий"(3б) В кожному із стовпчиків виберіть зайве слово. У цьому слові знайдіть вказану букву. В сумі ви отримаєте слово. Яке?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ротова порожнина. Жовч. Тонкий кишечник. Слинні залози. Ребро. Глотка. Діафрагма. Товстий кишечник. Навколоушні залози. Зуби. Стравохід. Сік підшлункової залози. Мигдалики. Під’язичні залози. Язик. Шлунок. Пепсин. Пряма кишка. Підщелепні залози. Нёбо. ЛегеніСлина. Аппендикс. Печень. Мигдалики

Номер слайду 10

4. Конкурс «Рахуємо правильно»(5б) Необхідно визначити число і вказати номери: І команда - травних ферментів. ІІ команда - травних органів. ІІІ команда - травних залоз. ІV команда - травних рідин. 1. Пепсин; 2. Стравохід; 3. Амілаза; 4. Слинові залози; 5. Мальтаза; 6. Хемотрипсин; 7. Жовч; 8. Мова; 9. Шлунковий сік;10. Печінка; 11. Підшлункова залоза; 12. Слина; 13. Реннін; 14. Підшлунковий сік; 15. Кишечник

Номер слайду 11

Конкурс «Рахуємо правильно»(5б) Необхідно визначити число і вказати номери: І команда - травних ферментів - 5(1,3,5,6,13). ІІ команда - пищеварит. органів - 3(2,8,15) ІІІ команда - травних залоз - 3(4,10,11) ІV команда - пищеварит. рідин - 4(7,9,12,14) 1. Пепсин; 2. Стравохід; 3. Амілаза; 4. Слинові залози; 5. Мальтаза; 6. Хемотрипсин; 7. Жовч; 8. Мова; 9. Шлунковий сік;10. Печінка; 11. Підшлункова залоза; 12. Слина; 13. Реннін; 14. Підшлунковий сік; 15. Кишечник

Номер слайду 12

5. Конкурс «Цікаві питання »(5б) 1. Людина може прожити без їжі 30 і більше доби, без води близько тижня. Чим пояснити, що за відсутності води людина гине швидше, ніж за відсутності їжі? 2. У Древній Індії для вирішення питання про винність або невинність підсудному іноді пропонували з'їсти сухий рис. Якщо обвинувачений його з'їдав, вважалося, що він невинен, якщо ні, то винен. На підставі яких знань застосовувалося "випробування" рисом?

Номер слайду 13

5. Конкурс «Цікаві питання»(5б) 3. Чому їжа, введена прямо шприцом в кров, викликає загибель людини, а пройшовши через травну систему, стає безпечною і засвоюється клітинами? 4. Ще в Древньому Вавілоні вважали, що печінка є органом злості. Як з сучасних наукових позицій можна пояснити цю помилку?

Номер слайду 14

6. Конкурс "Що б це означало"? (4б) У старі часи люди говорили мало, але за словами ховався глибокий сенс. Фольклористи зібрали на території нашої країни прислів'я і приказки. Допоможіть пояснити значення сказаного з точки зору вивченої теми. Команди відповідають по одному прислів'ю по черзі, на обдумування дається 30 секунд.

Номер слайду 15

Прислів'я до конкурсу "Що б це означало"? 1. Кто не працює, той не їсть 2. Дорога ложка до обіду 3. Апетит приходить під час їжі 4. Хто добре жує, той довго живе 5. Здорові зуби - здорове тіло 6. Працюй до поту, так співаєш в полювання7. Коли я їм - я глухий і німий 8. Сніданок з'їси сам, обідом поділися з другом, вечерю віддай ворогові.

Номер слайду 16

7. Конкурс "Художня майстерня" Необхідно розробити і намалювати обкладинку для книги про травлення і придумати назву книги. Оцінюється виконання і ідея, втілена в малюнку і назві книги. Час виконання - 5-7мин . (Максимальна оцінка - 6 балів)

pptx
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку