Презентація до уроку-тренінгу на тему:"Людина з великої літери"

Про матеріал
В даній презентації використано різноманітні інтерактивні технології для учнів 6 класу. Її рекомендовано для використання вчителями зарубіжної літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Тумень - 2016” Учитель зарубіжної літератури. Луцук Марія Миколаївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Учасник фестивалю. Луцук Марія Миколаївна вчитель світової літератури Туменського НВК “ЗОШ І-ІІІ ступенів - ДНЗ”Освіта – вища, закінчила Рівненський державний педагогічний інститут, 1982 р. Спеціальність: “Російська мова та література”Кваліфікація: вчитель російської мови та літератури. Стаж роботи – 32 роки. Кваліфікаційна категорія: спеціаліст вищої категоріїПедагогічне звання: старший вчитель

Номер слайду 5

Світова література - 6 клас. Тема « Людина з великої літери».(Підсумковий урок по творчості Даніеля Дефо та Жуля Верна). Мета: розвивати в школярів уміння працювати з цитатним матеріалом, давати аргументовані відповіді,розвивати логічне мис лення, культуру мовлення, висловлювати власну позицію, уміння створювати власні презентації та захищати їх, сприяти вихованню в учнів активної життєвої позиції, кращих людських якостей: відданості, відповідальності, мужності, готовності прийти на допомогу в найскрутніші хвилини життя, бажання здобувати знання.

Номер слайду 6

Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок. Форма проведення: урок- тренінг з використанням інтерактивних технологій. Обладнання: портрети Д. Дефо, Ж. Верна, ілюстрації до романів «Пригоди Робінзона Крузо», «П’ятнадцятирічний капітан», плакат «Правила роботи на уроці», ребуси, епіграф, конверт із цитатами, смайлики.

Номер слайду 7

Хід урокуІ. Організаційно- мотиваційна частина. Вступне слово вчителя. Давньогрецький філософ Діоген Синопський відомий тим, що жив у діжці, ходив удень під яскравим сонцем гамірними міськими вулицями із запаленим ліхтарем, щось шукаючи. Коли здивовані громадяни поцікавилися в нього, що він загубив, той відповів: «Шукаю людину!». Бо й дійсно, справжню людину знайти нелегко. «Справжня людина пам’ятає минуле і дбає про майбутнє»,- переконані одні. «Людина віддає перевагу духовним цінностям над матеріальними»,- уточнюють другі. «Її душа відкрита до прекрасного»- додають треті. «Людина здатна відчувати чужий біль як свій власний і ладна пожертвувати свободою і самим життям заради високих ідеалів»- стверджують четверті. А як думаєте ви? Коли ми можемо збагнути, яка людина- добра чи погана і що в неї на душі? (Лише життєві випробування, яких не уникає жодна людина, здатні виявити її справжню, глибинну сутність).

Номер слайду 8

ІІ. Оголошення теми, мети уроку. Ви ще школярі. Живете безтурботним дитячим життям. Про вас піклуються батьки. І тільки з літературних творів ви дізнаєтесь про людей добрих і поганих, про літературних героїв, які проходять випробування на право називатися Людиною. І саме про таких людей ми дізналися, прочитавши прекрасні романи Даніеля Дефо та Жуля Верна. Тому сьогоднішній урок допоможе вам усвідомити, які якості роблять людину справжньою, як не впасти у відчай, коли доля посилає людині тяжкі життєві випробування.І на поміч нам прийдуть герої романів Д. Дефо «Пригоди Робінзона Крузо» та Ж. Верна «П’я тнадцятирічний капітан». Епіграф до уроку «Людина народжена не для того, щоб терпіти поразки». Слова американського письменника. Ернеста Хемінгуея

Номер слайду 9

ІІІ. Робота над темою уроку.1. Очікування. Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку? 2. Правила роботи на уроці. Щоб ваші очікування збулися, треба пам’ятати такі правила. (Правила прикріплюються на дошці) 1. Активність. 2. Доброзичливе ставлення одне до одного. 3. Кожна думка має право на існування. 4. Слухати і чути. 5. Говорити лише про себе і за себе.3. Знайомство. Кожен із вас по черзі називає своє ім’я та говорить фразу, що починається зі слів: «Я найбільше ціную в людей те…» (на дошці записано слово Людина, після відповіді кожного учня, записую ключове слово, потім називаємо найголовніші риси, які притаманні людині).

Номер слайду 10

4. Визначення рис характеру за цитатами.(Пропоную учням витягнути із скриньки цитату про Робінзона Крузо, яку прочитати, визначити головну рису характеру і записати на дошці до схеми). Робінзон Крузо(Пропоную учням витягнути із скриньки цитати про Діка Сенда, прочитати і визначити риси характеру героя, записати до схеми, яка поміщена на дошці). Дік Сенд

Номер слайду 11

(Цитати для характеристики образу Робінзона Крузо)1. «Я побував на кораблі одинадцять разів і перевіз на берег усе, що тільки в змозі перетягти пара людських рук».2. «У скрині він знайшов ліки й для душі – Біблію». «На першому місці стояли релігійні обов’язки та читання Святого письма».3. « І хоч як мені було тяжко, розум мій поволі переборював розпач».4. «… гіркий досвід людини, котра зазнала найбільшого нещастя на землі, показує, що в нас завжди знайдеться якась утіха, яку в рахунку добра та зла треба записати на прибуток».5. « … я був упевнений, що рано чи пізно підстрелю одну з них, що й сталося згодом».6. «…у мені заговорив голос розуму: «Ти в скруті, це правда, але згадай, де ті, хто був з тобою? У шлюпці були одинадцятеро, де ж решта? Чому вони не врятувались, а ти залишився живий? Чому тебе відзначено? І де краще бути – тут чи там?». І я показав на море. В усякому злі треба вбачати якесь добро й не забувати про гірше, що могло б статися».

Номер слайду 12

7. «Тут маю зауважити, що розум є основа й джерело математики, а тому, визначаючи й виміряючи розумом речі і складаючи собі про них правильні уявлення, кожен з часом може навчитися першого – ліпшого ремесла».8. «… я зроду не брав у руки ніякого інструмента, а проте завдяки працьовитості, ретельності та винахідливості, поволі так набив руку, що, безперечно, міг би зробити що завгодно, особливо маючи відповідне знаряддя».9. «Потроху я всією душею прихилився до нього, та й він полюбив мене так, як, гадаю, доти не любив нікого».

Номер слайду 13

(Цитати для характеристики образу Діка Сенда) 1. «У 4 роки він навчився читати, писати й рахувати. У 8 років пішов юнгою на корабель, який плавав у південних морях. Потім навчався у школі в Сан- Франціско; був допитливим, здібним до науки хлопчиком, мріяв вивчати вищу математику і навігацію».2. «Капітан Халл заприятелював із славним відважним хлопцем. Джеймс Уелдон зацікавився сиротою і віддав Діка до школи, потім улаштував матросом на своїй шхуні « Пілігрим». Дік був дуже вдячний капітанові Халлу та сім’ї Уелдон, щиро їх любив».3. «У нього вроджений хист мореплавця, і цим хистом він надолужує брак необхідних знань. Але й те, що він знає, гідне подиву…».4. «Хто з дитячих літ усвідомив, що праця – це закон життя… той завжди готовий на великі справи й у свій день знайде і волю, І силу, щоб їх здійснити».

Номер слайду 14

5. «Завдяки своїй своїй справді надлюдській силі волі цей юнак подолав небачені труднощі. Він схуд, зблід на виду, засмаг од вітру, та найдужче давався йому взнаки брак сну, такого необхідного в його віці. Однак його мужня натура вистояла. Місіс Уелдон застала його бадьорим і енергійним. - Ти так перемучився, бідний мій хлопчику! - Я виконував свій обов’язок, місіс Уелдон. - Мій хлопчику, я повторюю: ти виявив неабияку мужність і завзяття, показав себе справжнім мужчиною, гідним звання капітана. Діку, відтепер ти наш син! Ти рятівник твоєї матері й твого братика Джека!».6. «Ти маєш бути нашим провідником на суші, як був капітаном на морі».7. «Мій друже Дік, від усіх нас я дякую тобі за відданість, яку ти виявляв досі».8. «Був ладен піти в огонь і в воду за своїх благодійників». 9. «Навіщо жити, коли не можеш нічим стати у пригоді тим, кого любиш?». 10. «Він ураз зміркував: перекинута пірога – останній його порятунок». 11. «Якби на борту « Пілігрима» я знав усе, що належить знати справжньому морякові, скількох нещасть можна було б уникнути!».

Номер слайду 15

5. Презентація учнівських робіт та їх захист («Справжня людина. Яка вона?».

Номер слайду 16

6. Слово вчителя. Послухайте легенду «Дві Жабки». Одного дня дві жабки упало в глечик зі сметаною. Одна з них подумала, що це кінець і загинула. А друга почала борсатися, аж поки збила масло. Тоді вона відштовхнулася від нього і вистрибнула з глечика. Як ви думаєте, для чого я прочитала цю легенду?Вона має якесь відношення до теми нашого уроку? (У будь-якій складній ситуації треба боротися до кінця. Той, хто здається, завжди програє. Той, хто продовжує боротися, дістає шанс).

Номер слайду 17

7. Мозковий штурм. «Щоб стати справжньою людиною необхідно…».(Кожен учень висловлює свою думку, колективно складаємо пам’ятку). 1. Необхідно прагнути до знань. 2. Вірити в Бога. 3. Вміти переборювати розпач. 4. Бути завжди впевненим у своїх силах. 5. Любити працю, усвідомивши, що праця- це життя. 6. Вчитися долати труднощі. 7. Бути милосердним і готовим прийти на допомогу. 8. Чітко усвідомити : «Той, хто здається, завжди програє».

Номер слайду 18

8. Робота над епіграфом. Як ви розумієте слова Ернеста Хемінгуея? Чи розкривають вони суть нашого уроку?9. Підсумки. Вручаю дітям листочки - скіпери, на яких діти пишуть рису характеру, яку вони найбільше цінують в Робінзона Крузо та Діка Сенда і хотіли б її мати також. Прикріплює кожен у себе на грудях листочок- скіпер. Кожен учень говорить: На сьогоднішньому уроці я зрозуміла (в)…

Номер слайду 19

10. Прощання. Діти говорять один одному побажання. Наприклад. Валя, я бажаю тобі бути завжди впевненою в своїх силах, ніколи не падати духом,любити навчання,бути милосердною і вірити в Бога.11. Оцінювання. (за кожну відповідь діти отримували смайлики).12. Домашнє завдання.

pptx
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
1648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку