Презентація до уроку у 8 класі на тему" І.Карпенко- Карий. Трагікомедія "Сто тисяч"

Про матеріал
Урок у 8 класі "І. Карпенко- Карий- український драматург. Трагікомедія "Сто тисяч"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Карпенко- Карий- український драматург. Трагікомедія “Сто тисяч”

Номер слайду 2

Справжнє ім'я — Іван Карпович Тобілевич (псевдонім Карпенко-Карий поєднує в собі ім'я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого — героя п'єси Т. Шевченка "Назар Стодоля").

Номер слайду 3

І. Карпенко-Карий народився 29 вересня 1845р. в с. Арсенівка Бобринецького повіту на Херсонщині в родині зубожілого дрібного шляхтича, управителя поміщицького маєтку. Хлопець навчався в Бобринецькому повітовому училищі, потім 1859 р. працював писарчуком станового пристава в містечку Мала Виска, пізніше став канцеляристом міської управи.

Номер слайду 4

У 1870р. І. Карпенко-Карий одружився з Надією Тарковською (внучатами племінниками Н. К. Тарковській доводяться відомі російські митці — поет Арсеній Тарковський та його син, відомий кінорежисер Андрій Тарковський). У 1883р. в альманасі "Рада" надрукував оповідання "Новобранець", підписане псевдонімом Гнат Карий. За неблагонадійність І. Карпенка-Карого звільнили з посади секретаря поліції. Він вступив до трупи М. Старицького.

Номер слайду 5

У 1884 р. — був заарештований і засланий до Новочеркаська. Спочатку працював ковалем, пізніше відкрив палітурну майстерню, де займався оправленням книжок. У засланні написав свою першу драму "Чабан" ("Бурлака"), а також п'єси "Бондарівна", "Розумний і дурень", "Наймичка", "Безталанна". Протягом 1886—1887 рр. І. Карпенко-Карий опублікував п'єси "Бондарівна", "Розумний і дурень", "Наймичка", "Безталанна", "Мартин Боруля". Перший "Збірник драматичних творів" І. Карпенка-Карого вийшов у Херсоні 1886 р.

Номер слайду 6

У 1890 р. — вступив до товариства українських артистів, написав комедію "Сто тисяч". У 1899 р. драматург написав історичну трагедію "Сава Чалий", присвячену подіям гайдамаччини. Протягом 1900—1904 рр. І. Карпенко-Карий створив власну трупу, написав п'єси "Хазяїн", "Суєта", "Житейське море".

Номер слайду 7

У 1906р. І. Карпенко-Карий захворів, залишивши сцену, виїхав на лікування до Німеччини.15 вересня 1907 р. він помер у Берліні. Тіло перевезене в Україну і поховане на кладовищі в с. Карлюжини біля хутора Надія.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Теорія літератури. Трагікомедія — драматичний жанр, якому властиві риси одночасно і трагедії, і комедії. Це відрізняє її від драми як жанру, що є проміжним між трагедією та комедією. В основі трагікомедії лежить трагікомічне світосприйняття драматурга. Очевидно, що трагічне або комічне як у житті, так і в мистецтві не можуть існувати «паралельно».

Номер слайду 10

Аналіз трагікомедії “Сто тисяч”Автор — І. Карпенко-Карий (Тобілевич). Рік написання – 1889 Літературний рід — драма. Жанр твору: комедія. : Драма — літературний рід, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дію самих персонажів. Комедія (грецьк. komodia, від komos — весела процесія і ode — пісня) — драматичний твір, у якому засобами гумору та сатири розвінчуються негативні суспільні та побутові явища, розкривається смішне в навколишній дійсності чи людині.

Номер слайду 11

Тема “Сто тисяч”: зображення життя селянства в пореформені часи, суспільні явища, що мали місце в 80–90 роках XIX століття. Ідея “Сто тисяч”: викриття й засудження в образі Герасима Калитки хижацтва, жорстокості, ненаситної жадоби до наживи, духовної обмеженості, а також згубного впливу грошей на вихідців із народу (Бонавентура, Савка).

Номер слайду 12

Головні герої “Сто Тисяч»Герасим Никодимович Калитка — багатий селянин,Параска — жінка його. Роман — син їх. Савка — кум Герасима, селянин. Бонавентура — копач. Невідомий — єврей. Гершко — фактор. Мотря — наймичка. Клим — робітник.

Номер слайду 13

Проблематика “Сто тисяч” батьки і діти;прагнення збагатитися заради задоволення власних потреб;бідність і багатство;добро і зло;моральність і аморальність.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Lemesh Lubov
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
11058
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку