Презентація до уроку укр мови в 11 кл "Основні групи фразеологізмів . Стилістичні засоби фразеології"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку української мови в 11 класі на тему "Основні групи фразеологізмів . Стилістичні засоби фразеології"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні групи фразеологізмів. Стилістичні засоби фразеології

Номер слайду 2

Нема мудріших, ніж народ , учителів . У нього кожне слово – це перлина. М. Рильський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Порівняймо та знайдімо пари. Копилити губи. Води в рот набрати. Виводити на чисту воду. Мовчати Викривати. Ображатися

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Фразеологізми з народних джерел

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ні кола ні двора – бути дуже бідним, не мати господарства Кілком (кісткою) поперек горла став – стати на перешкоді Кілком стирчати – недоречно бути на видноті Хоч кола на голові теши – про вперту людину І колом не вибити з голови – не можливо позбутися нав`язливої думки Як сорочка на кілку – щось не на своєму місці Забити кола в землю – розпочати справу Стати колом – неспроможність діяти, рухатися

Номер слайду 10

Фразеологізми біблійного походження

Номер слайду 11

Як Адамові діти, ми пізнаємо одне одного по плодах, несемо свої важкі хрести, жнемо те, що посіяли, стукаємо — щоб нам відчинили. Ми на сьомому небі, коли живемо, як сіль на землі, а ті, хто живе, як Хома невірний, часто стають сліпими поводирями сліпих. Ми намагаємось не бити око за око, щоб не нести Каїнову печать на собі, а любити одне одного.

Номер слайду 12

• Пізнавайте за плодами — людину варто оцінювати за результатами її життя, поведінки• Адамові діти — нащадки першої людини• Нести свій (важкий, тяжкий) хрест — терпляче зносити труднощі,• Що посієш, те і пожнеш — постійність причинно-наслідкових зв’язків• Стукайте — і відчинять — важливість постійності в пошуку допомоги, чи певних благ, бо завжди є шанс, що ви отримаєте те, що шукаєте. • Бути на сьомому небі — радіти, бути задоволеним.• Сіль землі — найвидатніші представники певного суспільства;• Хома невірний — про людину, яка в усьому сумнівається, нікому не вірить.• Сліпі проводирі сліпців — вислів на опис людей, які не мають здорового глузду або знань, проте поводяться, як знавці теми, та ведуть за собою людей.• Око за око, зуб за зуб — уживається для вираження прагнення помститися за вчинене зло, несправедливість,• Каїнова печать — братовбивчий злочин.

Номер слайду 13

Крилаті вислови - сталі словесні формули (влучні вислови, звороти мови, окремі слова), висловлювання видат. осіб, цитати з літ. творів, які набули узагальн. змісту

pptx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
4066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку