Презентація до уроку української літератури в 10 класі на тему: "Картини життя гуцулів у порвісті М. Коцюбинського "Тіні забутих предків"

Про матеріал
Презентація дає змогу розширити уявлення учнів про самобутність невід’ємної частини України – Гуцульщини, показати її красу, духовне життя її мешканців, провести дослідження над психологієюлюдини, чи впливає природа і звичаї на характер і психікулюдини. Розвивати творче мислення учнів,виховувати любов і повагу до України та її звичаїв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Тіні забутих предків» Презентація-дослідження. Підготувала вчитель української мови літератури Зінченко Тетяна Анатоліївна

Номер слайду 2

«Там, де гори й полонини…»

Номер слайду 3

Карта України та Гущульщини

Номер слайду 4

Чабан на полонині

Номер слайду 5

Міфологічні істоти(лісовик, щезник, русалка)

Номер слайду 6

Видатні митці Гуцульщини

Номер слайду 7

Гачі (штани), кептар (вовняна безрукавка), черес (шкіряний пояс), коди (намисто)

Номер слайду 8

Вишивки Гуцульщини

Номер слайду 9

Психологія гуцулів. Психологія гуцулів дуже складна і цікава. Захищати гідність роду, честь родини наказує їм голос предків. Вони шанують і поважають традиції роду. Гуцули – гордий народ. Вони пам’ятають свій родовід майже до самих коренів, це те, чого ми з вами не знаємо. Якщо запитати зараз у нас , чи знаємо ми свій родовід, то майже всі назвуть лише бабусю та прабабусю, а далі вже й ні. А гуцули знають набагато більше і пишаються цим.

Номер слайду 10

Природа і психологія людини Гуцули – це люди, які вірять у прикмети, різні уяви, чаклунство. І саме через це складається психологія людини. Вродженою рисою характеру гуцулів є любов до прекрасного. Душа і слово поєднане у гуцулів: це єдине ціле, у них своєрідна психологія, де природа сильно впливає на людину. «Гори щохвилини міняли свій настрій, коли сміялась царинка, хмурився ліс, і все це відчувала людська душа».

Номер слайду 11

Тема та ідея твору: Тема: зображення життя гуцулів у Карпатах на межі 19 – 20 ст. у гармонії з природою, традиціями і звичаями, з язичницькими й християнськими віруваннями. Ідея: гімн природі, чистоті людських взаємин і почуттів; засудження бездуховного життя, обмеженого дрібними потребами; оспівування високого й красивого почуття – кохання.

Номер слайду 12

Проблематика твору1. Життя і смерть. 2. Сила кохання і неможливість існування без нього. 3. Стосунки батьків та дітей. 4. Язичество і християнство.

Номер слайду 13

Словникова робота. Гугля – сорочка Мольфар – гуцульський чаклун Габи – хвилі Маржина – худоба Газда – господар Царинка – невеличка лука для сінокосу Фудульна – гордовита Любаска – коханка

Номер слайду 14

В. Сухомлинський:«Справжня любов із роками не слабшає, а міцнішає». «Знай, що найщасливіші дні юності – це та чиста, ідеальна любов, з якою духовно багатим людям довго не хочеться розлучатися». «Любити – це означає, насамперед, віддавати коханій істоті сили своєї душі, творити для неї щастя». 

Номер слайду 15

Підсумок уроку. Висловіть свої думки та враження щодо проведеного дослідження на уроці.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Зробити письмову характеристику образів Івана та Марічки (за варіантами). 

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
31 березня 2021
Переглядів
615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку