Презентація до уроку української літератури в 10 класі за темою "М.Коцюбинський. Повість "Тіні забутих предків"

Про матеріал

Презентація – це демонстрація навчальної інформації з метою досягнення навчального ефекту за допомогою засобів візуалізації.

До Вашої уваги пропонується презентація, яку вчитель може використати як супровід до уроку української літератури в 10 класі за темою «Михайло Коцюбинський. Повість “Тіні забутих предків". Фольклорно-етнографічна основа твору, її романтичний характер. Сюжет твору».

Матеріал, поданий у презентації, допоможе вчителю ознайомити учнів з історією написання повісті, темою, ідеєю та порушеними проблемами. Пропонований матеріал дасть учням можливість побачити чарівну красу природи карпатського краю, розширити уявлення про особливість світовідчуття та світосприйняття гуцулів, їхній побут, традиції, самобутність жителів цього краю через осмислення праці й духовного життя, змальованих на сторінках повісті. Презентація допоможе розкрити не тільки образи головних героїв твору, а й уявити, що навколо живуть такі істоти, як щезник, чугайстир, нявки.

Крім того, презентація містить відомості про фільм «Тіні забутих предків», його режисера та акторів, що знялися в головних ролях.

Сподіваюсь, що пропонована презентація допоможе вчителю зацікавити учнів повістю М.Коцюбинського, краще пояснити тему уроку, а учням – якісніше засвоїти навчальний матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гуцульщині “Тінями забутих предків “ М. Коцюбинський поставив в українському письменстві пам’ятник. Антон Крушельницький

Номер слайду 2

Гуцули – етнографічна група українців, нащадки найстародавнішого племені уличів, що живуть у Карпатах (Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська області)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія написання повістіВід першого короткого перебування в Карпатах у Коцюбинського залишилось велике враження. Про нього він писав М. Горькому: «Коли б Ви знали, який це чудовий, майже казковий куточок, з густо зеленими горами, з вічно шумуючими гірськими ріками, чистий і свіжий, ніби вчора народився. Костюми, звичаї, весь уклад життя гуцулів … настільки своєрідні і мальовничі, що почуваєш себе перенесеним у якийсь новий невідомий світ. Як було б добре, аби ви хоч раз з'їздили в Карпати»У 1910 році Коцюбинський у відповідь на наполегливе запрошення Володимира Гнатюка по дорозі з Італії відвідав Карпати.

Номер слайду 5

На другий рік (1911 р.) Коцюбинський знову їде в Карпатитепер уже на більш довгий час,оселяється у великому мальовничому селі Криворівня.

Номер слайду 6

Чудо Карпат – смереки

Номер слайду 7

Пишучи твір «Тіні забутих предків», М. Коцюбинський зізнався: «Коли б я хоч трохи переніс на папір колорит Гуцульщини і запах Карпат, то й з того був бизадоволений».

Номер слайду 8

Полонина – безліса ділянка верхнього поясу Карпат, що використовується як пасовисько та для сінокосу.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Виготовлення бринзи

Номер слайду 12

Річка Черемош – священна вода Карпат

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Трембіта — унікальний український інструмент, який потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Трембіта є найдовшим інструментом світу, його довжина від 3 до 8 метрів.

Номер слайду 17

Споконвіку трембіта була єдиним засобом зв'язку чабанів із селом. Так попереджали про небезпеку, сповіщали про народження дитини, припрошували людей на весілля, плакали, коли проводжали людину в останню путь.

Номер слайду 18

Флояра – різновид флейти, має довжину 30 – 80 см

Номер слайду 19

Дримба – щипковий інструмент, який використовується в гуцульському музичному побуті. Невеличка металева підківка зі сталевим язичком. Посередині притискається до рота.

Номер слайду 20

Тема: зображення життя гуцулів у Карпатах на межі ХІХ – ХХ ст. у гармонії з природою, традиціями і звичаями, з язичницькими й християнськими віруваннями.Ідея: оспівування високого й красивого почуття — кохання.

Номер слайду 21

Проблематика творугармонія між людиною і світом природи;проблема добра і зла;сила кохання і неможливість існування без нього;вплив мистецтва на людину;вибір між життям і смертю.

Номер слайду 22

Інші назви:«Тіні минулого»«Голос віків»«Відгомін предковіку»«Дар предків забутих» 

Номер слайду 23

Система образів повісті Михайла Коцюбинського

Номер слайду 24

Гуцульські Ромео і Джульєтта

Номер слайду 25

Знайомство Івана й Марічки«… А ти нащо коло воза стояла? Вона подумала трохи, не знаючи, що одповісти, і почала шукати щось за пазухою. Витягла, врешті, довгий цукерок. — Ади! Половину вкусила, а другу поважним, повним довір'я рухом подала йому. — На! Він завагався, але узяв».

Номер слайду 26

Іван Палійчук«Іван все плакав, кричав по ночах, погано ріс … Не раз вона з ляком думала навіть, що то не од неї дитина. Не "сокотилася" баба при злогах, не обкурила десь хати, не засвітила свічки - і хитра бісиця встигла обміняти її дитину на своє бісеня», тому мати називала його «обмінником»«Іван був дев’ятнадцятою дитиною в гуцульській родини Палійчуків»

Номер слайду 27

Марічка Гутенюк«Марічка обзивалась на гру флояри, як самичка до дикого голуба, — співанками. Вона їх знала безліч...»

Номер слайду 28

Коломийки— це початково танцювальна пісня, яку й досі співають до танцю, стала улюбленою формою ліричної пісні на західноукраїнській території. Коломийками також називають коротенькі пісеньки (співаночки), що можуть виступати як приспівки до танцю

Номер слайду 29

Палагна«була з багацького роду, фудульна, здорова дівка, з грубим голосом й воластою шиєю. Правда, вона любила пишне лудіння, і немало десь піде грошей на шовкові хустки та дорогі згарди, але то байка!”

Номер слайду 30

Мольфар Юра. У культурі гуцулів так називають наділену надприродними здібностями людину. Як вважають місцеві жителі, мольфари бувають добрі або злі. Для лікування людей та керування силами природи (наприклад, хмарами) мольфари використовують замовляння, спеціальні пристрої та трави

Номер слайду 31

«Він був як бог, знаючий і сильний, той градівник і мольфар. У своїх дужих руках тримав сили небесні й земні, смерть і життя, здоров'я маржинки й людини».

Номер слайду 32

«Став проти хмари, одна нога наперед, і склав руки на грудях. Закинув назад бліде обличчя і вперся похмурим оком у хмару. Тоді Юра підняв до хмари ціпок, що тримав у руці, і крикнув у синій клекіт: «Стій! Я тебе не пускаю!..» Юра заклинав її йти «у безвісті, у провалля», але не на сіножаті, бо пропаде худоба. Нарешті хмара скорилася».

Номер слайду 33

«Чого вона тільки не виробляла, ота родима відьма! Перекидалась у полотно, що біліло смерком попід лісом, повзла вужем або котилась горбами прозорим клубком. Спивала, нарешті, місяць, щоб було темно, як йде до чужої худоби. Не один присягався, що бачив, як вона терницю доїть: заб'є у неї чотири кілки, неначе дійки,— і надоїть повну дійницю». Відьма баба Хима. Слово відьма спочатку вживалося в значенні «та, що все знає, відає», звідки розвинулося подальше «ворожка», а пізніше — «зла, сварлива жінка».

Номер слайду 34

«На камені, верхи, сидів «той», щезник, скривив гостру борідку, нагнув ріжки і, заплющивши очі, дув у флояру». Щезник. За давніми віруваннями гуцулів, щезник — це чорт, що раптово з'являється, раптово зникає.

Номер слайду 35

Образ Чугайстра (Чугайстрина, діда, лісового чоловіка, гая, ночника) не відомий іншим слов'янам. Його знають тільки в українських Карпатах. «Він був без одежі. М'яке волосся покривало все його тіло, оточало круглі і добрі очі, заклинилось на бороді і звисало на грудях. Се був веселий чугайстир, добрий лісовий дух, що боронить людей од нявок. Він був смертю для них: зловить і роздере». Чугайстир

Номер слайду 36

Чугайстир виступає у досить невизначеному окресленні: іноді як високий чоловік, одягнутий у біле, іноді як покритий довгим волоссям. Поведінкою нагадує лісовика. За повір'ями, колись він був звичайною людиною, але його закляли чаклуни. У лісі він ловить нявок і поїдає їх. Проте до людей чугайстир ставиться доброзичливо. Поспілкувавшись із ними при зустрічі, він відпускає їх, не заподіявши шкоди.

Номер слайду 37

Танець Івана з чугайстром

Номер слайду 38

Нявка – казкова лісова істота в образі гарної оголеної дівчини з довгим розпущеним волоссям; лісова німфа. Нявка

Номер слайду 39

«Іван бачив перед собою Марічку, але йому дивно, бо він разом з тим знає, що то не Марічка, а нявка. Йшов поруч із нею й боявся пустити Марічку вперед, щоб не побачить криваву діру ззаду у неї, де видно серце, утробу і все, як се у нявки буває». Мавки символізують душі дітей, які народилися мертвими чи померли нехрещеними. Вони часто постають у вигляді молодих привабливих дівчат, які танцями і співом заманюють хлопців у ліс, де залоскочують їх до смерті або стинають їм голови.

Номер слайду 40

Сергій Параджанов (Саркіс Параджанян) (1924 – 1990)У 1964 році режисер Сергій Параджанов та оператор Юрій Іллєнко зняли однойменний фільм. Юрій Іллєнко(1936 – 2010)

Номер слайду 41

Фільм "Тіні забутих предків" отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 Гран-прі) у 21 країні й увійшов до Книги рекордів Гіннеса. 

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Іван Миколайчук (1941 – 1987)Лариса Кадочникова(нар. 1937 р.)

Номер слайду 44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 29
Оцінки та відгуки
  1. Струтинський Олександр Дмитрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаврилюк Інна
    Дякую,Вам за працю.Скористаюся.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бихун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Андріянова Лариса Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Великая Аллочка
    Дуже сподобалася презентація! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Хекало Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Шидловська Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Ігнатенко Оксана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Abikh Оlena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Кирильченко Любовь
    Дякую, пані Світлано! Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Руснак Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Оробченко Аліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Пархітько Надія Олексіївна
    Прекрасна робота. Щиро дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Чехута Яна Леонідівна
    Щиро дякую!!! Чудова робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Дерев'янко Олена Вікторівна
    Дякую. Увесь потрібний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Лобанова Ірина Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Семеновських Оксана Ярославівна
    Щиро дякую! Дуже гарна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Друк Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Ільченко Алла Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Голобородова Галина
    Чудовий матеріал! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Сизко Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Жолонківська Тетяна
    Гарна презентація.Велике Вам спасибі.Творчого натхнення.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. Гончаренко Татьяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Ляпало Людмила
    Величезне спасибі за Вашу роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  29. Сидоренко Олена Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 26 відгуків
pptx
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
44716
Оцінка розробки
5.0 (29 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку