Презентація до уроку української мови (11 клас) за темою "Прислівник. Ступені порівняння"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе закріпити, і поглибити знання, уміння і навички учнів з теми "Прислівник. Ступені порівняння". Крім того, допоможе доцільно використовувати прислівники різних ступенів порівняння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Прислівники. Ступені порівняння» Підготувала: вчитель української мови та літератури Нижнєнського НВК «ДНЗ- ЗНЗ» №36 БРОВАР ОЛЕНА

Номер слайду 2

Виразно прочитайте уривок вірша Л. Забашти «Рідна мова». З яким почуттям ставитесь ви до материнської мови? Чи трапляються в тексті прислівники? Назвіть їх. Прийняла я дарунок від нені – то мова,Тому скарбу ніколи не скласти ціни,Моє серце вона осява барвінково,Будьте вдячні матусі, і дочки й сини!

Номер слайду 3

Прислівник – це повнозначна незмінювана частина мови, що виражає ознаку дії, стану чи ознаку якості або предмета. Прислівник у реченні пов'язується:з дієсловом, виконуючи роль обставини дії: Дорога все глибше (як?) врізалась в ущелину, зверху (звідки?), зі скель, покапувало.з прикметником або іншим прислівником, слугуючи для вираження ознаки якості в ролі обставини міри, ступеня: Ось зовсім (наскільки?) близько з води вихопилась гостра скеля.з іменником, виконуючи роль неузгодженого означення: Карлос вибрав шлях (який?) направо, Гвідо вибрав шлях (який?) наліво. Менш типовою для прислівника є роль присудка в односкладовому реченні: Тихо, пустельно, мов на краю світу.

Номер слайду 4

РОЗРЯДИ ПРИСЛІВНИКІВ: Означальні прислівники виражають якісні ознаки дії або стану, спосіб їх вияву, міру або ступінь. Поділяються на три групи: 1) якісно-означальні (добре, верхи, наполегливо); 2) способу або образу дії (навпочіпки, по-нашому); 3) кількісно-означальні (мало, надвоє, занадто). Обставинні прислівники виражають різні обставини, за яких відбувається дія, тобто характеризують дію або процес за часовими, просторовими, причинними відношеннями, рідше –за метою її виконання. Поділяються на чотири групи: 1) прислівники часу (торік, вчора, завтра); 2) прислівники місця (вгорі, вперед, звідусіль); 3) прислівники мети (наперекір, навмисне, напоказ); 4) прислівники причини (спересердя, спросоння, згарячу). Безособово-предикативні прислівники виражають: а) стан природи (тихо, ясно, тепло); б) психічний або фізичний стан людини (легко, весело, душно); в) зумовленість, необхідність, доцільність дії в оцінці людини (треба йти, необхідно виконати, потрібно сказати).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Випишіть речення, у яких прислівники вжиті в різних формах ступенів порівняння. Підкресліть їх як члени речення. Поясніть спосіб творення. Це велике щастя, коли поруч надійний, вірний друг. Чим довше дивився він у зоряне небо, тим глибше і неосяжніше відкривалося воно. Весною працювалося легше, радісніше. Сонце, віддавши весь запас свого вогню, тепер уже не палило, а тільки лагідно гладило поруділу землю. Можливо, що те літо було не таким уже й тихим, але вихователька кожного разу атестувала дітей якнайкраще. Вчіть скоріше нас співати гарну пісеньку легку.

Номер слайду 8

Перепишіть. Розкрийте дужки, утворивши вищий ступінь порівняння прислівників. Граніт (часто) залягає глибоко в землі. А сонце спускається все (низько та низько), наближається до гори все (багато та багато). Усі притихли і (пильно) розглядали людську постать, що наближалася.

Номер слайду 9

Від поданих прислівників утворіть вищий і найвищий ступені. Запишіть. Поясніть їх творення і правопис. Усно складіть з ними речення. Близько, тонко, низько, коротко, високо, хороше, мало.

Номер слайду 10

ТРЕНІНГ 1) Доведіть, утворивши відповідні словосполучення, що форми слів добре, вище, дорожче можуть бути і прикметниками, і прислівниками. Поставте до них питання. 2) Користуючись словами довідки, поясніть фразеологізми прислівниками. За тридев'ять земель, на волосинку, не за горами, рукою подати, око в око, з копита щось робити. Довідка: раптово, дуже далеко, дуже мало, близько, недалеко, відверто.

Номер слайду 11

БЕСІДАЩо називається прислівником?Чим він відрізняється від інших самостійних частин мови?На які групи за значенням поділяються прислівники?

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Могила Алла Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Устенко Наталія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
16656
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку