Презентація до уроку української мови

Про матеріал
МЕТА: Познайомитися з синонімами, антонімами, омонімами, навчитися визначати їх у реченнях і використовувати у своєму мовленні; розвивати пам'ять, увагу, мислення учнів, збагачувати словниковий запас; виховувати любов і повагу до усної народної творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто говорить або пише, той сіє. Хто слухає або читає, той збирає. Народна творчість ГРУПИ СЛІВ ЗА ЗНАЧЕННЯМ: СИНОНІМИ, АНТОНІМИ, ОМОНІМИ

Номер слайду 2

Мета уроку: Познайомитися з синонімами, антонімами, омонімами; навчитися визначати їх у реченнях і в тексті; використовувати у своєму мовленні.

Номер слайду 3

СХЕМА МАРШРУТУ: 1.Відвідання хатинки груп слів за значенням (знайомство). 2.Прогулянка Лексикологією (виконання завдань). 3.Повернення додому (перевірка своїх знань).

Номер слайду 4

це слова, які звучать по-різному, але мають близьке лексичне значення. Перед вами школярі. А як їх можна назвати інакше?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

А ось синоніми до слова «дорога» Шлях, шосе, автострада, магістраль, путь, траса, стежка.

Номер слайду 7

Як багато синонімів до слова «йти» Прямувати, ступати, крокувати, маршувати, чимчикувати, тарабанитися, шкандибати, переставляти ноги, дорогу міряти, ледве ноги волочити.

Номер слайду 8

ВІДШУКАЙ ! Горить, палає і втоми не знає. Де багато шуму й гамору, там мало толку. Де можна в лантух, там мішка не треба. З нього ні діла, ні роботи. Не поле родить, а нива. Переливає з пустого в порожнє. Косо, криво, аби живо. Не лукав, не хитруй, а добре працюй.

Номер слайду 9

Антоніми – це слова, які мають протилежне значення. день ніч

Номер слайду 10

Чистий Брудний Сміятися Плакати

Номер слайду 11

Пасивний День Голосно Песиміст Учений Вітчизняний Багато Активний Ніч Тихо Оптиміст Неук Імпортний Мало Письмово дібрати до поданих слів антоніми, підкреслити перші букви в дібраних словах. Яке слово вийшло?

Номер слайду 12

Спробуй вставити у прислів’я антоніми сам! Аби день переднювати, а … переночувати. Краще погано їхати, ніж … йти. Добре довго пам’ятається, а … , на щастя, забувається. Вчення - світ, а … - тьма. Ранні пташки росу п’ють, а … слізки ллють.

Номер слайду 13

Хтось там, бачу, притомився І на парту похилився. Треба всім нам дружно встати, Фізкультуру розпочати.

Номер слайду 14

ОМОНІМИ - слова, які звучать однаково, але мають різні лексичні значення.

Номер слайду 15

1 2 3 4 1. Співає зозуля - б’є молотом коваль. 2. Велика ділянка ґрунту, на якій росте пшениця – людина грядку … 3.Небесне світило - проміжок часу 30 днів. 4. Вулканічна маса - на ній сидять у дворі бабусі

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ручка

Номер слайду 18

Омоніми - це слова, що звучать і пишуться однаково, але різняться значенням. Омографи Співпадають у написанні, різняться наголосом Наприклад: БТЛАС –АТЛБС ЗБМОК - ЗАМУК Омофони Співпадають у звучанні, різняться написанням Наприклад: СОНЦЕ – СОН ЦЕ МИНЕ-МЕНЕ Омоформи Співпадають у звучанні окремих форм слова Наприклад: НІС ( імен.) НІС ( дієслово )

Номер слайду 19

З поданої групи слів виписати омофони, омографи, омоформи Мріяти – мрія ти, насъп – нбсип, (маленькі) діти – (ніде) діти, Роман – роман, (ідуть) літа –(орел) літа, плачэ – плбчу, (цвітуть)сади – сади (дерево), замук – збмок, Місяць – місяць.

Номер слайду 20

ВІДШУКАЙ ОМОНІМИ! Сім подорожніх на віз, аби тільки кінь віз. Дівчина без коси не має краси. Коси, коса, поки роса. Млин меле – мука буде, язик меле – мэка буде. Хто любить музику, той не може не любити життя. Нащо нам музъки, коли в нас довгі язики.

Номер слайду 21

Я антонім слова літо, В мене біла, тепла свита, Хоч мороз люблю сама, Адже звуть мене … Я антонім шуму, стуку, Уночі без мене мука, Для спочинку наймиліша, Відгадайте, хто я ?

Номер слайду 22

ЗОЛОТИЙ ПІШОВ, А СРІБНИЙ ПРИЙШОВ

Номер слайду 23

Без труда нема плода. Наука в ліс не веде, а з лісу виводить

Номер слайду 24

Пригадаймо мету, яку ми поставили на початку нашого уроку. МЕТА: Познайомитися з синонімами, антонімами, омонімами; навчитися визначати їх у реченнях; використовувати у своєму мовленні.

Номер слайду 25

ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО: 1. Які слова називаються синонімами? 2. Які слова називаються антонімами? 3. Які слова називаються омонімами? 4. Назвіть види омонімів.

Номер слайду 26

5. Які слова належать до омографів? 6. Які слова належать до омоформ? 7. Які слова належать до омофонів? 8. Чи зможу я знайти в реченнях групи слів за значенням?

Номер слайду 27

1. З білого легко чорне зробити, але з чорного біле – тяжко. 2. Науку вивчають з азів, дружбу бережуть спочатку. 3. Як голова сивіє, то людина мудріє. Не той голова, що дуже кричить, а той, хто вміє навчить.

Номер слайду 28

Домашнє завдання Вивчити §51-53, записи в зошитах; 1)виконати вправу 391; 2)написати твір-опис весни, використовуючи вивчені групи слів за значенням; намалювати ілюстрації до синонімів, антонімів, омонімів.

ppt
Додано
29 липня 2018
Переглядів
5168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку