Презентація до уроку української мови для 5 класу з теми "Правила вживання апострофа. Правильна вимова й написання слів з апострофом"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови для 5 класу з теми "Правила вживання апострофа. Правильна вимова й написання слів з апострофом" містить цікавий матеріал, об’єднаний соціокультурною темою «Тарасовими шляхами».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Кольоровий настрій»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Кобзарем його ми звемо,Так від роду і до роду,Кожен вірш свій і поему Він присвячував народу. М. Рильський

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відгадай. Я такий же, як знак розділовий,І відомий шкільній дітворі. Та в словах української мови. Я пишусь не внизу, а вгорі. Спробуй лиш написати ім’я – Зразу стану потрібним і я.

Номер слайду 6

Мовна розминка. У Лук’яна в’язка м’яти. У Дем’яна дев’ять в’язок.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мовний лайфхак Мавпа Буф

Номер слайду 9

Зупинка І Дитинство Тараса

Номер слайду 10

Вибіркове письмо з коментуванням Прочитайте текст. Випишіть виділені слова, поясніть їх правопис. Чумаки були неабиякими романтиками. Від’їжджаючи по сіль, вони брали із собою жмутик духмяної трави, жменьку рідної землі. Ці обереги були для них святі: нагадували про покинуті медвяні ниви, укриті ряскою ставки, м’ятні купелі. Вони навіювали спогади про зоряні родинні вечори, коли вся сім’я слухала солов’їні переливи. (Із журналу).

Номер слайду 11

Вправа з ключем. Записати спочатку слова з апострофом, а потім без нього. Зв...зок, тьм...яні, реп...яхи, Солов...йов, арф...яр, пор...ядок, бур...яни, п...єдестал, духм...яна. Ключ. У кожному слові підкресліть останню букву, прочитаєте назву села, де провів своє дитинство Т. Шевченко.

Номер слайду 12

Зупинка ІІ Золотоверхий Київ

Номер слайду 13

Пізнавальне завдання «Мовне диво»А чи знаєте ви, що наша мова також дивовижна?Тож бувають у мові дива!Це слівце інтригує недарма!На шість літер – апострофів два,Означає місцину над яром. У якому слові два апострофи?(Над’яр’я)

Номер слайду 14

Поетична мозаїка «Якби ти нас, Тарасе, чув»

Номер слайду 15

Бліц-турнір «Ерудит»

Номер слайду 16

Релаксаційно-оздоровча блок

Номер слайду 17

Зупинка ІІІ Найкраще місце на землі

Номер слайду 18

Лінгвістична гра «Я - редактор» Зійди у травні на Тарасову гору, і тебе зачарують співом соловї. Бо вони тут особливі. Це єдине місце в Україні, де живе дванадцять видів соловїв. Пташки с’юди ніби злетілися в гості до Тараса Шевченка, наспівати йому, звеселити його. Як тільки спаде надвечіря, вони тут змагаються своїм хистом. З кожного гаю лине своя полум’яна пісня. І звучить над Тарасовою горою багатоголосий соловїний хор. І слухає цю солов’їну хвалу Кобзареві Дніпро, що вється в підгірї. Слухає українське широке поле і вся Україна. (О. Гончар).

Номер слайду 19

Зупинка ІV Заповіт Т. Шевченка

Номер слайду 20

Тест

Номер слайду 21

Самооцінювання навчальної діяльності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. КритеріїОцінка1 Я швидко засвоїв тему 2 Я був активний на уроці 3 Я з цікавістю виконував усі завдання 4 Я встигав разом з однокласниками 5 Я відповідав правильно та впевнено Усього балів

Номер слайду 22

Домашнє завдання (на вибір)4-6 балів -– вивчити правила, вправа 414, с. 196 підручника 7-9 балів - знайти і записати 5 прислів'їв зі словами з апострофом, пояснити правопис слів з вивченими орфограмами10-12 балів - написати твір-мініатюру на тему «Тарас Григорович Шевченко у моєму житті», використовуючи слова з апострофом

Номер слайду 23

Юні друзі, дорожіть Шевченком..! Олесь Гончар

Номер слайду 24

Тарасова пристрасть Тарасова мужність Тарасове невмируще слово

pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку