Презентація до уроку української мови для 8 класу "Вставні слова та словосполучення"

Про матеріал

Презентація до уроку української мови на тему "Вставні слова та словосполучення", який представлений у вигляді подорожі по семи архітектурних та культурних місцях - чудесах міста Полтава.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

7…

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЧУДО – ДИВО, ДИВИНА, ЧУДАСІЯ, ДИВОВИЖА

Номер слайду 5

СІМЧУДЕСПОЛТАВИ

Номер слайду 6

БУДИНОК ДВОРЯНСЬКОГО І СЕЛЯНСЬКОГО БАНКУ

Номер слайду 7

“УТРАЧЕНА ІНФОРМАЦІЯ”Вставні слова і словосполучення … ставлення мовця … … прискорено … … паузами … … виділяють … … членами речення . Вони … ступінь … , різноманітні … … … повідомлення, звернення … … … думки.

Номер слайду 8

“ПОЛЕ ПОЛТАВСЬКОЇ БИТВИ”

Номер слайду 9

Незвичайний поїзд{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1} РАЗОМ ОКРЕМО ЧЕРЕЗ ДЕФІС

Номер слайду 10

Чи пасажири на місці?{FABFCF23-3 B69-468 F-B69 F-88 F6 DE6 A72 F2} РАЗОМОКРЕМОЧЕРЕЗ ДЕФІСЩОПРАВДАНЕ ДАЙ БОЖЕПО-ВАШОМУНАПРИКЛАДЯК НА ЗЛОПО-ПЕРШЕНАВДИВОВИЖУТАКИМ ЧИНОМПО-МОЄМУНА ЩАСТЯЇЙ-БОГУЗА ЧУТКАМИТАК БИ МОВИТИА ВТІМ

Номер слайду 11

СПАСЬКА ЦЕРКВА

Номер слайду 12

ЗВОДИМО БУДІВЛЮБУВАЄ, ЛЮДЕЙ, БАГАТО, СЕРЕД, ЗЛА. БУВАЄ, СЛОВО, КРАЩЕ, ДОБРЕ, ЗА, ЗЦІЛЮЄ, ЛІКИ.

Номер слайду 13

КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

Номер слайду 14

ЛІНГВІСТИЧНИЙ ОРНАМЕНТЛІНГВІСТИНИЙ ОРНАМЕНТ… у 40 залах і фондах музею зберігається понад 300 тисяч експонатів (упевненість у достовірності). …серед них колекції полтавської народної вишивки, ткацтва, килимарства (спосіб оформлення думок). Поміж багатьох раритетів … давньоєгипетська колекція, пам’ятки античного і східного мистецтва, козацькі старожитності (зв’язок думок). … у 2005 році Полтавський краєзнавчий музей став лауреатом і дипломантом І Всеукраїнського музейного фестивалю “Музей третього тисячоліття” (привернення уваги).

Номер слайду 15

ХРЕСТОВОЗДВИЖЕНСЬКИЙ МОНАСТИР

Номер слайду 16

“ЗЛОВИ ПОМИЛКУ”А втім прекрасно на цім світі жить!Ти повинен жити в повну силу отже, дій!Деякі речі, що-правда, призабулись у плині літ. Знати історію рідного краю бесперечно потрібно.

Номер слайду 17

БІЛА АЛЬТАНКА

Номер слайду 18

РЕКЛАМНА ПАУЗА

Номер слайду 19

КРУГЛА ПЛОЩА

Номер слайду 20

“ТЕСТОВИЙ ЛАБІРИНТ”ВСТАВНІ СЛОВА І СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ВИРАЖАЮТЬ: А) ДУМКИ МОВЦЯ, Б) ВКАЗІВКУ НА МОВЦЯ; В) ДЖЕРЕЛО ПОВІДОМЛЕННЯ.2. ВСТАВНІ СЛОВА І СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ НА ПИСЬМІ ВИДІЛЯЮТЬ … 3. НА ЩАСТЯ, НА БІДУ, НА ДИВО – ВСТАВНІ СЛОВА, ЩО ВИРАЖАЮТЬ: А) РІЗНІ ДУМКИ, Б) РІЗНОМАНІТНІ ПОЧУТТЯ, В) ДЖЕРЕЛО ПОВІДОМЛЕННЯ. 4. ВСТАВНИМИ СЛОВАМИ І СЛОВОСПОЛУЧЕННЯМИ ТАКИМ ЧИНОМ, З ІНШОГО БОКУ, НАПРИКЛАД МИ: А) ЗВЕРТАЄМОСЯ ДО СПІВРОЗМОВНИКА, Б) ВИСЛОВЛЮЄМО ЕМОЦІЇ; В)ОФОРМЛЮЄМО ДУМКИ. 5. СЛОВА ПО/ПЕРШЕ, ПО/МОЄМУ, ЇЙ/БОГУ ПИШУТЬСЯ … 6. СЛОВА А ВТІМ, МАБУТЬ: А) НІКОЛИ НЕ БУВАЮТЬ ВСТАВНИМИ, Б) ВИКОНУЮТЬ РОЛЬ І ВСТАВНИХ СЛІВ, І ЧЛЕНІВ РЕЧЕННЯ, В) УЖИВАЮТЬСЯ ЛИШЕ У РОЛІ ВСТАВНИХ. 7. У РЕЧЕННІ “МИ ПРАГНЕМО ПЕРЕДУСІМ ЛЮБОВІ ТА ДОБРА” КОМА ЧИ КОМИ …

Номер слайду 21

ПЕРЕВІР СЕБЕ!ВКОМАМИБВЧерез дефіс. ВНЕ ПОТРІБНІ

Номер слайду 22

“БЕРУ СЛОВО!”ПАМ’ЯТАЙТЕ! НАДМІРНЕ ВЖИВАННЯ ВСТАВНИХ СЛІВ ЗАСМІЧУЄ МОВЛЕННЯ.

pptx
Додано
18 березня 2018
Переглядів
2094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку