Презентація до уроку української мови і математики

Про матеріал
Презентація до уроку. Урок - космічна подорож. Без граматики не вивчиш математики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пролунав уже дзвінок і почався наш урок.

Номер слайду 2

1 7 4 8 9 11 14 11 17 19 15 19 2 7 3 19 3 6 19 18 14 11 17 7 14 11 17 19 5 19 Е – 7;Б -1;Г -8;З -4;Р – 9;А – 11;М – 14;Т – 17;И -19;К – 5;Н – 2; В – 3;Ч – 6;Ш – 18.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Математичні цікавинки

Номер слайду 7

Сьогодні неможливо точно сказати, коли саме було винайдено число. Проте можна вважати, що не пізніше 300000 років тому, бо не могли ж люди обійтися без чисел при будівництві календаря в печері Пеш де Лазе. Якщо відштовхнутися від цієї дати, то потрібно буде близько 270000 років, аби в ХХХ столітті до н.е. стародавні єгиптяни сягнули в лічбі до 100000.

Номер слайду 8

Чисел існує безліч. Яке б велике число ми не назвали, додавши до нього лише одиницю, матимемо ще більше число. Космонавт-2 Г.С. Титов, зробивши 17 обертів навколо Землі, пролетів відстань майже в 1 млн. км, що значно перевищує довжину шляху від Землі до Місяця і назад. Але мільйон можна назвати карликом порівняно з таким числовим велетнем, як мільярд. Якщо почати лічити підряд до мільярда – 10-річним хлопчиком, працюючи по 9 годин на добу, то закінчиш лічбу глибоким стариком. А те, що організм людини дорослої складається приблизно з 20 тисяч мільярдів клітин, навіть важко собі уявити.

Номер слайду 9

«Один – числівник?» Деякі вчені не вважають слово один числівником, бо воно, на відміну від усіх інших числівників , не означає сукупності однорідних предметів. Сказати одна книга і просто книга у кількісному відношенні – одне і теж. І в цьому реченні воно має значення «те саме». Одні схильні вважати це слово займенником ,ще інші прикметником,ще інші – числівником. Підстави для цього є.

Номер слайду 10

Справді, слово «один» має форму роду. Як не дивно, має і форму…множини! До речі, така ж незвичайна якість властива і числівникам тисяча, мільйон. Відмінюється слово один як займенник:одного – того, одному – тому і т.д. Це слово не рідко зайве. Наприклад, ми просимо зважити не один кілограм цукру, а просто кілограм. Лічачи щось, замінюємо слово один іншим – раз.

Номер слайду 11

1 варіант – провідміняти складні кількісні числівники сімдесят, дев’ятсот. 2 варіант – списати речення; зробити морфологічний аналіз числівника. Як пощастило дівчинці в сімнадцять, в сімнадцять гарних,неповторних літ! (Л. Костенко)

Номер слайду 12

1 варіант – Н. сімдесят Р. сімдесяти(сімдесятьох) Д. сімдесяти(сімдесятьом) Зн. сімдесят або сімдесятьох Ор. Сімдесятьма(сімдесятьома) М. сімдесяти(сімдесятьох) Н. дев’ятсот Р. дев’ятисот Д. дев’ятистам Зн.дев’ятсот або дев’ятисот Ор. дев’ятьмастами(дев’ятьомастами) М. дев’ятистах 2 варіант - 1. Словоформа у реченні: в сімнадцять. 2. Відповідає на питання: скільки? 3. Початкова форма: сімнадцять. 4. Розряд за значенням: кількісний; власне кількісний. 5. Група за будовою: складний. 6. Граматичні ознаки: називний відмінок. 7. Числівник успадкований із раніших етапів розвитку мови, де був утворений із числівника на означення кількості одиниць – сім, прийменника на і числівника десять у формі місцевого відмінка. 8. Усі складові частини складного числівника пишуться разом; після першої частини м’який знак не пишеться, а в кінці слова м’який знак пишеться. 9. Узгоджується з іменником літ; іменник вживається у формі родового відмінка множини. 10. У реченні разом з іменником літ виступає обставиною часу.

Номер слайду 13

Наші гості можуть до нас приєднатися. Якщо я називатиму числівник , руки піднімайте угору, якщо іншу частину мови – вперед. Сьомий, п’ятиденка,двадцять, восьмирічка,сорок,четверо,одиниця,перший.

Номер слайду 14

П’ять, п'ятнадцять, без двох двадцять, семеро, троє ще й малих двоє. Летіли гуси: один попереду, два позаду, два попереду, один позаду, один між двома і троє в ряд. Скільки гусей? У хлопчика стільки сестер, скільки й братів, а в його сестри сестер вдвоє менше, ніж братів. Скільки в сім’ї сестер і братів? Йшли юрбою: мати з дочкою, чоловік із жоною, дочка з батьком, теща з зятем та бабуся.

Номер слайду 15

4 група – Прочитайте ребуси. Які за значенням числівники тут використані? Утворіть від них порядкові. 1 група – Г1а Пі100лет 2 група – Ві3ло 3 група - 7’я Пі2л 100рож 3буна 100рож

Номер слайду 16

«Тести» Правила техніки безпеки

Номер слайду 17

Підсумок уроку Що сподобалось на уроці? Чому навчились на уроці? Домашнє завдання 1.Утворіть і запишіть збірні числівники від поданих чисел 3,6,16. Провідміняйте і складіть з ними речення. Математика № 1293, 1296 2*. Написати казку « Якби зникли числівники» Найкращі казки будуть надруковані в шкільній газеті «Піраміда»

ppt
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку