Презентацiя до уроку української мови «Лексичне значення слова. Однозначні та багатозначні слова». 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку «Лексичне значення слова. Однозначні та багатозначні слова». 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Лексичне значення слова. Однозначні та багатозначні слова» 5 клас. Пiдготувала: Iнга Фролова

Номер слайду 2

«Шановні учні 5 класу! Королева Лексика запрошує вас на щорічний лінгвобал. Для того щоб потрапити до палацу, вам необхідно пройти країною Лексикологія, розкрити таємниці її мешканців». Лексикалексемасловопряме значеннясинонiмиантонiмипереносне значеннябагатозначнiстьомонiми

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Лексикологія – це розділ науки про мову, який вивчає лексику. Сукупність усіх слів мови, її словниковий склад називають лексикою. Усі слова, крім службових, мають лексичне значення. Лексичне значення - це те, що слово означає. Наприклад: іменник пасажир означає людину, яка здійснює поїздку різними видами транспорту.

Номер слайду 5

І ч…рвона й соковита. Та гірка вона все літо. Пр…п…че моро… – вона. Стала добра й см...чна.

Номер слайду 6

Добра каша у Наташі,Та не їсть Наташа кашу. Мама просить: «З’їж, хоч трошки» – Не така у тебе ложка! В дідуся он ложка більша, Каша в дідуся добріша!

Номер слайду 7

Добра людина не та, яка вміє робити добро, а та, яка не вміє робити зла. В. О. Ключевський

Номер слайду 8

Слова, що мають одне лексичне значення, називають однозначними. Наприклад: деруни (оладки з тертої картоплі); сірник (тонка дерев'яна паличка з головкою з легкозаймистої речовини, що загоряється від тертя). Слова, що мають два і більше лексичних значень, називають багатозначними. Наприклад, слово рукав за тлумачним словником має три значення: 1. Частина одягу, що покриває руку. 2. Відгалуження ріки. 3. Пристрій у вигляді труби для передачі рідин, газів, сипких речовин.

Номер слайду 9

Помiркуйте, яке лексичне значення має в кожному реченні слово голова? Витлумачте значення прислів’я «Біда тому колективу, де голова без голови».{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}1. Хліб — усьому голова. А) Частина тіла людини або тварини.2. Як голова сивіє, чоловік мудріє. Б) Основне, головне в чомусь.3. Скільки голів, стільки й думок. В) Керівник установи, організації, товариства та ін.4. Не той голова, що дуже кричить, а той, хто вміє навчить. Г) Орган мислення; мозок5. Аби голова пройшла — хвіст дожене.Ґ) Перші ряди, передня частина чогось.6. Сир гарний, та голова мала. Д) Продукт харчування у вигляді кулі або конуса.

Номер слайду 10

Розподільний диктант однозначні слова багатозначнi слова. Борщ, автобус, стiна, зiрка, корiнь, соловейко, ноутбук, холодний, банкомат, теплий, помiдор, суниця, пiдмет, важкий, iти, крило, скотч.

Номер слайду 11

Творче завдання. Складіть і запишіть речення, у яких би подані слова виступали у вказаних значеннях: Хвилюватися: а) покриватися хвилями; б) бути занепокоєним, збудженим. Захоплений: а) узятий, охоплений; б)схвильований, сповнений радості.

Номер слайду 12

Кросвордний диктант 1. Кущова рослина, що має білі квіти й червоні гіркі ягоди.2. Періодичне поліграфічне видання.3. Сукупність слів певної мови.4. Земна куля з усім, що на ній є.5. Як називається значення, яке розкриває те, що означає слово?6. Літальний орган птахів, комах та деяких ссавців.7. Безліса рівнина, рівний великий простір.8. Керівник установи, об'єднання, товариства, організації та їх відділів.9. Яке слово має два і більше лексичних значень?10. Колекція засушених рослин.11. Самостійна шкільна або домашня робота у вигляді письмового викладу учнями своїх думок на задану тему.12. Суть чого-небудь; зміст.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Обов’язкове: § 8, правила – с. 32-33, Впр. 64 Творче: Розтлумачити значення назв українських весняних місяців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Альона Алена Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Миколюк Валерія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
3587
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку