Презентація до уроку української мови в 11 класі на тему:"Просте речення. Узагальнення і систематизація вивченого"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 11 класі на тему: "Просте речення. Узагальнення і систематизація вивченого" містить 23 слайди, які є необхідним додатковим матеріалом до уроку-практикуму
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Просте речення. Узагальнення і систематизація вивченого Нагорна А.В.

Номер слайду 2

Мета уроку: узагальнити та систематизувати знання про просте речення, основні пунктограми в ньому; розвивати та вдосконалювати навички грамотного письма, синтаксичного розбору, усного й писемного зв'язного мовлення; виховувати повагу до рідного слова та любов до рідної землі. Нагорна А.В.

Номер слайду 3

Впаду на груди рідної землі І серцем її дихання відчую. В. Геращенко Нагорна А.В.

Номер слайду 4

Рефлексія Визначення рівня підготовки учнів до уроку - Готовий працювати, труднощів не буде - Не зовсім упевнений у своїх силах - Невпевнений, потрібна допомога Нагорна А.В.

Номер слайду 5

Що таке речення ? Які бувають речення за будовою ? Яке речення називається простим ? Які види речень ви знаєте: за метою висловлювання… за емоційним забарвленням… за наявністю головних членів… за наявністю чи відсутністю другорядних членів… за повнотою висловленої думки… за наявністю ускладнених компонентів… розповідні, питальні, спонукальні окличні, неокличні односкладні, двоскладні поширені, непоширені повні, неповні ускладнені, неускладнені Бліц-опитування «Хвилинка міцних знань» Нагорна А.В.

Номер слайду 6

Інформаційне ґроно «Просте речення» Поширене Непоширене Нагорна А.В.

Номер слайду 7

Вибірковий диктант (робота за варіантами) Виписати словосполучення – І варіант, речення - ІІ варіант Протягом місяця; стоїть осінь; сонячне літо; хай скаже; гіркий талан; понад берегом; осінь і літо; відлітають журавлі; гуляє падолист; щаслива пора; біля парку; неповторний талант; мрійний смуток;осінь накивала п'ятами; прощання з осінню; дні ласкаві; пестливі промені сонця; прийде зима; насунули хмари. Нагорна А.В.

Номер слайду 8

Перевір себе Словосполучення: сонячне літо; гіркий талан; щаслива пора; неповторний талант; мрійний смуток; прощання з осінню; пестливі промені сонця. Нагорна А.В.

Номер слайду 9

Пароніми (від грецьких “para” – біля, поруч та “onyma” – ім'я) – це слова подібні між собою за звучанням і написанням, але різні за лексичним значенням. Абонент Абонемент Нагорна А.В.

Номер слайду 10

Речення: Стоїть осінь. Відлітають журавлі. Гуляє падолист. Осінь накивала п'ятами. Дні ласкаві. Прийде зима. Насунули хмари. Перевір себе Нагорна А.В.

Номер слайду 11

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) «Осінь… Кленовий лист, одірвавшись з рідної йому галузки, падає на холодну землю… Безперечно, йому не хочеться йти на вічний спокій, лежати і тліти серед завмерлих собратів своїх…» («Вальдшнеп») Нагорна А.В.

Номер слайду 12

Види односкладних речень Головний член – підмет Головний член - присудок Називне Означено-особове Неозначено-особове Узагальнено-особове Безособове Нагорна А.В.

Номер слайду 13

Нагорна А.В.

Номер слайду 14

Тестові завдання Установіть відповідність між видами односкладних речень та їх прикладами Безособове Неозначено-особове Означено-особове Узагальнено-особове А. Глибоке небо, білі хмари та плюскіт срібної води. М. Луків Б. Вечірнє сонце, дякую за день. Л. Костенко В. Весни такої не було й не буде. Леся Українка Г. Письменників називають інженерами людських душ. О. Донченко Ґ. Любові силою не допоможеш. (Народна творчість) Нагорна А.В.

Номер слайду 15

Установіть відповідність між ускладнювальним засобом та реченням, що його містить Однорідні члени речення Порівняльний зворот Відокремлений додаток Уточнювальні члени речення А. Щасливих днів п`янку любов, як пісню, серцем вимрію. Д. Луценко Б. Повисла веселка над лісом і річкою, Вплелась у дерева барвистою стрічкою. І. Савич В. Чужа душа – то, кажуть, темний ліс. Л. Костенко Г. Там, замість житечка, в теплеє літечко терен зацвів. І. Чупринка Ґ. Там, за горами, давно вже день почався. М. Коцюбинський Нагорна А.В.

Номер слайду 16

Установіть відповідність між умовами постановки тире і прикладами речень Між підметом і присудком При відокремленій прикладці На місці пропущеного члена речення При однорідних членах А. Тихо-тихо стікає на землю зерно – перестиглі сльози степів. М. Стельмах Б. Краса душі, краса любові – найвища на землі краса. В. Сосюра В. Цілую усмішку твою, як сон-траву, як вітер – листя. Г. Чубач Г. Скрізь: у саду, в полі, у лісі – панував осінній спокій. М. Терещенко Ґ. За добро добром спіши воздати – щедрість завше доброю була. М. Луків Нагорна А.В.

Номер слайду 17

Виступаючи у верховітті густих заростей бузку, голос соловейка то переливався на найвищих тонах, то зовсім завмирав. Нагорна А.В.

Номер слайду 18

На фоні синього неба два птаха маячили темними сілуетами дрібно цокотіли дзьобами освітчуючись напевне одне одному в любві. І. Цюпа На фоні синього неба два птахи маячили темними силуетами, дрібно цокотіли дзьобами, освідчуючись, напевне, одне одному в любові. І. Цюпа «Спіймай помилку» Знайти і виправити помилки, пояснити орфограми та пунктограми Нагорна А.В.

Номер слайду 19

Розділові знаки при: 1 однорідних членах речення; 2 звертаннях; 3 вставних словах; 4 відокремлених означеннях; 5 відокремлених обставинах. А. Дальні небокраї, і хмарки, й гаї… (В. Сосюра). Б. Усміхнеться вона, дорога і ясна,крізь холодного вітру загрози. (В. Сосюра). В. Юність, усміхаючись, кличе нас в дорогу. (В. Ящук). Г. Кажуть, мудрість приходить з літами. (О. Підсуха). Ґ. Як я люблю тебе, мій краю. (В. Сосюра). Вправа з ключем Виписати речення відповідно до зазначених пунктограм Нагорна А.В.

Номер слайду 20

А. Дальні небокраї, і хмарки, й гаї… (В. Сосюра). Ґ. Як я люблю тебе, мій краю. (В. Сосюра). Г. Кажуть, мудрість приходить з літами. (О. Підсуха). Б. Усміхнеться вона, дорога і ясна,крізь холодного вітру загрози. (В. Сосюра). В. Юність, усміхаючись, кличе нас в дорогу. (В. Ящук). Розділові знаки при: 1 однорідних членах речення; 2 звертаннях; 3 вставних словах; 4 відокремлених означеннях; 5 відокремлених обставинах. Вправа з ключем Виписати речення відповідно до зазначених пунктограм Нагорна А.В.

Номер слайду 21

«Мікрофон» Продовжити речення: «Після цього уроку я зрозумів…» Нагорна А.В.

Номер слайду 22

Домашнє завдання 1. Для учнів із високим рівнем знань: записати інтерв`ю школяра, залюбленого в красу рідного краю . 2. Для учнів із достатнім рівнем знань: скласти тестові завдання до теми «Просте речення». 3. Для учнів із середнім рівнем знань: підібрати тестові завдання до вивченої теми. Нагорна А.В.

Номер слайду 23

Нагорна А.В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бринько Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левакіна Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
8003
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку