Презентація до уроку української мови в 9 класі "Узагальнення вивченого про складне речення з різними видами зв'язку"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 9 класі "Узагальнення вивченого про складне речення з різними видами зв'язку"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення вивченого про складне речення з різними видами зв’язку9 клас

Номер слайду 2

Хвилина настрою

Номер слайду 3

Епіграф. Виховати в собі Людину – найголовніше: якщо інженером можна стати за п’ять років, то вчитися на людину треба все життя. Василь Сухомлинський

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці миповторимо основні ознаки складних речень з різними видами сполучникового та безсполучникового зв’язку;удосконалимо вміння правильно розставляти розділові знаки в таких реченнях, обгрунтовувати їх уживання;поглибимо вміння синтаксичного розбору речень із різними видами зв’язку.

Номер слайду 5

Мовна розминкавідгук на/про фільмвраження від/про переглядсповнений любові/ любов’юлегковажити дорученням/ дорученнячекати близько/ біля години

Номер слайду 6

Запам’ятай!відгук про фільмвраження від переглядусповнений (чого?) любовілегковажити (що?) дорученнячекати близько години

Номер слайду 7

інтернет чи Інтернет?Українці часто користуються інтернетом. Ця інтернет-крамниця зараз має й українську версію. АЛЕМережі “Інтернет”, створеній у 60-і рокиминулого століття, судилося стати загальним стандартом. інтернет - мережа “Інтернет” фейсбук - мережа” Фейсбук”

Номер слайду 8

Доповни речення і визнач його вид.1. Людина мусить робити свій вибір сама, тому що… .2. …яблуня дала рясний урожай, треба докласти багато зусиль.3. …пошукаєш у книгах мудрості, то знайдеш велику користь для душі своєї.

Номер слайду 9

УСТАНОВИТИ ВІДПОВІДНІСТЬ1. Якщо народ єдиний, він непереможний.2. День обіцяє бути погожим: на небі ні хмариночки.3. Я всміхаюся, і все навкруги сміється.4. Життя - це шлях, що переходить в шлях: кінця не має ні одна дорога. А Складносурядне речення. Б Складнопідрядне речення. В Безсполучникове речення. Г Складне речення з різними видами зв’язку

Номер слайду 10

Що ти знаєш про складне речення з різними видами зв’язку?

Номер слайду 11

Складне речення з різними видами зв’язку1. Сурядним і підрядним:а)від одного з головних речень залежить одне або кілька підрядних;б) кожне з речень має підрядне;в) сурядні речення мають спільне підрядне. 2. Сполучниковим і безсполучниковим: А) сурядний і безсполучниковий зв’язок;Б) підрядний і безсполучниковий зв’язок;В) сурядний , підрядний і безсполучниковий зв’язок.

Номер слайду 12

РОБОТА З ТЕКСТОМ МІЖКУЛЬТУРНА КОМУНІКАЦІЯ Міжкультурна комунікація - це обмін інформацією між людьми з різних національних, регіональних культур. Проблема міжкультурної комунікації є особливо гострою, коли сходяться люди з суттєвими розбіжностями у звичаях, моралі, поглядах на світ тощо. Наприклад, мешканці Сходу зазвичай спілкуються на доволі близькій відстані, а от європейці чи американці негативно сприймають утручання іншої людини у свою особисту зону. В українській мові є чимало різноманітних форм привітань, прощань, вибачень, які свідчать про високу духовність її носіїв, і кожна ситуація вимагає використання характерних для неї мовленнєвих формул. Наприклад, під час зустрічі українці використовують такі словесні формули вітань, як «Доброго ранку!», «Доброго здоров’я!», «Моє шанування!» та ін. За допомогою цих і подібних формул люди налагоджують контакт між собою, виявляють ввічливість, пошану, такт. У сучасних умовах відбувається поглиблення процесів міжкультурної комунікації народів, країн, регіонів (Із посібника). Завдання: визначити тип і стиль мовлення; речення з різними видами зв’язку, дати йому характеристику.

Номер слайду 13

Синтаксичний розбір речення В українській мові є чимало різноманітних форм привітань, прощань, вибачень, які свідчать про високу духовність її носіїв, і кожна ситуація вимагає використання характерних для неї мовленнєвих формул. [ 1 ], (які… 2 ),і [ 3 ]. Речення розповідне, неокличне, складне, три частини, із різними видами зв’язку ( підрядним і сурядним, підрядна означальна).

Номер слайду 14

Розставити пропущені розділові знаки. Накресліть схеми. Охарактеризуйте усно зв’язки між частинами. 1. Дороги іншої не требапоки зорить Чумацький Шляхя йду від тебе і до тебе по золотих твоїх стежках. Тарас Петриненко. Тара́с Петрине́нко — український музикант, співак, композитор, поет. Автор пісні «Україна», що перетворилася на своєрідний неофіційний гімн України.

Номер слайду 15

Дороги іншої не треба (1),поки зорить Чумацький Шлях (2),я йду від тебе і до тебе по золотих твоїх стежках(3). [ 1 ], (поки… 2 ), [ 3 ]. Речення розповідне, неокличне, складне, три частини, із різними видами зв’язку ( підрядним і безсполучниковим, підрядна часу).

Номер слайду 16

ПОСПІЛКУЙТЕСЯЯкі ви знаєте словесні формули привітань, прощань, вибачень? Чи допомагають ці словесні формули налагодити контакт між людьми?

Номер слайду 17

Цікаво знати!Центром багатьох висловів українського етикету є слова з коренями добр-, здоров-, ласк-:добридень, на все добре, добродію, здоров, доброго здоров’я, ласкаво прошу, із вашої ласки та ін. Будьте щасливі, Боже поможи, дай Боже щастя!Вибачте, пробачте, простіть, перепрошую. Будьте ласкаві (будь ласкавий), коли твоя ласка.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

2. На світі законів чимало та я нагадаю один щоб море не висихало потрібно багато краплин (Василь Симоненко).

Номер слайду 20

На світі законів чимало(1), та я нагадаю один(2): щоб море не висихало (3), потрібно багато краплин (4).[ 1 ], та [ 2 ]: щоб ( 3 ), [ 4 ]. Речення розповідне, неокличне, складне, чотири частини, із різними видами зв’язку (безсполучниковим та сполучниковим сурядним і підрядним , підрядна мети ).

Номер слайду 21

Роль у мовленні складних речень з різними видами зв'язку. У науковому стилі служать засобом вираження складних думок, допомагають чітко й послідовно викласти матеріал. У художньому й публіцистичному стилях такі речення виконують образну функцію (мова багата, гнучка, образна).

Номер слайду 22

Тестові завдання1. Речення Там, де став явір понад плаями, знову я чую відлуння пісень: одна верба співає ночами, друга верба співає удень (В. Марсюк) є складним із. А сурядним і підрядним зв’язком. Б сурядним і безсполучниковим зв’язком. В підрядним і безсполучниковим зв’язком. Г сурядним, підрядним і безсполучниковим зв’язком.

Номер слайду 23

2. Реченню Сніг у полі побілішав, тепер проміння не тоне в гострій млі, що насичувала повітря, не гасне в розстелених під ногами полотнах, що зараз нагадують молочні дзеркала й відображаються у високості… (Є. Гуцало) відповідає схема. А [ ], [ ], ( ), [ ], ( ). Б [ ], [ ], ( ), ( ). В [ ], ( ), ( ). Г [ ], [ , ( ), ], ( ).

Номер слайду 24

2. Складним із сурядним і безсполучниковим зв’язком є речення. А Вікові ялини, сосни й кедри своїм віттям закривають сонце, тому в тайзі завжди моторошна півтемрява (Із журналу). Б Після обіду дуже хотілося спати, але командир наказав прочесати стоги, що виднілися за хутором (І. Багмут). В Справедливо кажуть: немає буднів, та є буденні люди (Із журналу). Г Уже й зникало сонце за горбами - сад шепотів пошерхлими губами якісь прощальні золоті слова. (С. Йовенко).

Номер слайду 25

3. Прочитайте речення. Я відриваю голову від землі, а біля мене аж перехитується од сміху Люба, у її руці погойдується чимось напакована торбинка, і дівчина кладе її на те саме місце, до якого тиснулось моє вухо (М. Стельмах). Правильну кількість граматичних основ у цьому реченні зазначено в рядку. А три. Б чотири. В п’ять. Г шість

Номер слайду 26

Рефлексія. МІКРОФОН. Продовжте усно речення.1. Вивчивши тему «Складні речення з різними видами сполучникового й безсполучникового зв’язку», я зрозумів (зрозуміла), що …2. Найскладнішим під час вивчення цієї теми для мене було …3. Свої знання з теми я б оцінив (оцінила) на …

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Повторити параграф 29 та відеоматеріали. Виконати тест за посиланням.

Номер слайду 28

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Успіхів!

Номер слайду 29

Джерела1. Заболотний В. В., Заболотний О. В. Українська мова: підруч. для 9 кл. К.: Генеза, 2017. 2. Антисуржик. Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити/ За заг.ред. Олександри Серберської: навч.посібн. Львів: Апріорі, 2019.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Третякова Лариса Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горилюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шавловська Ганна Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2022
Переглядів
7645
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку