Презентація до уроку: " Урок - дослідження: "Як виростити вишиванку"

Про матеріал
Матеріал сприяє розвитку, вмінню аналізувати, спостерігати, співставляти, узагальнювати й робити висновки. Краще засвоїти раніше вивчений матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-дослідження:«Як виростити вишиванку»Інтегрований урок біології та технології

Номер слайду 2

Як виростити вишиванку. Від рослини до тканини. Живі барви. Етапи створення моделі

Номер слайду 3

ВІД РОСЛИНИ ДО ТКАНИНИВишиванка для наших пращурів була своєрідним оберегом. Довгими вечорами жінки ретельно вишивали орнаменти, вкладаючи свої думки, свою душу і наділяючи вишиванку особливою енергетикою. Кожен елемент, орнамент, колір мали значення. Для вишиванки використовували натуральну тканину, частіше лляну.

Номер слайду 4

1 Льон звичайний. Льон: 1 – загальний вигляд рослини (1а – льон-довгунець, 1б – льон-межеумок, 1в льон-кучеряш); 2 – верхівкова частина пагона; 3 – насіння; 4 – коробочка

Номер слайду 5

Опис рослини. Трав'яна рослина заввишки 60–50 см. Корінь стрижневий з численними дрібними корінцями. Стебла нечисленні (1–3), прямі, тонкі, світло-зелені, розгалужені лише у верхній частині. Листки розташовані спірально, вони численні, дрібні (2–3 см завдовжки, 3–4 мм завширшки), ланцетні, на верхівці загострені. Плід — п'ятигніздова коробка 6–8 мм завдовжки; кожне гніздо ділиться на два півгнізда, що вміщують по одній насінині.

Номер слайду 6

Етапи вирощування льону. Цвіте рослина – в червні-серпні. Насіння дозріває в липні-серпні. Сівба волокнистих культур розпочиналась ранньою весною і тривала до початку літа, про що в народі казали: «Сій льонок, як лежить льодок»

Номер слайду 7

Заготівля льону. В'язали льон у снопи. Копи льону на ПоліссіЗірвані стебла льону стелили на полі, щоб вимокли під дощами

Номер слайду 8

Обробка сировини. Підготовлені нитки снували на стіні або спеціальному пристрої (снівниці) для наступного навивання готової основи на ручний ткацький верстат Ткацький верстат

Номер слайду 9

Готове полотно вибілювали або золили. Витримане під сонцем, воно набувало особливого блиску, ніби сяяло. З полотна виготовляли різні частини народного костюму. Оздобленням народного одягу слугували ткані або вишивані орнаменти. Готова тканина

Номер слайду 10

Живі барви. Загальновідомо, що для фарбування тканин та ниток ще наші прапращури користувалися рослинними барвниками. На території України росте близько 70 видів рослин, якi більше за все можна використовувати як фарбувальні.

Номер слайду 11

У народних рецептах фарбування рослинними барвниками пропонується для використання рiзноманiтна рослинна сировина, як то: листя дерев, їх гiлки, кора та iншi частини.

Номер слайду 12

Але виробництво та використання рослинних барвників не може бути застосовано на промисловій основі, ними можна користуватися для фарбування вдома або в лабораторіях чи на невеликих підприємствах для виготовлення ексклюзивних мистецьких виробів.

Номер слайду 13

Щоб не завдавати шкоди природі, фахівцями виведено та окультурено багато рослин з хорошими фарбувальними властивостями, як то: резеда фарбувальна i роман фарбувальний – для жовтої фарби, марена – для червоної, індиго – для синьої, кореопсис – для оранжевої, шкаралупа волоського горіха i лушпиння цибулі – для коричневої.

Номер слайду 14

За рослинними фарбниками майбутнє, бо доки існуватиме Земля, доти будуть рости рослини i даруватимуть нам життєдайні свiтлоноснi фарби.

Номер слайду 15

Етапи створення моделіМалювання ескізу. Вибір моделіВибір тканини

Номер слайду 16

Стилізація рослинного орнаменту

Номер слайду 17

Символічне значення орнаменту. Калина - оберіг української родини. Це красиве деревце з цілющими квітами і плодами висаджувалось в кожному українському містечку. Вважається, що її назва походить від старослов'янського слова «коло» - так називали слов'яни Сонце. Соковиті червоні ягоди калини, зібрані в багаті важкі грони, є символом здорового і безсмертного роду. Українки щедро розшивали весільні рушники, жіночі і чоловічі вишиванки яскравими червоними кетягами калини.

Номер слайду 18

План розкладки на тканині без згину Технологія пошиття

Номер слайду 19

Крій сорочки. Деталі викрійки:1 Перед х12 Спинка х13 Рукав х24 Вставка х25 Ластовиця х26 Манжети х49 Деталь для обробки горловини х4

Номер слайду 20

Технічний малюнок дозволяє роздивитися розташування деталей у готовому виробі

Номер слайду 21

Розміщення вишивки. Орнаментувалися, головним чином, рукава, поділ, пазуха, комір.

Номер слайду 22

Вишивання виробу

Номер слайду 23

Готовий виріб

Номер слайду 24

В небі сонця золотий клубочок. Розсипає нитки промінні,Їх збирають рученьки дівочіЇ гаптують цвіт на полотні. ( М. Рильський)

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Номер слайду 26

https://uk.wikipedia.org/wiki/https://burdastyle.ua/encyclopedia/anatomiya-modeli/konstruyuvannyamodelyuvannya/kulturni-kody-stvoryuyemo-etnichnu-zhinochu-vyshyvankuhttp://bibliodivo.blogspot.com/2020/11/blog-post_7.htmlhttps://kirpi4ik.com.ua/farba-dlya-farbuvannya-tkanini-v-domashnix-umovax-v-pralnij-mashini-i-vruchnu/Використані джерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Obetkovskaia Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Курусь Анна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Додано
7 жовтня 2023
Переглядів
246
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку