Презентація до інтегрованого уроку: "Обереги, символи та атрибути козацтва"

Про матеріал
Культура нашої держави заснована на елементах козацького устрою. Неможливо уявити Україну без козаків, так само як козаків без прикметника «українські». Обереги, символи, атрибути козацтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обереги, символи та атрибути козацтва

Номер слайду 2

Козацька доба – найвеличніша сторінка історії України. Символи цієї епохи є відображенням нашої національної ідеї, незламного духу і любові до волі. Культура нашої держави заснована на елементах козацького устрою. Неможливо уявити Україну без козаків, так само як козаків без прикметника «українські».

Номер слайду 3

Вперше термін «козак» зустрічаємо у Початковій монгольській хроніці (1240). У перекладі з тюркських мов він означає «одинокий», «схильний до завоювання». Упродовж століть українські козаки відігравали провідну роль в усіх сферах історичного буття нашого народу, політичній і державній діяльності, міжнародних відносинах. Козаки самоусвідомлювали себе особисто вільними людьми, спосіб життя яких визначали воєнне ремесло і належність до військової спільноти. Постійна боротьба з кочовими народами Сходу сприяла виникненню у козаків певних видів військового мистецтва та змусила їх до створення власних збройних сил (і потужного морського флоту), які протистояли османсько-татарській агресії. Козаки були неперевершеними майстрами військової справи, які стерегли кордони, воювали, захищаючи не лише власні інтереси, а й інтереси інших країн. Козацька Україна подарувала світові багато талановитих діячів культури та освіти.Історія

Номер слайду 4

Козаки були чудовими зброярами, виробляли порох. Зі зброї у вжитку у них були рушниці, пістолі, списи, шаблі, самопали, келепи – бойові молотки, сагайдаки, якірці, ножі, панцери, пищалі та гармати. Але особливо відзначалися майстри запорізьких бойових човнів

Номер слайду 5

Козацький винахід. Як би дивно це не було, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорізьке військо може з’явитись з морських глибин :) Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога. Згадаймо і про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів.

Номер слайду 6

Символічне значення сережки. За картинами, що зображують козаків, можна зрозуміти, що сережки в давні часи вважалися не тільки жіночим аксесуаром. Срібна сережка у вигляді півмісяця — традиційний козацький атрибут, символ вільної людини, що допомагає козаку в бою, захищає його від серйозних поранень і нагадував про те, що його чекають вдома.

Номер слайду 7

Значення прикраси. Носити сережку у вусі сміливим козакам диктував далеко не стиль, а військовий звичай. Але, згідно козачому статуту, надягати прикрасу дозволялося не всім. Тих, у кого воно було, по можливості намагалися берегти. Про що розповідала така прикраса? Все залежало від того, в якому вусі воїн носив сережку:• у лівому — вказувала, що козак один син у матері;• у правому — сигналізувала, що чоловік є останнім представником в своєму роду;• в обох — знак, що козак єдина дитина у батьків. Згідно з історичними замітками, срібна сережка була незамінною річчю в поході. З її допомогою козаки знезаражували воду, якщо доводилося пити з невідомого джерела

Номер слайду 8

Знаменитий чуб. Знаменитий довгий чуб-оселедець – це особливо важливий атрибут зовнішності запорізького козака. Відрощували його лише досвідчені і загартовані в боях запорожці. Сенс у нього закладали сакральний: досвідчений козак за життя та кількості своїх пригод був занадто грішний, і пекла йому було не уникнути; лише за довгий чуб, за легендою, милостивий Бог міг витягнути його з пекельних котлів.

Номер слайду 9

Чуб козака. Відважний, сміливий, готовий померти за свою землю – ось, що символізує старовинна чоловіча зачіска – довге пасмо волосся на голеній голові.

Номер слайду 10

Що стосується характерної зачіски та вусів українських лицарів, то кажуть, що козаки успадкували їх від язичницьких предків. Традиція голити голову та обличчя передавалася від місцевих племен до Київської Русі і так з часом дійшла і до козаків. По зачісках як по погонах можна було встановити до якого стану належить козак.

Номер слайду 11

Одяг запорізьких козаків1. Шаровари з домотканого полотна -льону, коноплi, різного сукна чи трофейних тканин.2. Сорочки прості домоткані.3. Жупани, сіряки, опанчі, кобеняки.4. Різнокольорові пояси гаптовані золотом або сріблом з золотим френзелем.5. Шапки хутряні, з сукна чи з валяної вовни, обшиті хутром. Шлик до XVIII ст. якщо був, то недовгий, з того ж матеріалу, що й весь верх шапки.6. Чоботи.

Номер слайду 12

Козацьке вбрання. Доба козацтва залишила по собі особливий стиль вбрання, який захоплював, викликав наслідування у наступних поколінь українців. З часом це вбрання стало одним із символів України, її волі й державності. Козацьке вбрання формувалося протягом кількох століть. В ньому відбилися історичні та природні умови життя українського козацтва. Зокрема, постійний стан війни, потреба мати на похваті, при боці, на поясі, за поясом зброю і вільно нею користуватися породив прихильність до прилягаючого, приталеного типу вбрання. Дуже важливо було, щоб одяг дозволяв вільно виконувати рухи як руками, так і ногами, блискавично завдавати удари і відбивати ворога, діяти за системою козацьких бойових мистецтв.

Номер слайду 13

Сорочка - оберег. Сорочка у козаків була особливо важливим елементом одягу, оскільки мала тісний зв’язок з тілом людини і володіла особливими магічними властивостями – гріла душу на чужині, була оберегом та зцілювала рани. Сорочки у козаків переважали двох типів: чумачка (найбільш поширена) і сорочка з вставками. Шили їх із льняного і конопляного полотна. Оздоблення сорочок мало оберегове значення, тому перш за все покривали візерунком краї рукавів, горловину і пазуху. Сорочка чумачка. Сорочка з вставками

Номер слайду 14

Символіка вишивки. Особливою характерною рисою козацьких вишиванок є рослинний орнамент, у якому найпоширеніші мотиви – це гранат, довге зубчасте листя, виноград, кругла квітка, яка утворюється з косого та прямого хреста, що перетинаються між собою і обов'язково мають зашиту площину між кінцями. Козаки вірили, що вишиті на полотні знаки мають могутню силу, забезпечують зв’язок із рідною землею, надають їм наснагу до перемоги та вберігають від дурного ока.

Номер слайду 15

Символи української вишивки:

Номер слайду 16

Рушник на пам'ять Відряджаючи своїх чоловіків та синів у нелегкі походи проти чужинських набігів, матері, дружини й кохані дарували їм на пам’ять рушники і хустини з вишитими оберегами щоб живими верталися до рідної домівки.

Номер слайду 17

УКРАЇНСЬКА ХУСТКА - КОЗАЦЬКІЙ ОБЕРІГСвоєму нареченому, який вирушав в похід, дівчина дарувала хустку, як символ вірності і любові. Був такий звичай,якщо козак гинув в бою, йому цією хусткою накривали лице. Коня, якого вели за домовиною козака, теж покривали хусткою.

Номер слайду 18

Важливу оберегову роль мав також пояс. В козацькому вбранні пояс мав дуже велике значення як прикраса і окраса одягу, а також як незамінна, щоденна частина спорядження козака. Пояси дарували, ними хизувалися, як і зброєю. Так само як інші види вбрання, пояси розрізняли за призначенням: святкові, щоденні і для походу. Поясу притаманні специфічні особливості матеріалу, крою, колориту, оздоблення та призначення, обумовлені статутом власника до певної соціальної верстви суспільства. Пояс козацький вишитий гарусом. Тканий пояс

Номер слайду 19

Козаки носили широкі та дуже довгі ткані, візерункові пояси – шальові, однотонні, виткані з турецького або перського шовку-сирцю бордового, червоного, зеленого, синього, лілового кольорів. Їх краї (кінці) золотили або сріблили і до самих країв прив’язували шовкові шнурочки. «Коли козакові треба було оперезатися, він прив’яже пояс шнурочком до цвяха та й повертається, так весь пояс на себе й намотає. Потім шнурки зв’язує позад себе на спині або на боці, позолочені кінці залишає попереду на животі». Так описав дійство одягання поясу Д. Яворницький у своїй роботі «Історії запорізьких козаків»

Номер слайду 20

Шкіряний пояс. Шкіряні козацькі пояси були частиною військового обладнання:козацькі кіннотники на них носили спеціальні гаки до підпинання шаблі, коли козак сідав на коня,інші козаки — велику кількість речей: шаблю, ніж, ложку, порохівницю, натруску, один або й два гаманці. Ці пояси були короткі, охоплювали стан один раз. Їх оздоблювали різними металевими накладками.

Номер слайду 21

Шкіряні гаманціВинятково багато та яскраво прикрашена прорізними елементами передня частина гаманця. Композиція орнаменту складається з солярних знаків ( це вписані в кола хрести) прямокутних, ромбовидних, напівокруглих та округлих прорізів, під якими розташовувалася червона тканина. Орнамент на гаманцях мав магічне значення (знаки сонця, рослин та родючості) і виконував функції оберегу, захищаючи від злих впливів вміст гаманця.

Номер слайду 22

Клейноди. Клейнодами називали у козаків військові знаки, або атрибути влади при яких проходили у них великі і малі ради, і які використовувалися старшинами, відповідно посаді кожного з них. Серед них-корогва, бунчук, булава та печатка з гербом. Згодом до клейнодів долучили пірначі, литаври, значки, палиці, тощо.

Номер слайду 23

Булава. Найважливішу ознаку влади кошового отамана становила булава- палиця з горіхової деревини завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею в кінці. Булава розкішно оздоблювалася, здебільшого смарагдами і перлами. Вона завжди була на видному місці; під час переговорів- у руках гетьмана, а під час виборів- на столі.

Номер слайду 24

Печатка. Символом влади судді була військова печатка. Нею затверджувалися всі офіційні документи Війська Запорізького, видані кошем універсали, маніфести, привілеї, дипломатичне листування.

Номер слайду 25

Каламар. Каламар – символ влади військового писаря. У козацьких канцеляріях чорнильниці-каламарі мали найрізноманітніші форми й своєрідне оздоблення вони були частіше декоративними мистецькими виробами народних умільців.

Номер слайду 26

Герб. Важливе місце в системі козацької символіки займали герби. Серед них виділяються герби Війська Запорізького, а також особисті герби гетьманів і козацької старшини, а також міські герби. Усі козацькі клейноди зберігались в січовій Покровській церкві, й носилися тільки за наказом кошового отамана.

Номер слайду 27

Корогва. Найбільшою святинею козацтва вважалася корогва- прапор, він був одним із найважливіших клейнод гетьмана і всього Війська Запорізького. Перші документальні згадки про козацькі прапори відносяться до другої половини VI ст. Їх шили із найдорожчих тканин та оздоблювали вишивкою і гаптуванням. Найчастіше золотом вишивали образ Покрови Пресвятої Богородиці Діви Марії- заступниці козацтва. Трапляються на бойових козацьких прапорах образи святих, найчастіше архистратига Михаїла, а також хрести, сонце, місяць. Козацькі прапори були здебільшого блакитного, жовтого, жовто-блакитного, білого, малинового, червоного й чорного кольорів.

Номер слайду 28

Литаври. Відзнакою Довбуша- литаври. Існувало правило, що без ударів Довбуша в литаври не можна було скликати Січову раду.

Номер слайду 29

Українська символіка є відображенням української національної ідеї, в ній залишили слід незабутні сторінки нашої історії, нашої культури. Велика частина предковічної нації українського народу збережена на козацьких гербах і прапорах, що й нині слугують державницькими символами нашої країни.

Номер слайду 30

Кросворд. Перевірте свої знання. Розгадайте кросворд і знайдіть приховане слово1. Славнозвісний козацький човен. 2. Без чого гармати не стрілятимуть?3. Довге пасмо волосся на голеній голові.4. Його козаки використовували щоб скликати Січову раду.5. Що використовував та до чого прив'язував козак шнурки поясу щоб оперезатися.6. Чим затверджувалися всі офіційні документи Війська Запорізького.7. Найважливіша ознака влади кошового отамана. 8. Назвіть одним словом : Чим для козака слугувала хустка, рушник, сережка в вусі?1     2    3      4      5              8     67ч а й к а п о р о х з а ч і с к а л и т а в р и ц в я х п е ч а т к а б у л а в а о б е р е г

Номер слайду 31

Використані джерела:https://gazeta.ua/blog/39868/kozacka-simvolikahttp://getmanat.org/simvoli-kozatstva-chi-znayete-vi-vse/https://kalnysh.at.ua/http://www.nbuv.gov.ua/node/5895https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakty-pro-kozakivhttps://www.ucrainarma.org/fotorekonstrukcija/kozacki-pojasy-hamanci-sumky.htmlhttps://rodzunka.com.ua/sho-oznachayut-uzori-vishivki/https://moodle.znu.edu.ua/pluginfile.php/105046/mod_resource/content/1/lekc_Ist_koz_05.pdf

pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
1521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку