Презентація до уроку"Урок позакласного читання. Новела Олеся Гончара «За мить щастя» як художня репрезентація філософії екзистенціалізму в українській літературі ХХ століття"

Про матеріал
Презентація до уроку"Урок позакласного читання. Новела Олеся Гончара «За мить щастя» як художня репрезентація філософії екзистенціалізму в українській літературі ХХ століття. Краса і сила почуттів головних героїв твору"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олесь Гончар(1918-1995)

Номер слайду 2

ОЛЕСЬ ГОНЧАР «ЗА МИТЬ ЩАСТЯ» ЯК ХУДОЖНЯ РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ ФІЛОСОФІЇ ЕКЗИСТЕНЦІАЛІЗМУ В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ХХ ст. КРАСА І СИЛА ПОЧУТТІВ ГОЛОВНИХ ГЕРОЇВ ТВОРУ

Номер слайду 3

У щастя немає завтрашнього дня, у нього немає і вчорашнього,воно не пам'ятає минулого, не думає про майбутнє, у нього є тільки сьогодення,― і то не день, а мить.Іван Тургенєв Все, власне, так просто – варто тільки усвідомити, що живеш один раз, що життя ― це той рейс, який не повторюється, і що його треба провести достойно. Олесь Гончар. Оmnia vincit amor! (Любов перемагає все!)Латинське прислів′я. Епіграфи уроку

Номер слайду 4

Мета уроку:опрацювати текст новели «За мить щастя», визначити філософсько-етичний зміст твору; зіставити зображене у новелі з історичним тлом і спробувати усвідомити філософську сутність щастя і життя людини; розвивати вміння аргументувати власну точку зору, добираючи цитати з тексту

Номер слайду 5

Екзистенціалізм – напрям у філософії і літературі, предметом вивчення якого є проблема існування людини у складних умовах страждання, внутрішньої боротьби, загрози смерті. Така «межова ситуація» допомагає розгадати справжню вартість матеріальних і духовних цінностей, «внутрішньої свободи», тобто відкрити для себе «момент істини».

Номер слайду 6

Щастя – це душевний стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості.(Із «Тлумачного словника української мови»)

Номер слайду 7

Новела – це невеликий за обсягом прозовий епічний твір, у якому йдеться про незвичайну подію або напружений емоційний стан героя; має несподіваний фінал, виразну кульмінацію, яка визначає композицію твору.

Номер слайду 8

зображення кохання радянського бійця з іноземкою і страшної розплати за мить щастя. Тема твору:

Номер слайду 9

Зачитайте опис природи на початку твору. Які кольори переважають у цьому уривку?

Номер слайду 10

Яким зображений Сашко Діденко на початку оповіді?

Номер слайду 11

Якою побачив уперше Ларису Сашко?

Номер слайду 12

Чи можна кохання артилериста Сашка до мадярки Лариси назвати коханням «з першого погляду»?

Номер слайду 13

Екзистенційна риса!Змалювання вічного, підсвідомого потягу людини до щастя, навіть ціною власного життя, бажанням скинути з себе будь-які умовності, нав'язані суспільством, і поєднатися з тим, кого , здавалося б, знаєш тисячі років, тисячі життів, кого одразу впізнала душа твоя, випереджаючи найшвидшу роботу розуму.

Номер слайду 14

Як зображено у творі мить убивства?

Номер слайду 15

Притчевий підтекст: Життя таке коротке, але кожна мить може відкрити перед нами вічність

Номер слайду 16

Екзистенційна риса!Сашко Діденко перебуває в «межовій ситуації»

Номер слайду 17

Війна, спричинена системою Зла, породила страшне зло, що походило зсередини людини

Номер слайду 18

Війна незримо керує поведінкою героя, змушуючи вбивати

Номер слайду 19

Які наслідки для Сашка мав випадок на полі?

Номер слайду 20

Розплата за вбивство символічно може бути потрактована як розплата за тисячі смертей на війні. Але лише постріл змушує героя це усвідомити й відкрити у собі нове життя, у якому живе пам'ять про пережиту мить щастя.

Номер слайду 21

Як кохання змінило Сашка Діденка?

Номер слайду 22

Виразною ознакою екзистенційних мотивів вважається  також тема всеперемагаючого, вічного, що не залежить від жодних раціональних обставин, прагнення людини до щастя та кохання

Номер слайду 23

Як до вчинку Сашка ставляться його товариші-бійці?

Номер слайду 24

Що врятувало Ларису від самосуду?

Номер слайду 25

Оmnia vincit amor!

Номер слайду 26

На вашу думку, чи каються герої у здійсненому?

Номер слайду 27

Чому немає майбутнього у кохання головних героїв?

pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку