Презентація до уроку Усесвіт

Про матеріал
по підручнику Довкілля. 5 клас. Григорович Тема 3. Я у Всесвіті параграф 13 Усесвіт
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УСЕСВІТПідготував вчитель географії Желізняк Я. К.

Номер слайду 2

Усі ми живемо на великому небесному тілі — планеті Земля. Наша планета є частиною Сонячної системи. У її центрі перебуває зоря — Сонце.

Номер слайду 3

Чумацький Шлях і Всесвіт. Сонце — не єдина зоря у світі. Разом з іншими, найближчими до нього зорями, воно утворює велике скупчення зір — галактику. Нашу галактику називають Чумацький Шлях, або Молочний Шлях або просто Галактика

Номер слайду 4

Якщо подивитися на нашу Галактику ззовні, вона нагадує величезну спіраль . Кожна біла точка на малюнку — це окрема зоря. У Чумацькому Шляху налічують понад 300 мільярдів зір (300 000 000 000), а сам він має величезні розміри. Якби наша Галактика була б розміром із місто Київ, то Сонячна система займала б лише 1 мм.

Номер слайду 5

У центрі нашої Галактики є величезна чорна діра . Це дивовижний об’єкт із дуже великою масою, важчий за Сонце приблизно в 4 000 000 разів. Чорна діра притягує все, що перебуває довкола неї, навіть світло. Через це їй і дали таку назву, адже ми не бачимо ані світла від неї, ані від сусідніх зір. Від чорної діри простягаються три рукави із зір. В одному із цих рукавів перебуває і наше Сонце. Усі зорі Галактики обертаються навколо чорної діри в центрі.

Номер слайду 6

Навколо деяких зір, як навколо Сонця, обертаються планети. Але більшість зір не мають власної планетарної системи. Хоча багато з них не одинокі, а перебувають у просторі разом з іншою зорею. Такі пари називають подвійною зорею, вони обидві обертаються навколо певної точки в просторі, наче дві людини кружляють, узявшись за руки

Номер слайду 7

Чумацький Шлях — не єдина галактика у світі. Недалеко від нас є інша галактика — Андромеда . Хоча це «недалеко» саме за космічними мірками. Якби ми могли літати зі швидкістю світла, то до центра нашої Галактики долетіли б за 26 тисяч років. А до галактики Андромеда — за 2,5 мільйони років. Відомо, що галактика Андромеда наближається до Чумацького Шляху зі швидкістю 120 км/с. Приблизно через 4,5 мільярди років наша Галактика, ймовірно, зіткнеться з галактикою Андромеда, і вони мають утворити нову, ще більшу, галактику.

Номер слайду 8

На зоряному небі галактику Андромеда побачити можливо лише як невелику розпливчасту хмарку. Тому цю галактику ще називають Туманністю Андромеди. Якби вона була трохи яскравішою, то це було б чарівне видовище. Кожної ночі ми могли б спостерігати яскраве зоряне скупчення в сім разів більше за Місяць

Номер слайду 9

Сьогодні налічують близько 1 600 000 різних галактик та інших зоряних скупчень. Вони складаються з безлічі зір та інших дивовижних тіл. І все це називають Усесвітом, тобто весь світ, що існує Усесвіт має величезні розміри, не вистачить і 10 мільярдів років, щоб облетіти його зі швидкістю світла.

Номер слайду 10

Що трапляється у ВсесвітіНаше Сонце не завжди буде таким, як ми його бачимо. Узагалі, усі зорі впродовж свого існування значно змінюються. Приблизно через 7 мільярдів років наше Сонце збільшиться майже у 250 разів і перетвориться на червоного гіганта. А згодом воно втратить більшість своєї маси і перетвориться на білого карлика, який за розміром буде приблизно, як планета Земля

Номер слайду 11

Звідки ми все це знаємо? Це встановили, спостерігаючи за іншими зорями. Більшість зір у Всесвіті змінюються саме так. Проте існують зорі набагато більші за розміром, часто вони мають синій колір і наприкінці свого існування перетворюються на чорну діру. На жаль, око людини не розрізняє кольори вночі, інакше вигляд нічного неба був би ще красивішим.

pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку