Презентація з мистецтва у 10 класі - "Образотворче мистецтво Китаю"

Про матеріал

Презентація про китайський живопис "Образотворче мистецтво Китаю" допоможе учням візуально ознайомитися з особливостями його жанрів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво Китаю

Номер слайду 2

Природа, за уявленнями китайців, є еталоном прекрасного, утіленням світобудови, основним об’єктом і невичерпним джерелом творчого натхнення митців. Саме через природу китайці намагалися осмислити основні закони буття. Можливо, саме тому особливістю традиційного китайського живопису була відмова від копіювання зовнішнього світу. З давніх часів він утілює традицію, засновану на вдумливому спогляданні природи, пошуку певних сенсів, перетворенні зовнішнього, видимого, у внутрішній стан.

Номер слайду 3

Один з видів традиційного китайського живопису називається Гохуа(«Живопис нашої країни»). Він дуже відрізняється від звичного для нас європейського образотворчого мистецтва. Це картини, що написані тушшю на спеціальному рисовому папері та іноді на шовку. Природа вчить людину розуміти прекрасне. Ця істина є головною темою традиційного китайського живопису Гохуа.

Номер слайду 4

Особливістю традиційного китайського живопису є наявність у творах незаповнених ділянок, які можуть маскуватися під зображення світлої хмаринки або білого туману: у глядача має залишатися свобода для фантазії та роздумів. За традицією майстри обов’язково ставлять на творі печатку червоного кольору, засвідчуючи таким чином свою особу.

Номер слайду 5

Природа вчить людину розуміти прекрасне. Ця істина є головною темою традиційного китайського живопису Гохуа.

Номер слайду 6

Жанри китайського живопису: Шань-шуй («Гори-водойми») Картини втілюють основні філософські уявлення про закони світобудови з творчою взаємодією гір і води, землі й неба. Пейзаж спрямовує на очищення і просвітлення душі.

Номер слайду 7

Жанри китайського живопису: Хуа-няо («Квіти-птахи»)Художники цього напряму в своїх картинах передавали свої відчуття і сприйняття світу, не тільки за допомогою специфічних художніх рішень, а й через символічні значення різних представників флори і фауни.

Номер слайду 8

Жанри китайського живопису: Лінг-мао («Пернаті і пухнасті») Лінг-мао («Пернаті і пухнасті») - жанр китайського живопису, який зображає птахів і тварин . Лев був символом могутності й благородства; тигр - захисник від злих духів; черепаха - символ довголіття; коропи які - символ побажання щастя і успіхів.

Номер слайду 9

Жанри китайського живопису: Цинь-няо (Пернаті)Журавель - символ довголіття; сорока - символи щасливою новини; селезень з качкою - символ подружнього щастя; півень уособлює красу, широку популярність і добру славу.

Номер слайду 10

Жанри китайського живопису: Чун-юй («Комахи і риби») Риби часто згадуються в багатьох переказах і символізують довголіття, достаток і гармонію. Крім того золоті рибки і коропи це символи процвітання, здійснення мрій і успіху. Дві рибки - символи подружнього щастя.

Номер слайду 11

Жанри китайського живопису: Мо-Чжу (живопис бамбука)Бамбук на китайських картинах - символ незламності і стійкості, людини високих моральних якостей. Звернення до живопису бамбука було свідченням досягнення вершин живописної майстерності, тому що в малюнку повинні були використовуватися всі відомі в китайській живопису і каліграфії способи роботи з пензлем. Стовбур бамбука належало виконувати в стилі чжуаньшу (друкований стиль), колінця стовбура - штрихами, виконаними в лішу (офіційний стиль), гілки - в скоропису цаошу, листя - в кайшу.

Номер слайду 12

Жанри китайського живопису: Мо-мей («Живопис квітучої сливи»)Початковий етап формування живопису сливи в якості окремого напрямку живопису співвідноситься з епохою П'яти династій (907-960). Гілка з ніжно-рожевими, білими або жовтими квітами дикої сливи мейхуа символізує горду людину кришталевої чистоти, непохитність і стійкість.

Номер слайду 13

Жанри китайського живопису: Мудань-хуа («Живопис півоній») Півонія - квітка любові Китаю. Вважається, що ця квітка примножує і зберігає любов, приносить щастя в дім, дарує процвітання і благополуччя.

Номер слайду 14

Жанри китайського живопису: Лянь-хуа («Живопис лотоса») Китайці вірять, що ця квітка росте в раю, на небі і тому лотос шанується як священна рослина. Лотос уособлює досконалість, є символом духовного розкриття, чистоти, родючості і цнотливості. До речі, ці дивовижні рослини занесені до Червоної книги.

Номер слайду 15

Жанри китайського живопису: Лань-хуа (Живопис орхідей) Орхідея входить в число «чотирьох благородних» рослин Китаю. З давніх-давен вона вважалася весняною квіткою, символізуючи витонченість, витонченість, скромність, любов і родючість. Її із задоволенням писали художники, розводили в китайських садах. Ця квітка - одна з найулюбленіших в китайській культурі.

Номер слайду 16

Жанри китайського живопису: «жень у хуа» («Людина та квіти») жанр китайського живопису, який зображає портрет людини або людей на тлі природи. Зображення людини можна вважати першим жанром в живописі Китаю. Фоном для нього часто служила навколишнє людини природа. Поступово з жанру жень у хуа виділився в самостійний жанр пейзаж, який зайняв провідне значення в китайському живописі.

Номер слайду 17

Каліграфія — мистецтво красивого й чіткого писання. Китайську каліграфію можна назвати живописом - настільки сильно вона надає на глядача вплив різноманітністю стилів і багатством форм. І насправді китайський живопис і каліграфія як дві рідні сестри. Кожен китайський майстер є одночасно і каліграфом, і художником. Навіть китайські імператори були гарними майстрами в каліграфії. Імператор Цянь Лун, який правив за часів династії Цин залишив після себе багато своїх робіт на стелах в храмах.

Номер слайду 18

Ієрогліфи Ієрогліфи — найдавніші знаки письма. Прикметною рисою цього письма є поєднання рисункових знаків та літературних звукових позначень. У своїй основі ієрогліфи походять від малюнків, які для простоти написання піддалися спрощенню. Ієрогліфи означають звуки, склади, слова або частини слів.

Номер слайду 19

ВИСНОВОК: Майстри традиційного китайського живопису перетворили картину на засіб спілкування, спосіб передавання почуттів, думок і символічних добрих побажань. У живописних творах найповніше та найрізноманітніше втілено естетичні ідеали китайців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Павлик Анна Йосипівна
    Гарно, цікаво, змістовно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Колотова Оксана Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Супрун Ірина Миколаївна
    Дуже гарна та змістовна презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Винокур Людмила
    Щиро дякую. Дуже допомогла ваша робота!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрмак Марина Миколаївна
    Гарна презентація. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
21088
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку