Презентація до уроку в 11 класі " Остап Вишня. Трагічна доля українського гумориста."

Про матеріал

Презентація до уроку в 11 класі "Остап Вишня. Трагічна доля українського гумориста. «Моя автобіографія» - гумористична розповідь письменника про свій життєвий шлях"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Остап Вишня. Трагічна доля українського гумориста. «Моя автобіографія» - гумористична розповідь письменника про свій життєвий шлях

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру, до зеленого листу!Остап Вишня

Номер слайду 3

МЕТА УРОКУ: ознайомити учнів із життям і творчою спадщиною письменника-гумориста, тематикою його творів. Поглибити знання засобів створення комічного з теорії літератури; розвивати творчі, акторські здібності; усне та писемне мовлення, логічне мислення; виховувати любов до спадщини Остапа Вишні, прагнення поглибити знання шляхом самостійного читання творів та літератури про творчість письменника та його життя.

Номер слайду 4

Відгадайте емоцію: Вона нічого не коштує, та багато дає…

Номер слайду 5

Мо зброя - сміх!Остап Вишня – Павло Михайлович Губенко

Номер слайду 6

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Дата. Події13 листопада 1889 р. Павло Губенко народився на хуторі Чечва біля с. Грунь, що на Полтавщині (нині Охтирський р–н Сумської обл.)Упродовж уроку ви заповнюєте таблицю«Сторінками життя письменника»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Бесіди за переглянутим відеосюжетом:1. Якою була доля автора2. Чому він був за гратами?Скільки років загалом там провів?3. Як називав деяких українців?4. Робота з епіграфом уроку. Чи вдало підібраний епіграф ? Як ви його поєднаєте із переглянутим і почутим матеріалом?

Номер слайду 9

Сторінка перша – біографічна. Родина. Дитинство

Номер слайду 10

Будинок-музей Остапа Вишні

Номер слайду 11

«…Батьки мої були як узагалі батьки. Батьків батько був у Лебедині шевцем і пив горілку. Материн батько у Груні теж пив горілку…А взагалі батьки були нічого собі люди. Підходящі. За 24 роки спільного життя послав їм Господь усього тільки 17 дітей, бо вміли вони молитися милосердному….»Розповідь про батьків

Номер слайду 12

Фронтальне опитування:1. Що таке автобіографія?2. У якому стилі викорисовується цей документ?3. Чи можна вважати твір «Моя автобіографія» автобіографією? 4. Чим цей твір відрізняється від документа?

Номер слайду 13

Комічне починається вже із заголовка«Моя автобіографія»

Номер слайду 14

Робота з текстом твору

Номер слайду 15

У 1903 р.закінчив Зінківську школу, яка давала змогу бути поштово-телефонним чиновником. Мріє стали вчителем.«Та кули мені в ті чиновники, коли мені 13 минало..»«…Приїхав додому. Порадилися…Зробився фельдшерем…Працював…»Навчання

Номер слайду 16

Перший твір Павла Губенка - "Демократические реформы Деникина" – побачив світ 2 листопада 1919 року в газеті "Народная Воля" під псевдонімом "П. Грунський". Псевдонім «Остап Вишня» вперше з'явився 22 липня 1921 року в «Крестьянской правде» під фейлетоном «Чудак, ей-богу!». Відповідь на питання : « Чому саме Вишня?» дає сам автор: «Плід вишні солодкий і смачний, але водночас терпкий і кислуватий, саме таким і повинен бути доброзичливий сміх, а при потребі кісточкою з вишні, затиснувши її у двох пучках, можна влучно стрельнути.»Сторінка друга. Творча діяльність

Номер слайду 17

Сторінка третя. Тематика творів Остапа Вишні

Номер слайду 18

Теорія літератури. Комічне - результат контрасту, розладу, протистояння прекрасного – потворному, низького – піднесеному, внутрішньої пустоти – зовнішньому вигляду, що претендує на значущість. Форми комічного: гумор (використання дотепності та гри слів);сатира (критика недоліків, суперечностей);іронія (прихований сміх, замаскований серйозною формою);сарказм («зла іронія», що має руйнівну силу).

Номер слайду 19

РОБОТА В ЗОШИТІ: Фейлетон – невеликий літературно-публіцистичний твір сатиричного, викривального жанру на злободенну тему. Гумореска- невелика оповідь про якусь смішну пригоду чи рису характеру людини. Власне, це синонім тих же усмішок. Усмішка – різновид гуморески, у якому поєднано жанрові особливості гумористичного оповідання, анекдоту, фейлетону. Автобіографічне оповідання – опис власного життєвого шляху.

Номер слайду 20

Жанр: Тема:Ідея: Проблематика: АНАЛІЗ ТВОРУ «Моя автобіографія»

Номер слайду 21

1-й ряд: знаходить змішування стилів у творі2-й ряд: вживання іронії3-й ряд: вживання фразеологізмів. РОБОТА НАД ТЕКСТОМ «Моя автобіографія»Робота в групах

Номер слайду 22

ПІДСУМКИ УРОКУ. Рефлексія.психологічний портрет письменникащирий

Номер слайду 23

Скласти разом відомий вислів Остапа ВишніЛІТЕРАТУРНІ ПАЗЛИ

Номер слайду 24

Інтерактивна вправа «Незакінчені речення»Продовжіть речення:1. «Найбільше на уроці мені сподобалося ...» 2. «Мене вразило..»3. «Мені запам*яталося»

Номер слайду 25

Домашнє завдання:1. Прочитати та вміти аналізувати усмішку «Сом»2. Вивчити теорію літератури

Номер слайду 26

Частіше посміхайтеся!Сміх продовжує життя!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корніяченко Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 січня 2018
Переглядів
6631
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку