Презентація до уроку в 6 класі "Батальний жанр"

Про матеріал
ознайомити учнів з творами батального жанрів культури стародавнього світу, епохи Відродження, з творами цих жанрів в українському мистецтві; навчитися створювати ескізи батального жанрів;розвивати вміння аналізувати, спостерігати, удосконалювати засоби художньої виразності для передачі головної ідеї твору;вміти шанувати історичні надбання людства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАТАЛЬНИЙЖАНР

Номер слайду 2

Батальний жанр (від фр. bataille — битва) — жанр образотворчого мистецтва, що відображає військові дії, походи і життя армії, та пов'язані з цим події.

Номер слайду 3

Зображення битв зустрічаються вже в пам'ятках мистецтва Стародавнього Єгипту, Ассирії, Греції і Риму

Номер слайду 4

Фреска «Мозаїка Александра», що зображує битву при Іссі: Александр Македонський на своєму коні БукефаліШикування «черепаха». Барельєф на Колонні Траяна

Номер слайду 5

У середні віки батальні сцени зʼявилися в книжкових мініатюрах, а також в іконах та монументальних розписах Візантії, де святих воїнів подавали в напружено-драматичному двобої з драконом на здибленому коні. Згодом основи жанру було перенесено в мистецтво Київської Русі де початково переважно відтворювалось в іконах. Візантійці відбивають напад арабів за допомогою «грецького вогню»

Номер слайду 6

В українському мистецтві сцени визвольної боротьби увічнені в гравюрах Н. Зубрицького і Л. Тарасевича. Військова тематика знайшла відображення у творах Т. Шевченка («Кара шпіцрутенами» та інших). Темам війни та героїчного минулого українського народу присвячені картини С. Васильківського, Г. Крушевського(«Тривога») тощо. Наприкінці XX ст.- поч. XXI ст. єдними з яскравих представників були А. Орльонов, А. Серебряков, С. Чайка та інші. 

Номер слайду 7

Крушевський Георгій Степанович Картина «Тривога» («Сигнальні вогні» (1899)

Номер слайду 8

Серебряков Андрій Вікторович. Погоня

Номер слайду 9

Зазвичай у картинах батального жанру зображається широкий простір. Персонажі битв на передньому плані прописані детально, а вдалині – оповиті гарматним димом, курявою кінноти – нечітко. У творах батального жанру можна побачити військову амуніцію, зброю, тварин (коней, слонів), техніку.

Номер слайду 10

Зображення морських битв також належить до батального жанру і має свої особливості. Створення таких картин вимагає від художника не тільки глибоких знань про кораблі різних часів і вміння їх малювати, а й зображати море, небо, скелі в різний проміжок доби Й пори року. Адже деякі історичні битви на морі були довготривалими та відбувалися навіть вночі.«Чесменський бій» (1848) Айвазовський

Номер слайду 11

Орльонов Артур Олегович«Козаки гетьмана Петра Сагайдачного здобувають Кафу. 1616 р.»

Номер слайду 12

Практичне завдання. Намалюйте композицію в батальному жанрі на сюжет історичної події, яку вивчали на уроках історії (пастель або інші графічні матеріали), або намалюйте композицію “Битва на морі”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ракітянська Поліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Krishtalska Natalia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ярошенко ДАЙАНА
    Презентація на вищому рівні! Велике дякую що поділилися своєю працею. Все чітко, змістовно і проілюстровано чудовими прикладами. Ще раз дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Артюх Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
30794
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку