Презентація до уроку в 6 класі "Давня Індія та Китай"

Про матеріал
Презентація до уроку із всесвітньої історії в 6 класі на тему "Давня Індія та Китай". Матеріал передбачає інформацію щодо перших цивілізацій
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Індія — країна у Південній Азії. Оточена Індійським океаном , Аравійським морем та Бенгальською затокою, і розділяє кордони з Пакистаном на заході; Китаєм, Непалом і Бутаном, а також з М'янмою і Бангладеш. Країна знаходиться неподалік Шрі-Ланки, Мальдівів; її Андаманські і Нікобарські острови мжують з Таїландом та Індонезією.

Номер слайду 3

ПРИРОДНІ УМОВИ ІНДІЇ

Номер слайду 4

Першими були відкриті стародавні поселення Мохенджо-Даро та Хараппа.

Номер слайду 5

Сучасний вигляд Мохенджо-Даро та Хараппа.

Номер слайду 6

Хараппа - перша держава Індії 1922р. – початок розкопок Хараппської цивілізації. 2300р. до н. е. – виникнення давніх цивілізацій.

Номер слайду 7

У долинах Інду та його приток зводили іригаційні споруди. Урожай збирали двічі на рік. Індійці вирощували пшеницю, ячмінь, горох, диню, бавовник, у вологіших районах сіяли рис.

Номер слайду 8

Розводили корів, буйволів, овець, кіз, свиней, віслюків і різні види домашньої птиці. Близько 2000 р. до н. е. приручили слона.

Номер слайду 9

У цих містах жили ремісники, які виготовляли гарний посуд з візерунками. Також жителі давніх міст мали своє письмо, відомо вже понад 400 давньоіндійських ієрогліфів. Письмо до цього часу ще не розшифроване.

Номер слайду 10

Давні жителі Індії вміли виплавляти мідь, виготовляти скло, ювелірні вироби, знали й використовували гончарний круг. З Індії до інших країн вивозили бавовняні тканини, слонову кістку, коштовні камені, золото й цінні породи деревини.

Номер слайду 11

Племена індоарійців (аріїв) - перші кочові племена, що жили в Індії 1500 р. до н.е. Арії – племена кочовників та скотарів. Напрямки переселення – Індія, Іранське нагір’я, Кавказ, Європа.Мова аріїв – санскрит. Священні книги – Веди. Веди – збірники пісень і заклинань, звернених до богів.

Номер слайду 12

322р. до н. е. – виникнення імперії Маур’їв. 273р. до н. е. – виникнення держави царя Ашоки. Раджа – цар, правитель держави.

Номер слайду 13

Ашока (268-231 рр. до н. е.) — третій імператор найбільшої в історії Стародавньої Індії. Національний герой Індії. поділив на п’ять областей призначав великих державних чиновників контролював збирання податків очолював військо був верховним суддею встановив таємне стеження, влаштовував для можновладців іспити: нечесним загрожували роботи в копальнях. Джерелом багатства держави Ашоки були податки, що їх сплачували вільні хлібороби - власники невеликих ділянок землі, а також ремісники, торговці, власники худоби. утвердився буддизм

Номер слайду 14

Варно-кастова система – система суспільства Індії, яка розділена за класи за принципом частин тіла творця світу Брахми

Номер слайду 15

Кита́йська Наро́дна Респу́бліка  — держава в Східній Азії. Китай межує з Монголією, з Казахстаном,  Киргизстаном і Таджикистаном, Росією та Північною Кореєю,  Індією та Непалом, Бутаном, М'янмою, Лаосом і В'єтнамом, на південному сході країну омиває Південно-Китайське море.

Номер слайду 16

КИТАЙ ЧАСТО НАЗИВАЮТЬ “ПІДНЕБЕСНОЮ” КРАЇНОЮ Найбільші ріки Китаю – Янцзи І Хуанхе. Останню називають “Жовта Ріка” І “Горе Китаю” через насичені глиною води та руйнівні повені

Номер слайду 17

Перша династія в Китаї У ІІІ тис володар царства Цінь Ін Чжен зміг об'єднати країну і він став першим імператором Китаю з династії Цінь.

Номер слайду 18

ІМПЕРІЯ ЦІНЬ ПЕРІОД 403 – 221 РОКІВ ДО Н.Е. НАЗИВАЮТЬ ПЕРІОДОМ “ВОЮЮЧИХ ЦАРСТВ”. У РЕЗУЛЬТАТІ ВІЙН СІМ КИТАЙСЬКИХ ЦАРСТВ БУЛО ОБ’ЄДНАНО В ОДНУ ІМПЕРІЮ НА ЧОЛІ З ІМПЕРАТОРОМ ЦІНЬ ШІХУАНДІ.

Номер слайду 19

Велика китайська стіна або мур — древня велич Піднебесної, що було утворено у VII ст до н.е. для захисту від кочовиків

Номер слайду 20

КИТАЙСЬКА КАЛІГРАФІЯ ЗРАЗКИ ДАВНЬОКИТАЙСЬКОЇ КАЛІГРАФІЇ

Номер слайду 21

НАПИС ІЗ СТАРОДАВНІХ КИТАЙСЬКИХ ІЄРОГЛІФІВ НА ПАНЦИРІ ЧЕРЕПАХИ ВОРОЖИЛЬНА КІСТКА З НАПИСАМИ

Номер слайду 22

Сейсмограф Компас Винаходи китайців Папір Порох

Номер слайду 23

Конфуціанство Конфуцій (кон фуцзі) 551 – 579 рр. До н.Е. Конфуцій – філософ, який учив, що кожна людина має володіти двома якостями: гуманністю і почуттям обов’язку. Він мріяв про суспільство цілковитого порядку, в якому кожен знає своє місце. Основа порядку – суворе підкорення старшим. Конфуцій зформулював золоте правило етики: «не роби людині того, чого не бажаєш собі».

Номер слайду 24

Під час розкопок могили імператора Цінь археологи знайшли ціле глиняне військо з трьохсот лучників і шести тисяч вершників та піхотинців у натуральну величину

Номер слайду 25

1. Опрацювати параграф 20, 21 2. Записати слайд 6,10,14,17 3. Прикріпити фото зошита з д/з до Гугл-форми

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чадова Вікторія Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 січня 2021
Переглядів
2670
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку