Презентація до уроку "Велика грецька колонізація" для 6 класу

Про матеріал
Презентація до уроку "Велика грецька колонізація" з курсу Всесвітня історія. Історія України" 6 класу. За підручником Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Велика грецька колонізація. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУПередумови й причини Великої грецької колонізації. Заснування античних грецьких поселень на території України. Взаємини греків та місцевого населення.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬПОЛІС — місто-держава, тобто держава в межах однієї общини. Центром поліса було головне місто, навколо якого розташовувалося кілька селищ — демів. ЕМПОРІЙ — торговельний пункт у вигляді поселення на нових землях. КОЛОНІЇ — поселення, що заснували прибульці з інших країн. МЕТРОПОЛІЯ — містозасновник колоній. КОЛОНІЗАЦІЯ — процес заселення незайманих земель або захоплення чужих територій із подальшим їхнім заселенням. ВАЗОПИС — живопис на стінках керамічного посуду. ВАРВАРИ — так елліни називали всіх нееллінів, а також народи, які поступалися їм у суспільному розвитку

Номер слайду 4

1. Передумови й причини Великої грецької колонізаціїЯк вам уже відомо, у VIII ст. до н. е. в державах - полісах Еллади виникло напруження серед громадян. Демос, переважно селяни, з різних причин втрачав землю, яку прибирала до рук аристократія. Селяни, котрі втратили землю - вони ставали «зайвими» в рідному місті. Демос, обурений несправедливим становищем, підіймався на боротьбу з аристократами. Якщо демос зазнавав поразки, ватажкам залишалося шукати порятунку в інших країнах. Водночас розвиток господарства, торгівлі та ремесла спонукав греків до розширення торго -вельних зв’язків з іншими країнами, де б купляли вироби грецьких ремісників і сільськогоспо - дарські продукти - це сприяло тому, що елліни покидали рідні домівки й вирушали на пошуки нових земель, де засновували поселення (емпорії та колонії). Розпочалася велика грецька колонізація. Емпорії поступово виростали в колонії, ставали самостійними, хоч і зберігали торгові й політичні зв’язки з метрополією. Грецькі колонії були розкидані по берегах півдня Італії, на Сицилії, південних берегах Галлії.

Номер слайду 5

Колонізацію здійснювали у двох напрямках: на захід і на північний схід. На півдні Середземномор’я, на узбережжі Африки, греки заснували торгове місто Кірену, яке стало згодом торговим суперником фінікійських купців. РОБОТА З ТАБЛИЦЕЮ (занести в зошит) {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Західпівнічний східо. Сицилія: Мессина, Акрагант, Сиракузипівдень Італії: Тарент, Сибаріс. На північних берегах Чорного моря (Понт Евксинський) були створені колонії Тіра, Ольвія, Херсонес, Феодосія, Пантікапей та ін

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

2. Заснування античних грецьких поселень на території України. До VII ст. греки зрідка заходили в Понт Евксинський, але тепер вітрила еллінських торгових кораблів частіше з’являються тут. Особливо значними були колонії в гирлі Бугу — Ольвія й у Криму - Херсонес, Феодосія і Пантікапей. Ці міста були розташовані на зручному для кораблів узбережжі, тому й приваблювали торгові каравани. Окрім торгівлі, мешканці обробляли землю та жили з ремесла. Поступово місцеві майстри багато в чому перевершили ремісників — ювелірів, зброярів, гончарів і вазописців із самої Еллади. Колонії на півночі Понту Евксинського дуже вплинули на розвиток сусідніх народів - це були переважно кочовики — скіфи, а потім сармати. Елліни, своєю чергою, багато чого навчилися в сусідів, запозичили знання та досвід. Колонізація прискорила розвиток рабовласницьких відносин. МОЗКОВИЙ ШТУРМ: - як колонізація могла впливати на рабовласницькі відносини?

Номер слайду 9

Щоб зрозуміти зв’язок між двома процесами. Пригадайте причини колонізації

Номер слайду 10

3. Взаємини греків та місцевого населення. На нових місцях греки оселялися переважно на березі моря або біля нього. Вони одразу ж будували мури для захисту від варварського населення, котре часто по-ворожому ставилося до прибульців. Колоністи ж прагнули налагодити з місцевими жителями дружні стосунки. Вони продавали їм вироби грецьких ремісників: глиняний посуд, олію, тканини тощо. Натомість купували зерно, шкури, худобу, деревину. Жителі колоній розвивали здебільшого землеробство. У метрополію колоністи продавали хліб, солону й в’ялену рибу. Натомість із Еллади надходили керамічний посуд, тканини, зброя, вино, предмети розкоші. Жителі колоній не забували своєї культури. Вони облаштовувалися на нових місцях так, щоб повсякденне життя нагадувало їм рідну землю. Колоністи будували храми тим самим богам, яких шанували на батьківщині, колонії мали театри, де показували вистави славетних грецьких авторів. У містах Північного Причорномор’я шанували спортивну підготовку. Збереглися згадки про спортшколи в Ольвії, Пантікапеї, Херсонесі. Проводили спортивні ігри. Давньогрецькі причорноморські колонії — це давні міста на теренах сучасної України. РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ с. 126 ТАБЛИЦЯ «Давньогрецькі міста у Північному Причорномор’ї»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ УРОКУГРА «Правда/неправда»У VIII ст. до н. е. в державах полісах Еллади виникло напруження серед громадян, які втрачали землю та притулок. Емпорії поступово виростали в колонії, ставали самостійними, їм не потрібно було зберігати торгові й політичні зв’язки з метрополією. Особливо значними були колонії в гирлі Дніпра — Ольвія й в Малій Азії (Херсонес, Феодосія і Пантікапей). Колонізація прискорила розвиток рабовласницьких відносин. На нових місцях греки оселялися переважно подалі від берега моря. Колоністи прагнули налагодити з місцевими жителями дружні стосунки, тому не будували укріплень для захисту від варварського населення. Колоністи облаштовувалися на нових місцях так, щоб повсякденне життя нагадувало їм рідну землю. Давньогрецькі причорноморські колонії — це давні міста на теренах сучасної України

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Прочитати § 25. Велика грецька колонізація.2. Творче завдання : написати виступ екскурсовода, що веде вулицями одного із давніх міст-колоній(Херсонес, Ольвія, Пантікапей, Феодосія)

pptx
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
1047
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку