Презентація "Господарство первісних людей"

Про матеріал
Пропоную вашій увазі матеріал до уроку з інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України" для учнів 6 класу на тему "Господарство первісних людей"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Господарство первісних людей

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльності Назвіть основні гіпотези появи людини. Які факти, гіпотези ви можете навести на підтвердження цих припущень? Як виглядали найдавніші люди? Чим вони відрізнялися від сучасної людини? Яка головна відмінність людини від тварини? Назвіть найдавніші знаряддя праці. Для чого вони застосовувалися?

Номер слайду 3

Словник РІД — форма об'єднання людей, які мали спільного предка. РОДОВА ГРОМАДА — об'єднання членів одного роду, які спільно господарювали. У роді могло бути кілька громад. ПЛЕМ'Я — об'єднання кількох родів, які мали між собою господарські та родинні стосунки. МАТРІАРХАТ (від давньогрец. — «влада матерів») — первісна форма родового ладу, у якому провідна роль жінки в управлінні та господарстві.

Номер слайду 4

Льодовикові періоди На землі було чотири похолодання. Цей час називається льодовиковим періодом. На півночі утворилися величезні льодовики. Це були справжні льодові гори завтовшки до 2 км. Зледеніння сягло географічної широти сучасних міст: Лондона – Берліна – Варшави – Києва – Волгограда.

Номер слайду 5

Тварини Звірі, які звикли жити в теплі, вимирали. Натомість з'явилися мамонти – великі слони. Зарослі густою шерстю.

Номер слайду 6

Перші спроби праці Виготовлення знарядь люди постійно вдосконалювали. Від найпростіших витворів поступово переходили до складніших і зручніших. За мільйони років змінювався і матеріал, з якого їх виготовляли. Тому епоху існування найдавніших людей учені поділяють на періоди, що відрізняються матеріалом для знарядь праці.

Номер слайду 7

Камяний вік

Номер слайду 8

Первісне стадо Наші предки постійно боролися за життя. На них чатували небезпека від хижаків, загроза голоду, хвороби. Люди гинули, не доживаючи й до тридцяти років: виживали найсильніші й найрозумніші. Збираючись у гурти, люди почувалися безпечніше. Так утворилися первісні стада, гуртуючись у яких люди здобували їжу і захищалися. Життя в умовах похолодання змушувало людей пристосовуватися до суворого клімату. Тоді головним джерелом харчування стало полювання, бо малокалорійна їжа, яку давали рибальство та збиральництво, не забезпечувала виживання людей.

Номер слайду 9

Форми господарювання Виробляти продукти харчування люди ще не вміли. Вони знаходили їх у довкіллі в готовому вигляді. Таку форму господарювання історики назвали привласнювальною.

Номер слайду 10

Привласнювальна форма господарювання Давні люди вчилися господарювати. Холодний клімат спонукав людину шити собі одяг і взуття зі шкір тварин. Сильні та вправні пальці рук могли тримати вдосконалені знаряддя праці.( відео) Прив'язавши загострений камінь до палиці-копачки, людина отримала сокиру. Поєднання палиці та кістки створило гарпун. У вжитку були також проколки, шила, голки, різноманітні наконечники, кам'яні ножі, шкребла, різці, товкачки. Найпоширенішим каменем для виготовлення знарядь праці був кремінь (твердий, але ламкий камінь, який можна розколоти й отримати потрібну форму).

Номер слайду 11

Становлення суспільної організації Наприкінці льодовикового періоду сталися зміни у тваринному світі. У лісах зникли великі тварини — мамонти, носороги, ведмеді. Замість них з'явилися малі тварини, полювання на яких потребувало від мисливців не сили, а спритності.

Номер слайду 12

Поселення первісних людей Перед нами — поселення первісних людей. Це — громада, тобто об'єднання людей, які спільно господарюють. Якщо мешканці поселення є родичами, живуть під спільним дахом, працюють на землі разом, худобу випасають на одному пасовищі, тоді це — родова громада. На такі громади поділявся рід, якщо кількість родичів ставала великою — до кількасот осіб.

Номер слайду 13

Житло первісної людини

Номер слайду 14

Чоловік і жінка У роді й племені господарювали нарівні жінки й чоловіки. Заняття чоловіків — мисливство, воно забезпечувало смачну й поживну їжу, але не завжди було вдалим. Справою жінок було збиральництво. Щодня вони приносили їстівні плоди та коріння. Це було постачання хоч і не дуже поживної їжі, зате надійніше, ніж мисливство. Інша важлива роль жінок — материнство; вони давали життя членам роду, кожен з яких добре усвідомлював, хто його мати. Тому становище матерів у роді було шанованим. Вони відігравали виняткову роль у догляді за дітьми, підтриманні домашнього вогнища, а також господарювали за відсутності чоловіків.

Номер слайду 15

Я дізнався; навчився ; зрозумів… 1. Складіть режим дня за родового ладу: а) жінки; б) чоловіка; в) дітей. 2. Прочитайте уривок з казки, придумайте її закінчення. Дайте відповіді на запитання: а) що свідчить про те, що автор уже вивчав історію первісних людей? б) про які пригоди міг розповісти тато Грізний Мисливець? в) чому саме таких наук навчали Бешкетуна в школі? г) чого ще, на вашу думку, варто було б навчитися хлопцю, щоб його життя було успішним?

Номер слайду 16

Казка Якихось сто тисяч років тому в долині повноводної річки жило плем'я — Спритні Бізони. Кілька хиж, укритих шкурами мамонтів, притулилися до скелястих гір. Там жив хлопчик Бешкетун з мамою Блискавкою, татусем Грізним Мисливцем та маленькою сестричкою Зариною. Татусь щодня ходив на полювання з чоловіками і приносив частку здобичі. Іноді біля вогнища він розповідав про свої пригоди. Матуся Блискавка поралась по господарству, берегла Гарячий Вогонь, збирала гриби, їстівне коріння та ловила в тенета пташок для юшки. Бешкетун ходив до школи (так-так — саме до школи!), де діти вивчали мисливство й рибальство, довкілля, наскельний малюнок, будівництво хиж, видобування вогню. А ще — вичинювати шкури, збирати корінці, долати річку, швидко бігати та долати струмки...

ppt
Додав(-ла)
Пікалова Iрина
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
1198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку